Vildmarken testar Blaser R8 .22-kit

2019-08-17

Vildmarken testar Blaser R8 .22-kit

Vikten av övningsskytte är A och O för den hängivne jägaren. Populära Blaser R8 erbjuder nu ett ”kit” i tre delar som konverterar din Blaser R8 till ett övningsvapen i kaliber .22 Long Rifle. Magasin Vildmarken har som första svenska jakttidning fått testa denna produkt som skapar helt nya möjligheter exempelvis vad gäller mängdträning. [Text & foto: Staffan Johansson] 

Med sitt öga för precision, god balans och innovativa lösningar har tyska Blaser ända sedan 1957 gjort ett starkt avtryck på marknaden. Numera räknas de som den ledande tillverkaren av rakrapeterstudsare – och visst var våra förhoppningar stora inför vårt test.

För att du ska bli en duktig skytt så måste ditt jaktvapen vara en del av dig; allt från anlägg till skott och repetering. För att nå den nivån av vapenhantering krävs många anlägg och många skott, något som sliter på både plånbok och utrustning. Då är övningsskytte med kaliber .22 ett mycket bra alternativ som i sammanhanget dessutom är väldigt kostnadseffektivt. 

Med en Blaser R8 stående i vapenskåpet sedan innan, så var det med en kittlande känsla som jag packade upp paketet från den svenska grossisten Normark Scandinavia AB. Ända sedan Blaser för två år sedan lät oss förstå att denna produkt var på gång så har vi ägnat både en och två tankar åt hur lösningen för R8:an skulle kunna se ut. Som vi förstått så stötte den tyska tillverkaren på patrull under utvecklingen och fick gå tillbaka till ritbordet – men den som väntar på något gott…

Vapenpaketet kommer i tre delar, precis som om du hade köpt en pipa i magnum- eller standardkaliber, i detta fall en pipa med öppet riktmedel med en diameter på 17 millimeter och en längd på 58 centimeter, magasin och slutstyckshuvud. Pipan kommer även utan öppet riktmedel, men längd och tjocklek är densamma.

Ger relevant träning

Magasin Vildmarken har tidigare skrivit om vikten av att öva med ett vapen som efterliknar ditt jaktvapen för att ge en så relevant träning som möjligt, och nu behöver inte Blaserägare längre leta efter ett liknande vapen att öva med. Med detta tredelade kit behåller R8:an sin vikt, grepp, balans och trycke och du kan på minuter låta ditt jaktvapen förvandlas till ett övningsvapen. Men vi får kanske i detta fall lov att istället kalla det för småviltstudsare eftersom detta kitt faller under klass 4. Du kan bland annat jaga vildkanin, mård och diverse fåglar med den nya kombinationen, som du enkelt får  jaktlicens på även med full vapengarderob, då det bara rör sig om ett extra pipset. Men ja, de flesta av oss jägare har denna kaliber för övningsändamål. 

Fascinerande lösning

På Blaser R8 .22-kit hittar man inte helt oväntat ett magasin till underbeslaget som du med ett enkelt handgrepp byter ut på några sekunder. Förutom magasinet så behöver du naturligtvis byta ut pipan på samma sätt som du vanligtvis gör det, samt slutstyckshuvudet i slutstycket. Det hela är enkelt gjort på några minuter om du är van att plocka isär ditt vapen. 

Det är något av en fascinerande lösning om jag får säga det själv. Eftersom den korta .22-patronen inte räcker fram till patronläget så kan du i den nya pipan se två små fjädrande stänger. På dessa ”rider” patronen snabbt och precist fram till patronläget som vanligtvis matas av en betydligt större kaliber.

På detta sätt laddar du i skott på mer eller mindre samma sätt som du brukar, avsäkrar, repeterar och skjuter på precis samma sätt som vanligt. .22-magasinet bromsar dock slutstycksgången som bara  blir ungefär hälften så lång som vid standardkaliber.

Du kan mata in sex kulor totalt, fem i magasinet och ett i loppet. Jag hade såklart hoppats på att se fler skott i magasinet när man står och matar på stålmålet eller skjuttavlan, men förstår såklart varför det inte får plats fler i underbeslagets begränsade utrymme.

Blaser R8.22

Grym precision

Blaser R8 har ett fint rykte gällande precision. De skjuter bra, riktigt bra, och piporna håller väldigt bra kvalitet, något som spelar en avgörande roll just när det kommer till precision. .22-pipan visade sig inte vara något undantag och jag upplevde precisionen som mer än tillräcklig om man jämför med vad som brukar uppnås med vapen i samma kaliber.

Även ammunitionen spelar såklart en viktig roll och det är ofta den som styr vad som går och inte går att skjuta i fråga om täta träffbilder i just .22 Long Rifle. Precisionen kan variera en hel del beroende på vilken sorts patron man har och jag och många med mig hittar med tiden sina favoriter.

Kvalitet kostar

Kostnaden för att göra om sin Blaser R8 till en studsare att träna med ligger på cirka 15 000 kronor. Det är ett pris som kanske får många att tveka, men kvalitet kostar och det är ingen tvekan om att Blaser har skapat en revolutionerande och smart produkt som i förlängningen kan betala tillbaka investeringen i form av träning med lägre ammunitionskostnader. 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter