Magasin Vildmarken testar: Tikka T1X

2018-10-12

Magasin Vildmarken testar: Tikka T1X

I samband med IWA-mässan fick vi först se Tikka T1x – den första moderna småviltsstudsaren från den finländska tillverkaren. Det var med stor förväntan som vi nyligen kunde hämta ut ett exemplar för att se vad den gick för. [Text & foto: Staffan Johansson]

Ända sedan vi såg den i mars har vi sett fram emot att få testa den ute på banan. Tikka har en lång historia som började i Jyväskylä för drygt 100 år sedan och som sedan dess har kombinerat den traditionella vapensmedens yrkeskunskaper med modern teknik. T1x är den senaste familjemedlemmen i Tikkas sortiment och man kan väl kalla det för en lillebror till succéstudsaren T3x, och finska SAKO som står bakom gör det med bravur. 

Under vårt test fick vi direkt ett bra intryck. Genast slogs jag av dess vikt och balans som tillsammans med det rejält tilltagna slutstycket gav en bekant (och god) känsla från T3x. I tidigare nummer här i Magasin Vildmarken har vi berört ämnet om vikten av att övningsskjuta med ett vapen som efterliknar din studsare och för dig som jagar med en Tikka sedan innan kan inte komma närmare än såhär. 

Tikka T1x är 96 cm lång och väger 2,6 kg och är en studsare med många fördelar. Den kallhamrade pipan är en crossover-variant mellan jakt och varmint, något som jag personligen tycker är fördelaktigt – och som inte ger onödig vikt. Den fasta pipan är gängad direkt från fabrik och levereras utan öppna riktmedel. Innan lanseringen gick det rykten om att den skulle komma med ett pipbytarsystem likt Sako Quad, men så är inte fallet. Däremot kommer den i två olika kalibrar; .22LR och .17HMR som är en kaliber som tycks växa sig starkare även på den svenska marknaden. Båda varianterna har sex räfflor i loppet; .22an har räffelstigning 16,5″,17HMR har 9″ och båda kalibrarna levereras med ett löstagbart 10-skottsmagasin. 

T1x är en småviltsstudsare med stor kapacitet, men har ändå ett smidigt magasin som håller tio patroner som enkelt plockas loss med en knapp i framkant. Klanderfritt matas patronerna från mitten av magasinet och hela produkten genomsyras av Tikkas höga design- och tillverkningsstandard. 

Avtryckarenheten är densamma som på T3x, alltså ett välbeprövat system och en given favorit hos många. Lådan har frästa 11-millimetersspår för optikfästen, kolven och infästning till låda och pipa är densamma som T3x och ger alltså samma möjligheter till personifiering och justering med olika pistolgrepp och framstockar likt ”storebror”. Den som söker det lilla extra inom grepp och precision ges alltså samma möjligheter på 22:an. Pistolgreppen finns i två olika vinklar. Det finns i fyra olika färger och för den som föredrar finns det även en soft touch-variant. Dessutom finns det en bredare framstock i samma material och med samma färgurval. 

Testet har gjorts i samarbete med BOFAB i Grums som just nu säljer Tikka T1x i ett prisvärt paket. Läs mer på www.bofab.net.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under