Vildmarken testar: Sako 90 Quest

Sako har länge varit synonymt med högkvalitativa vapen med god prestanda – och deras senaste tillskott, Sako 90-serien, är inget undantag. Under några kvällar och morgnar tog vi med Sako 90 Quest, kolfibermodellen, på rävjakt hemma i Värmland för att se vad den går för.
Sako har länge varit synonymt med högkvalitativa vapen med god prestanda – och deras senaste tillskott, Sako 90-serien, är inget undantag. Under några kvällar och morgnar tog vi med Sako 90 Quest, kolfibermodellen, på rävjakt hemma i Värmland för att se vad den går för.
2024-03-10

Vildmarken testar: Sako 90 Quest

Sako har länge varit synonymt med högkvalitativa vapen med god prestanda – och deras senaste tillskott, Sako 90-serien, är inget undantag. Under några kvällar och morgnar tog vi med Sako 90 Quest, kolfibermodellen, på rävjakt hemma i Värmland för att se vad den går för.

Sako har gjort resan från att vara en liten organisation till att bli ett hyllat multinationellt företag och deras historia löper parallellt med många av de viktiga händelserna i Finlands nutidshistoria. Företagets vision har alltid gått hand i hand med det finska lynnet där kärleken till jakten och friluftsupplevelser ingår. Med över 25 års erfarenhet och insikter från tidigare modeller, som exempelvis Sako 75 och 85, introduceras nu Sako 90; en serie av sex distinkta modeller som skräddarsytts för att möta olika jaktbehov. Den traditionella kilformade designen har övergivits till förmån för moderna lösningar, inklusive kolfiber-, laminat- och syntetkolvar med integrerade Picatinny-fästen frästa direkt på lådan, vilket ger möjlighet till låga och fina montage. Samtliga Sako 90-modeller har genomgått omfattande uppdateringar för att höja prestandan och förbättra användarupplevelsen ute i fält.

Sako 90

Sako 90 Quest har ett Justerbart trycke och en vinklingsbar avtryckare.

Slutstycket på Sako 90 är konstruerat med tre låsklackar, något som ger en pålitlig låsning. Genom optimering av låsytor säkerställs tillräcklig anläggningsyta för olika kalibergrupper. Varje Sako 90 genomgår CIP-testning på fabrik med två högtrycksskott på fabriken innan den når butik. En intressant uppgradering är införandet av två fjäderbelastade utstötare i slutstyckshuvudet, något som härstammar från Sako TRG-familjen. Detta säkerställer en pålitlig utkastning av tomhylsor oavsett deras längd.

Sako 90 Quest har en ny justerbar avtryckarmekanism som ger användaren möjlighet att välja mellan fem olika viktinställningar via en justerskruv precis framför avtryckaren. Det gör det enkelt att justera avtryckarvikten utan att behöva plocka isär geväret. Avtryckarbladets position kan även justeras steglöst för att sömlöst passa just din skyttestil.

En tätskjutare

Kaliberalternativen för Sako 90 Quest inkluderar .22-250 Rem, .243 Win, 6.5 Creedmoor, .308 Win, 6.5×55 SE, .270 Win, .30-06, 8×57 IS, 9.3×62, 7 mm Rem Mag och .300 Win Mag. Testvapnet i den sistnämnda, .300 Win Mag Med Norma Bondstrike, ger den konsekvent tajta fina treklövergrupper på 100 meter. Avtryckaren är väl injusterad och ger en behaglig skytteupplevelse, även om rekylen från .300 Win Mag är märkbar, särskilt med den lätta kolv som används.

Med en pipa på 62 cm och en vikt på tre kilo (utan optik) är vapnet bekvämt att bära under långa dagar i skog och mark. Trots att jaktsäsongen i skrivande stund är begränsad har Sako 90 Quest fått chansen att testas under några kvällar och morgnar av rävjakt här hemma i Värmland.

Sako 90-serien erbjuder fem olika lådstorlekar, vilket möjliggör en optimal passform för varje kaliber. Detta resulterar i minimal slutstycksgång och att man slipper bära med sig onödig vikt under jakten. Den uppdaterade designen av lådans övre del och förbättringen av vridstyvheten, särskilt vid utkastningsöppningen, bidrar till ökad precision och tillförlitlighet. Sako 90 har en låda med platt bäddning mot kolven som skapar bättre precision än konventionella runda lådor. Rekylklacken i stål och noggrant bearbetade ytor säkerställer att alla komponenter alltid återgår till samma läge efter skott, vilket är en grundförutsättning för repeterbar precision.

Sako 90

Kolfiberkolv med soft touch

All heder till Sakos mekaniska lösningar, men det är främst den nya kolven som har fått mig att fastna för Quest-modellen. Den stiliga kolfiberkolven har ett öppet pistolgrepp som låter dig ha handen i en bekväm vinkel; både vid stående och liggande skytte. Med två robusta knappar på sidan av kolven justerar du både kindstöd och kolvens längd. Kolfiberstockar har en tendens att vara lite halkiga, men 90 Quest har en soft touch-beläggning som gör den mer eller mindre halkfri, oavsett väder. På kolven hittar man även dubbla rembygelfästen fram så att man kan ha benstöd och rem monterat samtidigt.

Kallhamrad pipa

Sako 90Alla Sako 90-gevär har kallhamrade pipor av Match Grade. Varje Sako-pipmynning är exakt krönt för att gastrycket ska lämna mynningen jämnt, vilket ökar precisionen. Kröningen är försänkt och skyddas på så sätt från yttre påverkan. Kallhamringen är en teknik som inte bara förändrar stålens struktur för att öka dess seghet, utan också förbättrar dess värmetålighet, vilket i sin tur förlänger pipans livslängd. Det är detaljer som dessa som verkligen gör skillnaden för en jägare som strävar efter högpresterande vapen.

Sako har gett bössan en trelägessäkring som blockerar slagstift, avtryckare och slutstycke. Värt att nämna i sammanhanget är det kryssmagasin av stål som nu har fått en extra säkerhetsfunktion. Det räcker inte bara att trycka på knappen på undersidan utan du behöver samtidigt att trycka in magasinet för att få ut det, med andra ord sitter det väldigt säkert i bössan och du tappar det inte av misstag.

Del av det finska arvet

Sakos historia är som en brygga mellan det förflutna och nutiden, där varumärket har varit en del av Finlands utveckling och kulturella arv. Deras senaste tillskott är ett resultat av år av förfining och en pålitlig och precis produkt som vi verkligen kan rekommendera.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter