Vildmarken testar: Eurohunt Evolution

2022-01-12

Vildmarken testar: Eurohunt Evolution

För 5-6 år sedan var vildsvinspopulationen nästan obefintlig hemma på jaktmarkerna i Värmland. Här och nu är läget ett annat. Åtelplatsen har nämligen aldrig varit mer välbesökt än just nu och med hjälp av åtelkameror har vi på daglig basis kunnat njuta av vildsvinens närvaro. Just nu är det alltså ett ypperligt läge att testa några av marknadens senaste prylar tillägnade detta älskvärda vilt och vi har tittat närmare på den nya foderspridaren, Eurohunt Evolution.

Vill du få vildsvinen att trivas på jaktmarken, alternativt styra bort dem från grödor och/eller trädgård, så är regelbunden utfodring en väldigt viktig åtgärd. Du kan förstås ösa ut foder direkt på marken eller använda någon typ av rulltunna, men min erfarenhet är att ett väl utspritt foder är det bästa för att få flera grisar att trivas på samma gång. Och när jag nämner regelbunden utfodring kan jag inte nog belysa hur mycket det är just detta som får dem att hålla sig i närheten, vecka efter vecka. Med hjälp av en automatisk och programmerbar foderspridare ställer du in frekvensen på hur ofta och hur länge du vill att spridaren ska kasta ut foder på marken, och på så vis portionera ut fodret i tunnan maximalt.

Eurohunt Evolution är en foderspridare som gett sig på att försöka nyutveckla spridarens funktion. Du monterar spridaren enkelt, antingen med en fodertunna från Eurohunt eller som vi gjorde: med en 120-liters tunna med lock. Med borrmaskin har vi gjort fyra hål för att fästa spridarens monteringsplatta, samt ett större hål i mitten för fodret att rinna igenom till spridaren. Själva foderspridaren monterar du med ett bajonettfäste och när du väl gör det, och inte förrän då, öppnar sig hålet för fodret. Med andra ord, vill du plocka ned spridaren för service, rengöring eller säker flytt så försluts hålet till tunnan automatiskt när du avlägsnar spridaren via bajonettfästet.

Foderspridaren har en spridarplatta med skyddande bur. Under den finns en tratt som dränerar överskottet nedåt. Spridartallriken stängs i vila och öppnas med centrifugalkraft. Buren fyller flera funktioner, bland annat skyddar den fåglar och ekorrar från att fastna och skadas av spridarens utkastare. En annan positiv effekt är så klart att den inte uppmuntrar till att stå och peta med fingrarna inne i spridaren för att manuellt vaska ut lite extra foder på marken. Nu brukar det inte vara förknippat med någon större fara, men om spridaren skulle starta… Eurohunt Evolution har två luckor på motsvarande sidor, den ena är för batteri och den andra för digital programmering. Batteriet är ett 6 volts uppladdningsbart blybatteri av storlek 70 x 47 x 101 mm. Jag är så pass bekväm att jag köper mina batterier på exempelvis Biltema, där vi först inte hittade det, men efter att en uppmärksam läsare tipsat oss vet vi numera bättre. Produkten i fråga finns även där till det facila priset av 135 kr i skrivande stund med art.nr. 80-402.

 

Uppehåller grisarna

Batteriet är litet men räcker ändå flera månader, självfallet också beroende på val av programmering, eftersom spridaren är väldigt energisnål. Men då spridaren inte heller har någon solcellspanel rekommenderar vi dig att även köpa en laddare till batteriet om det inte är så att du redan har en hemma. På full effekt kastar spridaren foder ett rejält avstånd. Vi har fyllt ”testtunnan” med korn och detta sädesslag kastar spridaren lätt 20 meter i diameter. Jag har programmerat enheten att endast sprida i ett par sekunder på full effekt, två gånger per dygn. Det handlar alltså inte om några mängder, men många korn hinner sprida sig på de få sekunderna på full effekt. Man kan med andra ord vara säker på att grisarna har att göra nog länge för att man ska hinna förvalta läget om det är så att man sitter och vakar.

Jag gillar spridaren skarpt. Designen är robust och digitaltimern är lättmanövrerad. Det enda som möjligen skaver lite för mig är att den inte är solcellsladdad. En sak är dock säker: Om man skaffar en sån här så kommer man inte bli missnöjd. Skitjakt!

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!