Vildmarken testar: UOVision Select LTE Cloud

UOVision börjar bli gamla i gamet när det kommer till åtelkameror – och deras erfarenhet skiner onekligen igenom i deras senaste produkt, Select LTE Cloud. Vi har tittat närmare på denna spännande nyhet som kombinerar en grym driftsäkerhet med många spännande detaljer.
UOVision börjar bli gamla i gamet när det kommer till åtelkameror – och deras erfarenhet skiner onekligen igenom i deras senaste produkt, Select LTE Cloud. Vi har tittat närmare på denna spännande nyhet som kombinerar en grym driftsäkerhet med många spännande detaljer.
2022-10-08

Vildmarken testar: UOVision Select LTE Cloud

UOVision börjar bli gamla i gamet när det kommer till åtelkameror – och deras erfarenhet skiner onekligen igenom i deras senaste produkt, Select LTE Cloud. Vi har tittat närmare på denna spännande nyhet som kombinerar en grym driftsäkerhet med många spännande detaljer.

yheten kallar de själva en ingångsmodell i sitt sortiment, med grundläggande funktioner, något jag tycker är en blygsam inställning till vad jag redan från start upplever verkar vara en grym åtelkamera. Jag har nog aldrig varit igång snabbare efter att ha packat upp kameran. Har du appen installerad så är kameran installerad så fort som du trycker på lägg till – och skannar en av streckkoderna på kameran och din kamera.

Hos de vanliga teleoperatörerna är numera alla kontantkortslösningar tidsbegränsade, att exempelvis oavsett hur mycket surf du köper så är det bara giltigt i exempelvis en månad. Detta ställer onekligen till det för oss som vill ha ett gäng åtelkameror uppsatta på jaktmarkerna. Det här problemet har UOVision mött med en egen lösning, UOVision SIM, ett simkort av kontantkortstyp, speciellt framtaget för åtelkameror som skickar bilder, video och livevideo via molntjänst eller e-post. Simkortet ger dig obegränsat med datamängd till en fast kostnad under den valda perioden. Med SIM-kortet följer en länk där du tecknar en plan via en finsk leverantör.

UOVision Select LTE Cloud

Framtidssäkrad

Telefonnätet är numera en snackis vad gäller hundpejlar, åtelkameror och mobiltelefoni. 3G-nätet planeras att stängas ner i framtiden och detta är något man bör ha i åtanke när man väljer enheter i dag. UOVision Select 30 kommunicerar över LTE, vilket innebär äkta 4G men som även ramlar in på 3G- och 2G-nätet när det behövs. Med andra ord är den framtidssäkrad. Och om täckningen är helt okej går det väldigt snabbt att få bilder skickade, vilket innebär att du exempelvis kan stegra intervallet av bilder som ramlar in. Om täckningen är sämre så kopplar den över på det nät i området som är starkast, och då är det förstås detta som sätter begränsningen på hur snabbt bilderna skickas.

Enhetens namn avslöjar hur många megapixel kameran erbjuder. 30 är max, men det går att ställa ner till fem. Även om det lockar att aktivera det högsta så är det tyngre för kameran att skicka och lagra bilder, vilket teoretiskt då även drar mer batteri. Under vår testperiod har kameran suttit i fjällnära miljö i Jämtland och för att göra en lång historia kort så har täckningen varit urusel. Men trots det har det funkat bra att få de lågupplösta bilderna skickade till appen. Om man vill så kan den skicka lågupplösta bilder till appen och så kan du begära högupplösta manuellt.

En av alla bra funktioner på Select LTE är att om kameran är inställd på att exempelvis ta fem bilder i en serie vid rörelse så kan du bestämma vilken av dessa bilder som kameran ska skicka till appen. Av egen erfarenhet, oavsett kamera, så händer det ibland att man får med mulen på en älg eller trynet av ett vildsvin eftersom de ofta är väldigt försiktiga när de går fram på en åtelplats eller saltsten. Har man ställt in kameran att ta en bildserie på tre eller fem bilder i en följd och ställt in att den ska skicka den sista bilden så är problemet oftast löst eftersom djuret då har hunnit längre in i kamerans fotoområde.

Tillsammans med bilden som kommer får du information om datum och tid när bilden tagits, temperatur, batteristyrka, månfas, signalstyrka och SD-kortets status. Information om bilden är tagen på grund av att PIR-/rörelsesensorn utlösts eller en Time Lapse/tidsgenererad bild eller begärd via APP/SMS.

UOVision Select LTE Cloud

Tre lägen

Select LTE har utrustats med en nyutvecklad sensor som erbjuder ett brett avkänningsområde, lång räckvidd och hög känslighet, som kan ställas i tre olika lägen, Låg, Auto och Hög. När det är älg eller vildsvin som man vill fånga på bild så räcker den lägsta känsligheten, då är det minst risk att den tar kort på grenar som blåser. Compact LTE reagerar mycket snabbt i läget Hög, endast 0,2 sekunder (på andra modeller 1,2/0,9/0,6 eller 0,4 sekunder).

På UOVision-appen, som de kallar ”LinckEazi”, så kan du enkelt styra och justera kamerans inställningar, däribland begära bild, växla mellan foto- och videoläge, blixtens styrka, upplösning, aktiv tid, med mera. Med kamerans fjärrstyrningsfunktion helt påslagen så förbrukar kameran betydligt mer ström då den ligger online mot nätverket under hela dygnet, men med denna funktion kan man ställa in så att kameran exempelvis går online en gång per dygn för att se om du har begärt några inställningsförändringar.

Samlade på samma konto

Den kostnadsfria appen funkar bra att använda med alla UOVisions cloudkameror och du kan ha dem samlade på samma konto. En stor fördel som jag hittat är att appen även kan vidarebefordra bilderna till en eller flera e-postadresser. På så vis är det enklare att dela med sig av kamerans aktivitet till jaktkamrater utan att behöva introducera dem till appen.

Det finns många detaljer som vi kan grotta ner oss i, men UOVision har funnits på marknaden i många år och erfarenheten av driftsäkerhet, funktion och kvalitet återspeglas helt klart i deras nya produkter. Vi ser fram emot att se vilka bilder den lyckas fånga under säsongen!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under