Visste du att spaghetti bolognese är den vanligast förekommande vardagsrätten i Danmark? Och med en vild twist blir den ännu bättre. Detta recept funkar med alla typer av hjortkött, som rådjur, dovhjort eller kronhjort och så vidare. I det här receptet använde jag mig av min första, och hittills enda, vitsvanshjort. Hoppa över rödvinet om du föredrar du en snabbversion. Då är middagen klar på 20 minuter! (Text & Foto: Mette Karin Petersen)
Du behöver: (recept för 4-6 personer)
• 400 g malet hjortkött
• 1 vitlöksklyfta, pressad
• 2 msk olivolja
• 2 lökar, fint hackade
• 3 selleristjälkar, fint hackade
• 2 morötter, fint hackade
• 2 msk kapris, fint hackad
• 1 näve färsk timjan och/eller rosmarin
• 100 g pancetta eller bacon
• 1 burk tärnade tomater
• 2 msk tomatpuré
• 1 msk torkad oregano
• 1 tsk chilipulver
• 3 dl rött vin
• 2 dl hjort- eller nötköttsfond
• 500 g spaghetti
• 100 g parmesanost, färskriven
• Salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner:
1. Hetta upp olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt bacon/pancetta och stek i 8 minuter tills det är gyllene och krispigt. Tillsätt lök, vitlök, morötter, selleri och timjan/rosmarin. Rör om ofta tills det mjuknar.
2. Tillsätt malet hjortkött och stek tills det fått lite färg.
3. Tillsätt tomatpuré, tärnade tomater, hjortbuljong, rött vin och kryddor. Koka upp på hög värme i bara några minuter.
4. Sänk värmen och låt aööt småkoka i 1,5 timmar tills du har en rik smakrik bolognese.
5. Blanda bolognesen med spaghetti, strö över färskriven parmesanost. Ringla lite olivolja över och njut i trevligt sällskap.
Lycka till med receptet – och ute på jakten!