I skog och mark: Hitta den perfekta yxan

Ida Olsson och Joe Price från I skog och mark vet hur man sätter guldkant på friluftsäventyret! I det här numret berättar de vad man bör tänka på när man är på jakt efter den perfekta yxan.
Ida Olsson och Joe Price från I skog och mark vet hur man sätter guldkant på friluftsäventyret! I det här numret berättar de vad man bör tänka på när man är på jakt efter den perfekta yxan.
2024-03-14

I skog och mark: Hitta den perfekta yxan

Ida Olsson och Joe Price från I skog och mark vet hur man sätter guldkant på friluftsäventyret! I det här numret berättar de vad man bör tänka på när man är på jakt efter den perfekta yxan.

I skogen finns det väldigt få verktyg så användbara som en yxa. Den kan klyva ved, hjälpa till vid bygge av läger och användas för att processa vilt i händerna på en skicklig användare. Yxan är ikonisk för vildmarksliv, men farlig i fel händer. Alltför ofta används den fel, vilket gör den till ett av de farligaste verktygen vi kan ta med oss till skogen. Men innan vi springer måste vi lära oss att gå. Väldigt få människor lägger ner tid på att välja den bästa yxan för just deras behov. Vanligtvis köper man efter budget och estetik. Men kom ihåg att en bra yxa inte är billig och att en billig yxa inte är bra.

Om du tar steget att köpa din första yxa bör du tänka likadant som när du köper ett par kängor. Vi skulle aldrig drömma om att gå i fjällen eller i den djupa skogen med kängor som är för stora eller för små. En yxa som antingen är för liten, för stor, för tung eller för trubbig är ett av de farligaste och mest ansträngande verktygen du kan ha i naturen. Men precis som det är viktigt att ta sig tid för att hitta den perfekta kängan, kommer den perfekta yxan att göra din tid utomhus mer njutbar när du väl ansträngt dig lite extra för att hitta den. Nedan ger vi lite tips för att hitta en yxa som passar dig.

Att välja yxa

Det första som vi rekommenderar att kika efter är skaft gjorda i hickoryträ. Amerikansk hickory har använts under en lång tid i yxvärlden. Om skaftet är gjort i hickory är chanserna stora att yxan kommer hålla länge på grund av sin höga kvalitét. Några märken som använder sig av högkvalitativ hickory är Gränsfors, Wetterlings och Hultafors. Om du inte kan hitta en yxa med detta träslag kan du hålla utkik efter en annan detalj, nämligen åt vilket håll fibrerna växer. Detta kan du se om du kikar i änden av yxskaftet. Du vill att fibrerna växer längs med skaftet och inte korsar rakt över. Plastskaft, eller skaft av kompositmaterial funkar okej, men vi väljer inte detta personligen, bland annat på grund av hållbarhetstänket. Yxor av detta material fungerar bra i lite kallare klimat eftersom materialet inte påverkas av de extrema temperaturskillnaderna.

Yxans huvud

Det här är en hel vetenskap i sig och det finns otroligt många olika typer av yxhuvuden. Men det du kan börja med att kika på är att se till så att huvudet sitter rakt på skaftet. Huvudet ska varken luta uppåt eller nedåt. Titta sedan på toppen av yxan, där kilen sitter. Den sitter där för att hålla huvudet på plats. Kilen ska även helst sticka upp något och inte sitta helt jämnt längs med huvudet. Det ska inte vara några glipor någonstans och yxhuvudet ska inte gå att flytta på överhuvudtaget.

Välja storlek på yxa

Den gyllene regeln för att mäta upp en yxa som passar dig är att hålla yxhuvudet i din hand och låta skaftet följa din arm och in till din armhåla. Att välja yxa är dock väldigt individuellt och somliga gillar mindre yxor och andra föredrar betydligt större eller längre yxor.

För lite mindre krävande arbeten, för vandring eller vid lägret, kan man ta med sig en bältyxa med ett nättare huvud (ca 0,5 kg) och omkring 37 cm i längd. Denna yxa kan du bära med dig överallt utan att det blir för tungt eller omständligt och du kan skapa tändved och använda yxan för lite enklare slöjd, skapa grythängare eller tältpinnar.

För mellantungt arbete, för bushcraft eller jakt rekommenderar vi en yxa på omkring 50 cm och med ett yxhuvud som väger runt 1 kg. Denna yxa fungerar ypperligt för att hugga ved för lägerelden, ta bort grenar på träd eller skapa lite större pålar för lägret.

För lite tyngre arbete, som att hugga ner träd eller röja bort småträd på leder så rekommenderar vi en yxa som är omkring 90 cm i längd och har ett huvud med en vikt på ca 2 kg. Detta är en yxa som hugger snabbt och tungt. Denna typ av yxa är inte att rekommendera för nybörjare, men den klarar av allt ifrån att fälla stora träd till att processa stockar till ved.

Att äga en yxa är verkligen något speciellt. Vi hoppas att både nybörjare och erfarna vildmarksmänniskor kan ta med sig något från den här texten och börja utforska detta fantastiska verktyg. Det är ett redskap som använts i hundratals år i Sverige och som författarna till denna artikel hoppas ska kunna fortsätta användas i många århundraden till.

Ida & Joe I Skog Och Mark / In Forests And Lands www.iskogochmark.com

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter