Yrkesdressören och instruktören Mattias Westerlund besitter en hundkunskap som tagit honom på uppdrag världen över; bland annat halvvägs till Nordpolen, vidare över Atlanten och hela vägen till minröjningsprojekt med livet som insats i Afrika. Grunden lades under åren på Statens hundskola i Sollefteå.
– Jag var driven och ville både vara på skyddshund och militärpolisen, jag ville vara på narkotika, ledare och rehab. Det var väldigt mycket hund, säger Mattias när han gästar podcaststudion på Vildmarken Skytte- och Eventcenter.
Trots den väldigt lärorika och breda utbildningen så har Mattias aldrig stannat upp utan hela tiden fortsatt att utveckla sig och sin verksamhet. Hans vetgirighet och framåtanda resulterade så småningom i Hundskolan Vision.
– När andra var ute och gifte sig och skaffade familj och sånt, då satt jag på kvällar och helger och fortsatte med det här. Hur kan man göra det mer effektivt? Hur kan man träna? Vad är det vi är bra på? Svagheter? Finns det andra inlärningsmodeller och så vidare, säger Mattias.
Och tillägger:
– Och så kom det här konceptet med Webdog-filmerna som har vuxit fram av kunskap som har funnits, forskning, men också nyheter. Jag ville hela tiden framåt. Det här att träna i små steg, visionsripan, Avanceplattan. Allt det är en del i det där att jag aldrig ville stanna upp – och det vill jag fortfarande inte.
Det bästa med jobbet tycker Mattias är mötena med hundförare och hundar ute i landet. En del av verksamheten bedriver Mattias Westerlund på hemmaplan i de vykortsliknande omgivningarna i Arjeplog, men det blir även många resdagar i jobbets tjänst, både i Sverige men även internationella äventyr som bokstavligt talat är på liv och död. I podcastavsnittet berättar Mattias bland annat om när han åkte till Moçambique och jobbade med minhundar.
– Jag har under många år tränat hundar som ska söka efter minor. I länder där det har varit krig så vill man plocka bort de här minorna.
Mattias berättar att det 2003 kom en så kallad resolution som sa att det skulle ta 400 år att få att röja minorna.
– Det är det som är så grymt med en mina, att den ligger så intakt. Man hittar ju fortfarande helt intakta minor från andra världskriget. Det är ett enormt problem.
– Det man vill göra när man flyttar tillbaka till de här områdena där det har varit krig är att kunna börja odla så att man får mat. Det är där man kan säga att minhundarna har sin styrka, säger Mattias.
Lyssna på podcasten för att höra Mattias berätta mer om det extrema samarbetet med minhundarna, hur hundintresset började, vikten av att träna i små steg – och mycket annan klokskap gällande vår fyrbenta vänner. Håll även utkik i flödet för bonusavsnitt där Mattias går in mer i detalj vad gäller ämnet inlärning.