Fodertrumma – skapar aktivitet för vildsvinen

2021-05-17

Fodertrumma – skapar aktivitet för vildsvinen

Vildsvin är fysiskt byggda för att slita lite för att komma åt maten och att aktivera dem med en rulltunna är ett roligt sätt att gynna grisarna. Vi har testat både en konisk fodertrumma i mindre modell och en stor rulltunna, båda från Eurohunt.

Den sistnämnda modellen rymmer hela 38 liter foder. Rulltunnan har två höga gavlar så att vildsvinen lätt får in trynet och kan ”kasta runt” trumman. Under vårt test rymde den i princip en hel fodersäck majs.

En sådan här så kallad rulltunna är ett utmärkt val oavsett om man har många eller bara några få vildsvin på marken. För dig som sitter och vakar är en rulltunna ett bra sätt för dig att bli varse om vildsvinens närvaro. De går nämligen banne mig inte obemärkta förbi när de slänger tunnan fram och tillbaka. Det är dessutom ett bra komplement till annan foderplats, där du på detta sätt också håller kvar vildsvinen vid åteln längre (eftersom det onekligen kräver lite mer jobb att få ut maten). Tycker du att tunnans innehåll går åt för fort kan du med fördel tejpa igen några av hålen, då håller den ändå längre.

Fodertrumma

Har du dessutom inte så många vildsvin på marken, och vill undvika att foderspridaren där ute snarare föder upp den lokala rådjursstammen och diverse tranor och ringduvor, så är en rulltunna ett utmärkt alternativ. Den väger för mycket för att rådjuren ska orka röra på den, samtidigt som ett vildsvin med enkelhet gör just det. De höga gavlarna på de båda trummorna gör samtidigt att de i hög grad undviker att frysa fast i marken under vinterhalvåret.

Fodertrummorna är tillverkade i riktigt stark polypropylen som dessutom är ett UV-beständigt material. Allt du behöver är foder för att skapa en enkel men effektiv aktivitet för vildsvinen. Om du fyller trumman med majs, har vildsvinen fullt upp med att rulla runt den för att få ut de små gula kornen… Missa inte den svinbra actionfilmen som du kan ta del av på nästa uppslag – och glöm inte att dra på ljudet!

 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under