Vildmarken tipsar: Effektiv jakt med lockmedel

Lockmedel – både naturliga och konstgjorda – är ett populärt och effektivt sätt att locka vilt, exempelvis rådjur och vildsvin, till en foderplats eller annat område – och inte minst är det användbart för jakt och inventering. I den här artikeln delar vi med oss av några av våra bästa tips för hur man använder lockmedel som ett framgångsrikt redskap.
Lockmedel – både naturliga och konstgjorda – är ett populärt och effektivt sätt att locka vilt, exempelvis rådjur och vildsvin, till en foderplats eller annat område – och inte minst är det användbart för jakt och inventering. I den här artikeln delar vi med oss av några av våra bästa tips för hur man använder lockmedel som ett framgångsrikt redskap.
2023-03-13

Vildmarken tipsar: Effektiv jakt med lockmedel

Lockmedel – både naturliga och konstgjorda – är ett populärt och effektivt sätt att locka vilt, exempelvis rådjur och vildsvin, till en foderplats eller annat område – och inte minst är det användbart för jakt och inventering. I den här artikeln delar vi med oss av några av våra bästa tips för hur man använder lockmedel som ett framgångsrikt redskap.

Under snart tio år har Magasin Vildmarken haft möjlighet att testa mängder av teknisk utrustning, exempelvis olika åtelkameror, med fokus på åtelplatser och åteljakt. För att testa dessa prylar är närvaro av vilt onekligen en viktig faktor och det har gett oss på redaktionen många tillfällen att testa vad som fungerar bäst.

De konstgjorda lockmedlen finns i olika former, bland annat som doftande oljor, pulver, tillskott i maten och flytande högkoncentrerade lockmedel. Dessa lockmedel är designade för att efterlikna dofterna och smakerna i gräddan av djurens naturliga föda, såsom majs, bär och nötter. Dessa beten kan appliceras direkt på marken eller på ett träd eller en staketstolpe, blandat med foder eller annat material i närheten av foderplatsen.

Hos de flesta däggdjur är luktsinnet betydligt mer utvecklat än hos oss människor – och för många djur är det dessutom det absolut viktigaste sinnet. Marknaden vad gäller lockmedel växer hela tiden – och kunskapen likaså. Numera finns det flera olika användningsområden av lockmedel och jag skulle säga att olika lockmedel kan lämpa sig olika bra beroende på vilket utfall man eftersträvar. Ett scenario kan exempelvis vara att du redan har gott om vilt på foderplatsen, men vill spara in på foderkostnader och därför låter lockmedlet trigga viltet att besöka åtelplatsen mer frekvent, även om maten du erbjuder inte är viltets favorit (exempelvis korn eller vete i stället för dyrare foder som majs eller ärtor). Ett annat scenario kan vara att du helt enkelt har väldigt låg aktivitet på din åtelplats och därför vill locka vilt från längre avstånd. Ett tredje kan vara att du satt upp en ny foderplats som du vill ”annonsera” om, eller för den delen testjaga på ny mark och vill öka dina chanser på just det där vakpasset. Och som du säkert redan har läst mellan raderna ovan; mängden eller kraften av lockmedlen lämpar sig bättre eller sämre beroende på vad du ska använda dem till.

Locka tillsammans med mat

När du använder lockmedel med ett långsiktigt mål så är ett nyckelelement att göra det tillsammans med mat. När viltet lockas dit av den eventuellt långt färdande doften av godsaker är det viktigt att de sedan kan förknippa denna doft med att faktiskt hitta något att knapra på. Att använda lockmedel utan mat kan förvisso vara effektivt för att få in viltet en kort stund, men inte hållbart i längden eftersom viltet som huserar i närheten snart vänjer sig vid doften och i stället kan förknippa doften med bitter besvikelse.

Jag har själv erfarit att ha haft starka lockmedel på en åtelplats som utan min vetskap haft slut på mat. Det slutade med att en viss grupp av vildsvin, efter några besök där de inte hittat något mat, dissade just den åtelplatsen länge. Antagligen eftersom de helt enkelt kan ha förknippat doften med ett missnöje över en tom foderspridare.

Slita för maten

Att låta viltet ”kämpa” för maten är inget negativt, definitivt inte när det gäller vildsvin. Jag har sett vildsvin böka djupa hål före de äter upp en hög med tillgängligt foder vid sidan om dem. Att göra detta är för dem naturligt och att hjälpa dem med detta i form av en rulltunna eller att gräva ner eller täcka över maten med ris ger viltet något att jobba med och håller dessutom kvar dem längre på din foderplats – och gör dem för den delen också mindre observanta på omgivningen om du har planerat att smyga dit.

Produktrecension

Vildmarken testar: Eurohunt Evolution

För 5-6 år sedan var vildsvinspopulationen nästan obefintlig hemma på jaktmarkerna i Värmland. Här och nu är läget ett annat. Åtelplatsen har nämligen aldrig varit

Lockmedel i stället för lockpipa

Under vissa perioder under året är lockjakt med pipa väldigt effektivt, men före och efter brunstperioder kan det vara kinkigare. Viltet har oftast ett hemområde/revir som de bevakar och när det kommer en ny doft måste de undersöka den, vilket gäller väldigt många olika viltarter. Att på ett nytt område kunna lyckas locka in allt från räv och grävling till dov, kron, älgar och rådjur är inte ovanligt. Att använda ett potent lockmedel på en stubbe eller en temporär foderplats har visat sig vara väldigt effektivt. Med det sagt, är du på en ny jaktmark och vill öka dina odds på ett vakpass på denna okända mark så kan ett starkt lockmedel vara ett dopaminpåslag för viltet i närheten, och du kan mycket väl få chansen på vilt som du inte annars hade haft möjlighet till.

Luktsinnet är som sagt viltets skarpaste sinne och att använda lockmedel kan faktiskt även hjälpa till att dölja din egen vittring. Jag har personligen haft ”väldigt-nära-upplevelser” med både rådjur och kronhjort som bokstavligt gått ner i vind från mig, lyft på näsan och rört sig så nära som 30 meter in med nosen i vädret. I det fallet var det Vildmarkens MIXTUR med anisört som gjorde jobbet.

Åtelkameror

Vildmarken testar: UOVision Select LTE Cloud

UOVision börjar bli gamla i gamet när det kommer till åtelkameror – och deras erfarenhet skiner onekligen igenom i deras senaste produkt, Select LTE Cloud.

Oavsett vad du fodrar och/eller lockar med så är vanlig trätjära ett av de vanligaste medlen för att locka till sig vildsvin. Ett rikligt lager på en trädstam brukar räcka långt, det tolkar nämligen vildsvinen som att ”här finns det kåda att finna”, något som de i sin tur använder som skydd mot parasiter.

Skillnaden på artificiella och naturliga lockmedel säger sig självt och dess variation av dofter/smaker – och kraften av dem – kan variera väldigt mycket. I regel är de artificiella mer kraftfulla och har längre hållbarhet, medan de naturliga kan vara svagare och ofta har kortare hållbarhet. Vildmarkens MIXTUR är i grunden kemiskt framställda smakämnen för matlagning, bakning och konfektyr. Det är alltså säkra ingredienser, men eftersom de är extremt koncentrerade är det inget som skall konsumeras i den här formen, utan du bör endast bruka några droppar om det blandas i mat eller helt enkelt späda ut det.

Fördelarna med att använda kraftigt doftande konstgjorda lockmedel, såsom Vildmarkens egen MIXTUR, inkluderar det faktum att de är relativt billiga och lätta att använda. Dessutom kan de användas i en mängd olika miljöer; från öppna fält till kraftiga skogsområden. Dessutom kan lockmeden användas för att dra in djuren i ett specifikt område, vilket kan vara fördelaktigt för den som vill observera eller jaga i ett visst område.

Användbart verktyg

Sammantaget kan lockmedel vara ett användbart verktyg för jägare – och för den delen naturfotografer – som vill föra djur närmare för observation eller jakt. Genom att ha ovanstående överväganden i åtanke kan dessa beten användas ansvarsfullt och effektivt för att föra viltet närmare för observation eller jakt.

Slutligen tål det att understrykas att vissa lockmedel kan innehålla ingredienser som inte är säkra att konsumera för vare sig människor eller djur. Det är därför viktigt att du själv skaffar information och kollar upp alla lockbeten före användning för att säkerställa att de är säkra för såväl naturen som för dig och viltet.

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hallå där, Anton Cederstedt

Hallå där, Anton Cederstedt, som i dag gör sin första arbetsdag i butiken på Vildmarken Skytte- och Eventcenter. Välkommen till oss! Hur känns det? –

Nyheter

Beslut om skyddsjakt efter varg

Under tisdagseftermiddagen beslöt länsstyrelserna om skyddsjakt efter en varg. Jakten får bedrivas inom ett begränsat område som berör kommunerna Skövde, Götene, Mariestad och Skara. Orsaken

Produktrecension

Vildmarken testar: GPO Spectra 8X 1.6-13x44i

GPO Spectra 8X 1.6-13x44i är ett mångsidigt kikarsikte som kombinerar hög prestanda med taktiska fördelar. Vi tog med det ut på årets bockpremiär och delar

Hundskolan Vision

Julia Mellqvist: Från valp till jakthund

Genom åren är det många som har dragit nytta av Mattias Westerlunds expertis, både genom kurser, utbildningar och kunskap paketerat i onlinekurser. I det här