Halv miljon till satsning på fiskeverksamhet i Mälaren

2021-07-12

Halv miljon till satsning på fiskeverksamhet i Mälaren

Kungsholmen i Stockholm. Foto: Amita Roy/Unsplash

Två fiskeföretag på Ängsö, som drivs av Per och Alexander Vidlund, har tillsammans beviljats 500 000 kronor för sina satsningar på fiskeverksamhet i Mälaren.

– Pengarna ska användas till att köpa selekterande fiskeredskap, fiskförädlingsmaskiner och installera ett frysrum. Investeringarna höjer kvalitén på fisken, säger Helena Johansson, handläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

I Västmanland finns i nuläget 24 stycken yrkesfiskare som fiskar i Mälaren eller Hjälmaren. I Mälaren är det framför allt gös, ål och gädda som fiskas kommersiellt.

Välkommet tillskott

Per Vidlund från Ängsö fisk AB har under många år varit yrkesfiskare i Mälaren. Alexander Vidlund är uppväxt med fisket och har gått i sina föräldrars fotspår. Han startade sitt eget fiskeföretag år 2015 då han lyckades få till nya arrendevatten i Mälaren. I hela Sverige finns det bara 14 yrkesfiskare under 30 år – och Alexander är en av dessa.

– Fisket är en svår bransch att få ihop ekonomiskt, så det här beslutet är ett tacksamt tillskott, säger Alexander Vidlund. Han ser beslutet som att det finns en vilja att bevara yrkesfisket.

Det här blir det andra och tredje fiskeföretaget i Västmanland som får stödfinansiering under denna programperiod. Finansieringen sker inom Havs- och fiskerifonden 2014–2021.

Steg i rätt riktning

Viltmat är ett prioriterat fokusområde i Västmanlands livsmedelsstrategi. Viltfångad fisk ingår i fokusområdet.

– Vi i Västmanland jobbar för att öka länets livsmedelsproduktion till 2030 och att öka produktionen av viltmat är ett steg i rätt riktning, säger länsfiskekonsulent Ronnie Hermansson.

 Investeringarna beräknas vara klara under 2022.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

IWA OutdoorClassics slår upp portarna

På torsdag är det åter dags för IWA OutdoorClassics, världens ledande mässa för jakt- och sportskyttebranschen. Platsen är Nürnberg i Tyskland och 50-årsjubilaren utlovar en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!