Slutkladdat! Lättflytande furutjära i ny förpackning

2017-05-08

Slutkladdat! Lättflytande furutjära i ny förpackning

Araceae har som mål att ta fram naturliga produkter för de vilda djuren. Tidigare var deras fokus lockmedel för vildsvin, men de har utvecklat sitt sortiment och erbjuder i dag lockmedel för fler arter. En av deras produkter är den lättflytande furutjäran ”Attract” som vi tagit med till åteln för att testa.

Tjära till vildsvin

Tjäran fyller samma funktion som kåda som utsöndras från främst barrträd som tagit skada. Då skyddas trädet, men den har även bakteriehämmande egenskaper. Detta är något som främst våra vildsvin uppskattar då de drar sig mot den kladdiga kådan eller tjäran.
Det är därför du också kan hitta märken från vildsvinens betar på träd då de vill framverka mer koda som de kan gnugga sig i.

Men vi själva är inte så mycket för att kladda ner oss. Tjäran doftar väldigt starkt och fastnar ilsket på både hud och kläder. Detta har Araceae tagit i beaktning och har till sin tjära tagit fram en unik burk med pensel i locket. De har dessutom tänkt till ytterligare genom att gjort den mer rinnande för att lättare applicera på trädet. Tanken som slog oss var här att de spätt ut tjäran som i sin naturliga form är väldigt seg. Och vad händer med den lättflytande tjäran på vintersäsongen när det kan vara låga minusgrader? Vi ringde upp Daniel Petersson Sandin, som står bakom produkten, för att få mer information.

– Araceae Attract är anpassad för att vara flytande även i kraftig kyla. Något som gör att den kanske till och med, enligt vissa, är för lättflytande under sommaren då solen steker på, fyll på med vår furutjära i så fall, säger Daniel.

Och fortsätter:

– Även om den svenska våren är förrädisk och samma dag kan erbjuda 15 plusgrader mitt på dagen och minus 10 om kvällarna så har jag istället valt att demonstrera hur tjäran beter sig när den stått några timmar i frysen. ”Attract” är utvunnen ur kådrik furuved. I denna produkt har vi dessutom adderat förföriska ingredienser som speciellt ska förföra vildsvinen, säger han.

Positiv produktutveckling

Vi på redaktionen har under månaden testat produkten och det är svårt att säga om grisarna uppskattar denna tjära mer än den som levereras i sin segaste form i femlitersdunkar. Något som är helt klart är i alla fall att vi uppskattade själva appliceringen desto mer med den här produkten. Vi penslade ett tunt lager på en trädstam intill vår foderplats, men även några penseldrag högt upp för att dra nytta av den luftburna vittringen. På det stora hela känns ”Attract” som en positiv produktutveckling som underlättar rejält.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!