Halv miljon till satsning på fiskeverksamhet i Mälaren

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-07-12

Halv miljon till satsning på fiskeverksamhet i Mälaren

Kungsholmen i Stockholm. Foto: Amita Roy/Unsplash

Två fiskeföretag på Ängsö, som drivs av Per och Alexander Vidlund, har tillsammans beviljats 500 000 kronor för sina satsningar på fiskeverksamhet i Mälaren.

– Pengarna ska användas till att köpa selekterande fiskeredskap, fiskförädlingsmaskiner och installera ett frysrum. Investeringarna höjer kvalitén på fisken, säger Helena Johansson, handläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

I Västmanland finns i nuläget 24 stycken yrkesfiskare som fiskar i Mälaren eller Hjälmaren. I Mälaren är det framför allt gös, ål och gädda som fiskas kommersiellt.

Välkommet tillskott

Per Vidlund från Ängsö fisk AB har under många år varit yrkesfiskare i Mälaren. Alexander Vidlund är uppväxt med fisket och har gått i sina föräldrars fotspår. Han startade sitt eget fiskeföretag år 2015 då han lyckades få till nya arrendevatten i Mälaren. I hela Sverige finns det bara 14 yrkesfiskare under 30 år – och Alexander är en av dessa.

– Fisket är en svår bransch att få ihop ekonomiskt, så det här beslutet är ett tacksamt tillskott, säger Alexander Vidlund. Han ser beslutet som att det finns en vilja att bevara yrkesfisket.

Det här blir det andra och tredje fiskeföretaget i Västmanland som får stödfinansiering under denna programperiod. Finansieringen sker inom Havs- och fiskerifonden 2014–2021.

Steg i rätt riktning

Viltmat är ett prioriterat fokusområde i Västmanlands livsmedelsstrategi. Viltfångad fisk ingår i fokusområdet.

– Vi i Västmanland jobbar för att öka länets livsmedelsproduktion till 2030 och att öka produktionen av viltmat är ett steg i rätt riktning, säger länsfiskekonsulent Ronnie Hermansson.

 Investeringarna beräknas vara klara under 2022.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.