Vildmarken testar: Blaser R8 Ultimate

2020-11-11

Vildmarken testar: Blaser R8 Ultimate

Förr i tiden gick bössorna ofta i arv och man använde ”farsans bössa”, även om den egentligen var en decimeter för kort eller för lång. Numera har dock fler och fler fått upp ögonen vad gäller anpassning av sina vapen, däribland Blaser vars R8 Ultimate vi precis har testat.

Kindkontakt med kolven skulle jag säga är ett modernt fenomen inom jakten, medan det varit standard inom målskytte sedan begynnelsen. Blaser har uppmärksammat detta och främst kolvkam har blivit ett standardingrepp både på deras nya och gamla kolvar.

Vi fick testexemplaret av Blaser R8 Ultimate till redaktionen strax innan älgjakten hade premiär i oktober. Eftersom jag redan hade en R8:a hemma i skåpet så var det bara att montera pipan i den nya kolven och köra i slutstycket. Och på några knappa minuter hade vi en fullfjädrad Blaser R8 Ultimate i handen. Vi är tidigare bekanta med föregångaren, Blaser R8 Success och vid en första anblick påminner de väldigt mycket om varandra, med den skillnaden att Ultimate bjuder på fler och fler överraskningar ju mer tid man tillbringar med den.

Kolven är modulbar, och om vi börjar bakifrån, så är en del av bakkolven utbytbar. Här erbjuder Blaser tre olika bakstockar; en med extra rekylupptagning/dämpning, en variant med justerbar bakkappa i höjd och längd och en standard utan justeringsmöjligheter förutom att man kan byta bakkappan, likt du kan göra på den klassiska R8:an.

Bakdelen byts ut relativt enkelt. Du måste skruva bort bakkappan där du inuti kolven sedan lossar två skruvar för att därefter montera önskvärd del med samma skruvar. Blaser Group levererar alltid kolven för sig och bakkapporna som sidoprodukt, men samtliga återförsäljare hjälper alltid sina kunder med montering av dem vid köp. Och man kan alltid komplettera sin Ultimate med samtliga delar ”löst” i framtiden.

Blaser R8 Ultimate

Fördelaktigt tumhålsgrepp

Innan vi begav oss till Jämtlands skogar så tog vi med bössan till den lokala skjutbanan, just för att bekanta oss med de nya funktionerna, bössans trycke och balans. Den skjuter otroligt fint, och eftersom jag använde en redan inskjuten pipa så var jag redan bekväm i att vapnet skjuter hål i hål – men såklart ville jag bevisa för mig själv på nytt att så fortfarande var fallet. På rörligt mål och snabba repeteringar så är Blaser känd för just detta. För den som är ovan vid ett tumhålsgrepp så kan det krävas lite övning, men när man väl har bekantat sig med det så har du bara fördelar att vinna på ett grepp som detta. Handen är i en naturlig vinkel och du kan fokusera på en muskel – och endast en – den du har i avtryckarfingret.

Greppet på Ultimate-kolven är snarlikt Success-greppet, om än lite trängre än den senares tumhålsgrepp. Detta är inget som stör mig, trots att jag har relativt stora händer, men det är ändå värt att nämna i sammanhanget.
Perfekt anpassat vapen

R8:s signum är det integrerade magasinet i avtryckarenheten, som i sin tur sitter fast i stommen och har en snäppanordning på båda sidorna. Blasers precision är vida känd och avtryckarsystemet är välutvecklat. Trycket är 650 gram standard och går även att beställa i 1 100 gram. Vill man ha något lättare finns ATZL – då blir det justerbart mellan 250 och 650, de två fasta tryckesvikter som finns. Fyra standardpatroner och tre magnum ryms i magasinet.

Det jag värderar högst är ändå den justerbara bakkappan, något som jag redan sedan tidigare är väldigt förtjust i hos exempelvis GRS:s hybridkolvar. Du får ett perfekt anpassat vapen och den som inte kan säga att detta gör dig till en bättre skytt är bara stönig eller vet inte vad den pratar om. Vapnet ska vara en förlängning av dig själv, och en viss anpassning är som oftast ett måste.

Blaser R8 Ultimate

Kindstöd är ett måste

För att nå perfekt passform så är ett kindstöd ett måste, i varje fall om du har ett kikarsikte monterat. Blaser har integrerat ett snyggt, stilrent sådant som faller ned i kolvens former vid nedfällt läge. Trycker du på den väl tilltagna knappen intill så poppar kindstödet upp ljudlöst. Håller du in den så går den upp i högsta läge, eller om du tar emot den i önskat läge. Dessutom kan man ställa in önskad maxhöjd, låt oss kalla det minnesfunktion. Håll inne knappen i bottenläget och sätt kolvkammen i önskat läge. Därefter trycker du in knappen lite grann i första läget – och så kommer den till sparad funktion.

Det som skiljer en standard-Success och den nya Ultimate-kolven åt är att bak- och framkolv är tvådelat på varsin sida av lådan, likt vissa modeller av R8:an. Fördelen med en tvådelad kolv är att du kan ha olika framstock beroende på pipkanal, till exempel standardpipa i en och Silence-utförande i den andra. För dig som just är ute efter att ha en Silence-pipa (läs vår tidigare recension av Blaser Silence här) så måste du ha en bredare framstock på grund av den breda diametern på 31 mm.

Den sista anpassningsbara delen av kolven har den fått ärva från Success. Du kan byta ut den främre delen av framstocken mot en annan del som har ett försänkt magnetfäste för deras kolfiberbenstöd, något jag själv funnit vara en favorit.

Blaser R8 Ultimate

Dovt brölande

Det blev en tråkig start på den första jaktdagen i trakterna nära Åre. Vi hade älg på gång under dagen, men det blev inget skjutet för laget. Snart blev vi dock varse om att det fortfarande fanns kvar kapital kronhjort på tilldelningen och därför begav jag mig ut till ett område där jag hade hört brölande hjortar tidigare under morgonen.

Jag intog en post på ett hygge där man hade valt att spara lövträden. Snart hörde jag ett dovt brölande mellan de vita, vackra björkstammarna i fjärran, ungefär samtidigt som mörkret började falla. Jag har bara lockat hjort ett fåtal gånger innan, men trots att jag fick ur mig lite bisarra ljud så gav det svar direkt. En eller flera hjortar hördes långt borta samtidigt som jag fortsatte att locka.

Efter en stund brölade det till, nu betydligt närmare än tidigare. Var det en av hjortarna som hade kommit in, så nära, så fort? Knappast, det här var en ny hjort på ingång som inte tycktes vidare imponerad över min närvaro.

Det blev tyst. Jag brölade till några gånger och kort därefter hörde jag något från vänster, i kanten av hygget. Där stod en ståtlig hjort, med grov hals och maffig krona som brottade sig ut genom granträden. Den stannade vid kanten och tog snart några bestämda steg ut på hygget – rakt emot mig.

Jag vred på mig sakta och lade an. Hjorten frös till och blängde rakt på mig. Det är den största hjorten jag sett under jakt, i varje fall här i Sverige. Den här chansen fick inte rinna ut i sanden, men ett skott rakt framifrån med en Norma ECOSTRIKE i 7 mm Remington Magnum kan lätt resultera i en vomfest och därför siktade jag högt, lade kornet strax under hakan på hjorten och tryckte av. Hjorten föll på plats.

Det var med darr på rösten som jag meddelande mina jaktkamrater på mobilen, samtidigt som jag genom kikaren såg den maffiga kronan sticka upp från gräset på hygget.

Blaser R8 Ultimate

En fallen krigare

Hjorten hade varit en rejäl slagskämpe och jag vill tro att han kom in på locket för att tala om vem som bestämde. Hans krona var bruten på flera ställen och när vi hade flått av pälsen såg vi att den ena bogen var gul av tidigare stångskador. Skottet hade tagit högt i halsen, precis i mitten av hjorten. Och när vi klöv den några dagar senare, såg man till och med kulbanan genom halsen, vidare genom halskotpelaren för att sedan expandera i ryggen. Det hela påminde nästan om en bild av ett ballistiskt gelatinblock. Det är sällan man får en sådan tydlig bild av hur kulan agerat genom ett vilt.

I skrivande stund väntar jag fortfarande på att få vikten på skallen, men jag vill med säkerhet tro att det osar någon form av medaljpoäng. Det hela var en mäktig upplevelse och ett minne som jag tar med mig hela vägen hem till Värmland.

Positiv upplevelse

Och på tal om vikt: Blaser R8 Ultimate har en vikt på 3,2 kilo, precis som den tidigare modellen, Success. Det justerbara kolvkamsbeslaget innebär dock lite extra vikt, men jag utmanar dig att känna skillnad – då det endast innebär 42 gram. Skulle du istället ha en Success med monterad kolvkam, har du istället en betydligt lägre vikt i din Ultimate. Väljer du den rekyldämpande bakkappan så väger den några gram ytterligare.

Blaser R8 Ultimate har varit en positiv upplevelse. Under testperioden har den fått följa med på såväl älgjakt som hjortjakt och en snabb avstickare på drevjakt. Som jag inledde artikeln med så är det viktigt att vapnet är en del av dig, och denna bössa har verkligen blivit ett redskap jag trivs med.

Blaser R8 Ultimate

Jaktkamrat för livet

Prislappen är däremot kraftig. En Ultimate med fast bakkappa ligger på närmare 50 000 kronor med gummerade inlägg som på testexemplaret. Vill du ha läderinlägg och en annan bakkappa så ökar detta på summan något. Men detta är också grädden på moset, du får ett premiumvapen av tysk kvalitet och en jaktkamrat som varar en livstid.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter