Blaser R8 Ultimate Carbon Silence

Blaser R8 Ultimate Carbon Silence – extra allt och lite till

Integrerad ljuddämpare har varit ett hett ämne de senaste åren där vissa har varit lyriska, medan andra har haft en lite mer skeptisk hållning. Men nu släpper Blaser de flesta modellerna även i Silence, däribland flaggskeppsmodellen Ultimate Carbon, en kolv med justeringsmöjligheter utöver det vanliga. Vi har testat den ljuddämpade R8:an i kaliber 8,5×55 Blaser!
Integrerad ljuddämpare har varit ett hett ämne de senaste åren där vissa har varit lyriska, medan andra har haft en lite mer skeptisk hållning. Men nu släpper Blaser de flesta modellerna även i Silence, däribland flaggskeppsmodellen Ultimate Carbon, en kolv med justeringsmöjligheter utöver det vanliga. Vi har testat den ljuddämpade R8:an i kaliber 8,5×55 Blaser!
2024-02-18

Blaser R8 Ultimate Carbon Silence – extra allt och lite till

Integrerad ljuddämpare har varit ett hett ämne de senaste åren där vissa har varit lyriska, medan andra har haft en lite mer skeptisk hållning. Men nu släpper Blaser de flesta modellerna även i Silence, däribland flaggskeppsmodellen Ultimate Carbon, en kolv med justeringsmöjligheter utöver det vanliga. Vi har testat den ljuddämpade R8:an i kaliber 8,5×55 Blaser!

Snabbt slås man av att R8 Ultimate Carbon Silence med Blasers integrerade ljuddämpare erbjuder en oöverträffad balans och tillförlitlighet. Som grädde på moset så är den dessutom ögonodis! För dig som är ny vad gäller Blasers vapensystem så är det ett unikt rakrepetersystem som redan 1957 satte en ny standard i genren. Låsningen sker med en radialflänslåsning som trycks ut i motsvarande urfräsning i pipan. Låsningen är extremt stark och bär jämnt, vilket är en del av precisionen.

Blaser, en välrenommerad tysk vapentillverkare, har påverkat utvecklingen av jaktgevär betydligt, särskilt vad gäller skapandet av raka repetergevär. Företagets resa speglar ett åtagande för innovation och mekanisk excellens. År 1957 introducerade Horst Blaser, en lastbilsmekaniker som sadlade om till bössmakare, modellen Diplomat som var en drilling, där säkerhet var något som betonades. År 1983 fördjupade sig Blaser i repetergevär med SR 830, och år 1986 döptes geväret R84, vilket markerade Blasers inträde på jaktmarknaden.

Blaser R8 Ultimate Carbon Silence

En avgörande händelse inträffade 1993 när Blaser, med hjälp av skärande CAD-teknik, presenterade R93. Det var ett banbrytande repetergevär med rakrepeterande slutstycke med modulär design som möjliggjorde att du kunde växla slutstyckeshuvud, tillsammans med pipbytarsystemet och därmed blev kalibervalet stort i ett och samma vapen. Blaser hade fokus på säkerhet och en spänntangent som satte en helt ny standard när det kommer till säkerhet.

R93:s framgång positionerade Blaser som Tysklands största tillverkare av jaktgevär under ägandeskapet av Gerhard Blenk. I samarbete med forsknings- och utvecklingschefen Meinrad Zeh formade Blenk visionen om det ultimata jaktvapnet. R93:s design inkluderade ett unikt kollettsystem som säkerställde fullständig 360-graders kontakt och förbättrade låsningen mellan kolv och pipa vid avfyrningsmekanism.

Foto: Blaser.de

År 2008 introducerade Blaser R8, inte som en ersättning utan som en utvidgning av R93-serien. R8 hade en bredare pipa för kraftfulla kalibrar som .458 Lott och .500 Jeffery. Den raka repetermekanismen förblev, men förbättringar, som en större kolv och förstärkta låsdelar, ökade den totala robustheten.

En märkbar utveckling i R8 var införandet av ett avtagbart magasin med dubbelutlösningslås. Gevärskonfigurationen betonades ytterligare med utbytbara pipor för olika kalibrar, vilket gjorde det till ett mångsidigt val för jägare. Både R93 och R8 visade – och bevisade – Blasers engagemang för ingenjörsexcellens, kombinerande precision, säkerhet och anpassningsförmåga. Gevären, inklusive flaggskeppen R8 och R93, exemplifierar föreningen av traditionellt hantverk med modern teknik och säkrar Blasers position som ledare inom världen av tyska jaktgevär.

Uppdaterat slutstycke

Blaser slår sig dock aldrig till ro utan strävar ständigt efter utveckling och perfektion. När vi håller R8:ans nya slutstycke i handen så är allt sig likt, förutom längden på slutstycksarmarna. Varför ändra ett vinnande koncept? Jo, tillverkarna har dragit slutsatsen att de inte behöver vara längre än så, vilket ger ett mer kompakt slutstycke att få med sig i vapenfodralet eller fickan. Till en början känns det lite ovant i handen, men systemet funkar klanderfritt och du märker helt enkelt ingen skillnad vid repetering.

Balans i fokus

Jag har testat många vapen med lätta kolfiberstockar och med ljuddämpare monterad blir balansen lätt lite off. Med den integrerade ljuddämparen är balansen däremot otroligt fin. Med specifikationen, som lyder 47 centimeters pipa, så förväntade jag mig dock en kortare bössa i totalen, men även om pipan bara är 47 cm lång så blir totalen i stort sett detsamma som med en klassisk ljuddämpare, men eftersom den extra vikten är fördelad över hela pipan så ger det helt klart en bättre balans. I kombination med tumgrepp och alla andra justeringsmöjligheter så är den otroligt fin att skjuta med. I Tyskland finns den faktiskt i en 42-centimetersversion. Det ger onekligen en jäkligt kompakt rigg, men eftersom den svenska lagen säger minimum 45 cm kan vi tyvärr inte lägga vantarna på den.

Blaser R8 Ultimate Carbon Silence

Integrerad ljuddämpare 

Första gången jag såg en Blaser i Silence-version så stack utseendet lite i ögonen. Dock har den helt klart växt på mig och numera tycker jag att den ser riktigt brutal ut, inte minst nu i sitt nya utförande i svart kolfiber. Ljuddämparen ger minskad rekyl och en ljudreducering tillräcklig för att du inte behöver ha hörselskydden på dig under jakt.

Mynningsbromsen avleder en del av gaserna bakåt, jämnt fördelat. Liksom den yttre tuben är mynningsbromsen tillverkad av titan, vilket säkerställer minimal vikt och optimal hållbarhet. Den är också ansvarig för att säkerställa att Blaser Integral Silencer kan monteras korrekt på pipans gänga.

Den innovativa designen av Blaser Integral Silencer möjliggör användning av hela längden av ljuddämparen som ett expansionsutrymme för krutgaserna, samtidigt som den behåller sitt smala övergripande utseende. Den inre tuben på Blaser Integral Silencer (ISD) innesluter och stänger av expansionskammaren och håller gaserna från att komma i kontakt med ytan på pipan själv – pipan förblir alltid ren och är tillförlitligt skyddad mot krutrester, föroreningar och korrosiva rester.
Ett modernt hantverk

Stocken med ergonomiskt optimerat tumhål är tillverkad helt i kolfiber, lagt för hand i Tyskland. Den innovativa kolfibern gör geväret otroligt lätt och samtidigt extremt robust. Vikten då, kanske du undrar? Hur mycket mindre väger egentligen en kolfiberkolv jämfört med en i syntet eller trä? Jämfört med en Ultimate i syntetmaterial så skiljer det cirka 500 gram, och för att jämföra totalvikten, jämfört med en bössa med traditionell ljuddämpare, så beror det förstås på vilken modell du har monterad. Men låt oss säga en standard, så skiljer totalvikten kanske några hundra gram. Det kanske inte låter som så mycket, men gör helt klart skillnad…

Ultimate-systemet är modulbart, ombyggbart helt enkelt. Bakkappan är utbytbar, där du kan välja mellan en fast, en justerbar vad gäller höjd och längd och en med extra dämpning. Den sistnämnda är ett trevligt alternativ om man med standardkolv redan ligger bekvämt i både längd och höjd. Justerbart kindstöd med minnesfunktion är ett måste enligt mig, och Blaser har hittat en riktigt snygg och smidig lösning på Ultimate-kolven. Minnesfunktionen innebär att du genom att hålla in knappen hela vägen in, justerar kindstödet till önskad höjd och släpper. När du vill sänka kindstödet, för att exempelvis ta ut slutstycket så håller du in knappen till hälften och trycker ner det – och för att komma tillbaka till din förinställning, tryck in knappen till hälften igen så höjs kindstödet automatiskt med hjälp av den inbyggda fjädringen.

Eftersom Ultimate har en tvådelad stock så är den främre utbytbar, något som är högst aktuellt när vi pratar om Silence-modellen eftersom framstocken skiljer sig åt för att göra plats för den integrerade ljuddämparen. Vill du växla till en annan pipa, som är standard eller match, så bör du byta framstocken samtidigt.

Signum för R8 är det integrerade magasinet i avtryckarenheten , som i sin tur sitter fast i stommen och har en snäppanordning på båda sidorna. Just avtryckarsystemet är välutvecklat och vida känt. Trycket är 650 gram (standard) och går även att beställa i 1 100 gram. Vill man ha något lättare finns ATZL, då blir justerbart mellan 250 och 650 gram de två fasta tryckesvikter som finns. Det ryms fyra standardpatroner eller tre magnum i magasinet.

Dämpningen uppges till 28 decibel i kaliber .308 Win. Dämpningen är med andra ord bra, men kanske inte extrem. Målet med vapnet är kanske heller inte att skapa den tystaste bössan på marknaden, snarare den bäst balanserade med ljuddämpare.

Till Blaser R8 Ultimate Carbon passar såkalrt Blasers välkända sadelmontage, och testvapnet har toppats med nya Z8i+ 0,75-8 gånger. Eftersom jaktsäsongen är på sluttampen här i Värmland så har bössan istället fått gå varm i Vildmarkens skjutbiograf. Det är ett roligt sätt att mängdträna och på samma gång se vad bössan verkligen går för. Jag är galet förtjust i den, även om den gärna hade fått vara lite kortare sett till den totala längden.

Fotnot: Eftersom det finns flera olika tillägg att beställa så finns det även möjlighet att designa och anpassa just din Blaser. 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att