Magasin Vildmarken testar: Tikka T1X

2018-10-12

Magasin Vildmarken testar: Tikka T1X

I samband med IWA-mässan fick vi först se Tikka T1x – den första moderna småviltsstudsaren från den finländska tillverkaren. Det var med stor förväntan som vi nyligen kunde hämta ut ett exemplar för att se vad den gick för. [Text & foto: Staffan Johansson]

Ända sedan vi såg den i mars har vi sett fram emot att få testa den ute på banan. Tikka har en lång historia som började i Jyväskylä för drygt 100 år sedan och som sedan dess har kombinerat den traditionella vapensmedens yrkeskunskaper med modern teknik. T1x är den senaste familjemedlemmen i Tikkas sortiment och man kan väl kalla det för en lillebror till succéstudsaren T3x, och finska SAKO som står bakom gör det med bravur. 

Under vårt test fick vi direkt ett bra intryck. Genast slogs jag av dess vikt och balans som tillsammans med det rejält tilltagna slutstycket gav en bekant (och god) känsla från T3x. I tidigare nummer här i Magasin Vildmarken har vi berört ämnet om vikten av att övningsskjuta med ett vapen som efterliknar din studsare och för dig som jagar med en Tikka sedan innan kan inte komma närmare än såhär. 

Tikka T1x är 96 cm lång och väger 2,6 kg och är en studsare med många fördelar. Den kallhamrade pipan är en crossover-variant mellan jakt och varmint, något som jag personligen tycker är fördelaktigt – och som inte ger onödig vikt. Den fasta pipan är gängad direkt från fabrik och levereras utan öppna riktmedel. Innan lanseringen gick det rykten om att den skulle komma med ett pipbytarsystem likt Sako Quad, men så är inte fallet. Däremot kommer den i två olika kalibrar; .22LR och .17HMR som är en kaliber som tycks växa sig starkare även på den svenska marknaden. Båda varianterna har sex räfflor i loppet; .22an har räffelstigning 16,5″,17HMR har 9″ och båda kalibrarna levereras med ett löstagbart 10-skottsmagasin. 

T1x är en småviltsstudsare med stor kapacitet, men har ändå ett smidigt magasin som håller tio patroner som enkelt plockas loss med en knapp i framkant. Klanderfritt matas patronerna från mitten av magasinet och hela produkten genomsyras av Tikkas höga design- och tillverkningsstandard. 

Avtryckarenheten är densamma som på T3x, alltså ett välbeprövat system och en given favorit hos många. Lådan har frästa 11-millimetersspår för optikfästen, kolven och infästning till låda och pipa är densamma som T3x och ger alltså samma möjligheter till personifiering och justering med olika pistolgrepp och framstockar likt ”storebror”. Den som söker det lilla extra inom grepp och precision ges alltså samma möjligheter på 22:an. Pistolgreppen finns i två olika vinklar. Det finns i fyra olika färger och för den som föredrar finns det även en soft touch-variant. Dessutom finns det en bredare framstock i samma material och med samma färgurval. 

Testet har gjorts i samarbete med BOFAB i Grums som just nu säljer Tikka T1x i ett prisvärt paket. Läs mer på www.bofab.net.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.