Magasin Vildmarken testar Konus Pro LZ-30 3-12×56

2018-10-12

Magasin Vildmarken testar Konus Pro LZ-30 3-12×56

Konus har sakta men säkert vuxit sig allt starkare på den svenska marknaden. Det italienska företaget producerar sina kikarsikten i Kina, ett faktum som kan få vissa att grymta till, men tillverkarna har kommit långt och erbjuder mycket kikare för pengarna. Magasin Vildmarken har testat Konus Pro LZ-30 3-12×56.

Magasin Vildmarken testar: Konus Pro LZ-30 3-12×56

Konus har sakta men säkert vuxit sig allt starkare på den svenska marknaden. Det italienska företaget producerar sina kikarsikten i Kina, ett faktum som kan få vissa att grymta till, men tillverkarna har kommit långt och erbjuder mycket kikare för pengarna. Magasin Vildmarken har testat Konus Pro LZ-30 3-12×56. [Text och foto: Staffan Johansson] 

Med hjälp av nätbutiken Cyberphoto.se fick vi handskarna på Konus Pro LZ-30 3-12×56, mycket för att vi är nyfikna på hur långt lågprisoptiken har kommit i kvalitet. Och när Konus presenterade ett sikte med 3 till 12 gångers förstoring, och en lins på hela 56 millimeter, kunde vi inte motstå att få testa det. 

 

Robust och rikligt ljusinsläpp

Minsta zoom

Kikarsiktet är ett konventionellt bygge med en 30-millimeter tub och känns mycket robust med sina 720 gram. På baksidan finns ett snabbfokusokular med gummikant och ett klassiskt förstoringsreglage som är lätt att justera.  Detta, i kombination med att tuben är fylld med kvävgas, ger ett kikarsikte som är både stöttåligt och vattentätt.

LZ-30 erbjuder dessutom ett väldigt generöst synfält, omkring 20 % större än andra jämförbara modeller. Alla glasytor är flerlagerbehandlade och håller sig imfria i största möjliga mån. Vi har tidigare kikat närmare på Konus tub- och handkikare där vi även i detta fall önskar att hylla klarheten i optiken. Det är väldigt fina linser, högt ljusinsläpp och skarp bild, även på stor förstoring. 

Största zoom

Riktmedlet ligger i det andra fokalplanet, vilket alltså gör den icke medförstorande. Det är såklart en smaksak, men ett trevligt tunt kors ger en bra skytteupplevelse. Korset har även ett belyst kors i två olika färger. Personligen är jag inte så förtjust i dubbelfärgbelysning, men eftersom det verkar dyka upp hos allt fler modeller och tillverkare så tolkar jag det som att det är populärt.

Ballistiska egenskaper

Något som växt sig alltmer populärt på marknaden är ballistiska torn. Vi är flera på redaktionen som skjuter långhållsskytte och utmanande jaktskytte, och att ha ett väl inskjutet vapen med möjlighet att enkelt kunna klicka sig till en bra träffbild även på längre avstånd, har flera fördelar. Däremot är det första gången vi ser ett såpass bra system på ett såpass billigt kikarsikte. Klickvärdena är märkta ¼ MOA på 100 meter (vilket motsvarar cirka 7 millimeter) och det finns torn för båda höjd och vind.

Så snart du skjutit in dit sikte lossar du på två små insexskruvar för att “lyfta på hatten”. Nollställ siktet och skruva tillbaka locket – och ditt sikte är nollat. För att hålla koll på dina avstånd bör du skjuta in på längre avstånd, eller använda en ballistikapp, skriva upp eller markera (exempelvis med en tejp och penna på tornet). Konuspro LZ-30-serien har ett avancerat dubbellåsningssystem som är utformat för att låsa dina ballistiska inställningar så att du oavsiktligt inte kan ändra på ditt sikte. 

Vi vill summera siktet som ett mycket robust kikarsikte de knappa 3500 riksdalerna som det går på. En utmärkt modell för jägaren som inte vill lägga en månadslön på ett kikarsikte, men ändå får optik som håller riktigt bra klass och dessutom har möjlighet att prova på långhållsskytte. 

www.cyberphoto.se

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om