Vildmarken testar: Norma Tipstrike Silencer

2022-01-17

Vildmarken testar: Norma Tipstrike Silencer

Svenska ammunitionstillverkaren Norma har 120 års tillverkningserfarenhet i ryggen och har gjort resan från en enkel mässingskopp till premiumprodukter som är det givna valet för många runt om i världen. Men trots det så hittar de ständigt vägar att utvecklas ytterligare och vi har tittat närmare på en beprövad kula som nu fått ny kostym, nämligen TIPSTRIKE Silencer.

Normas orangespetsade TIPSTRIKE är utvecklad för en så kallad knall-och-fall-effekt. Dess polymerspets och främre tunna kulmantel säkerställer en snabb expansion när kulan träffar viltet, något som vi på redaktionen fått erfara first-hand under flera spännande vildsvinsjakter. TIPSTRIKE Silencer är som sagt en vidareutveckling där kulan är densamma som förr, men den numera svartfärgade hylsan har en helt ny laddning. Ballistikavdelningen på Norma är hemlighetsfull med detaljer kring vad den innehåller, men kort och gott kan man sammanfatta det med att det rör sig om en upphottad version som kompenserar för kortad gevärspipa.

Att jaga med kort gevärspipa är numera nästan lika vanligt som att göra det med en gevärspipa i standardlängd. Det många dock inte känner till är att jaktammunition är optimerad för standardpipor, närmare bestämt 61 cm, medan många med gevärspipor ofta så korta som 50 cm, tappar vad gäller effekt. Norma råder bot på detta med Norma Silencer Series – som nu växer ytterligare.

När man kortar en gevärspipa från standardlängd, från fabrik eller i efterhand, så minskar effekten och likaså precisionen av standardammunitionen som man väljer att skjuta med. Anledningen till det är att skillnaden i längd gör det omöjligt för krutet att helt brinna ut innan kulan lämnar mynningen, något som dramatiskt minskar ammunitionens effekt och ger ett ökat tryck vid mynningen – och inte minst krutrester som med tiden kommer att fräta sönder din dämpare i förväg. Och det är just därför Norma väljer att kalla sin nya serie av jaktkulor för ”Norma Silencer Series”. Namnvalet handlar alltså inte om att den är tyst, utan om att den helt enkelt är fördelaktig för dig som använder ljuddämpare.

Illustration som visar hur krutet i en standardpatron brinner i en pipa med standardlängd respektive en kortad.

Normas ballistiska avdelning har lagt ner mycket tid för att kartlägga effektförlusten hos den växande trenden med korta pipor. Exempelvis visar de att varje kapad centimeter på pipan (från CIP-standard 61 cm) innebär 2,5 meter per sekunds förlust. En pipa på 51 cm skulle med andra ord tappa 25 meter per sekund, och i samma takt tappa effekt och viss precision. Norma Tipstrike har en mantel som är förstärkt med ett så kallat mekaniskt blylås. Detta innebär att bakdelen av kulan behålls intakt och att projektilen kort och gott inte svampar upp hela vägen bak, något som upprätthåller en högre restvikt och säkerställer penetration även vid träff i ben eller hård muskelvävnad.

Hål i hål

Förväntan var stor när vi gav oss bort mot skjutbanan med askar med TIPSTRIKE Silencer i kaliber 308 i väskan. Blaser R8:an med 52 centimeters pipa är sedan tidigare inskjuten med Norma Vulkan. Denna och TIPSTRIKE hade väldigt lik träffbild och ett par skott senare satt kulorna mer eller mindre hål i hål på 100 meter. Det hade blivit dags att ge sig iväg för säsongens första drevjakt.

Strax utanför Linköping mötte jag och kollegan Daniel upp vänner och bekanta inför en dags drevjakt med TIPSTRIKE Silencer i fickorna. Under dagen uppenbarade sig flera chanser, och även om observationerna var fler än skotten så lyckades vi förvalta flera av dem. Första såten bjöd på en spets, som i skottet tecknade väl, tog två steg och föll till marken. Daniel fick ett vildsvin på sitt vägpass som med ett välplacerat skott omedelbart föll till marken.

Under dagens sista såt hade jag gott om rörelse i passet. En stor sugga passerade oss båda, och senare ett flertal dov. Jag lyckades fånga en av fällningarna på film. Där skjuter jag en dovhind i full fart. Ett skott räckte inte för att få den i backen, men tittar man på filmen i slowmotion så kan man konstatera att bogen mer eller mindre var skrot, och det var nog snarare flockinstinkten och det höga tempot som höll den på benen (det andra skottet må ha varit onödigt, men jag tar gärna chansen att få viltet kvar på plats.

Odramatisk jakt

När kulan väl hade fått visa framfötterna under drevjakt så ville vi även fortsatt testa den under en helt annan jaktform där samma knall-och-fall-effekt också eftersträvas, vid åteljakt under nattetid. Kollegan Stefan fick därför med sig asken med ammunition för att skjuta en testsmäll med en Merkel Helix toppad med ett ATN X-Sight med en pipa på 54 cm. Väl redo för jakt stod sedan ett antal sena kvällar av sinnesfrid på schemat innan en galt på glada 100 kilo visade sin rätta sida framför Stefans vakkoja. Knall och fall, med ett skott högt i bogen. Jakt med TIPSTRIKE i magasinet är oftast en relativt odramatisk historia. Det är kort och gott en kula som gör 308:an rättfärdigad med en bra effekt på allt från mindre hjortar och vildsvin till för den delen både rådjur och älgar.

Frågan om köttförstöring

En fråga jag fått under hösten, och en fundering som även jag hade inför testet, handlar om köttförstöring. En kula som denna, som lämnar sin energi på kortast möjliga tid, är mycket dödlig. Och för att de vilt man skjuter på ska falla till marken fortare så innebär det givetvis mer skada, jämfört med en kula som avlämnar mindre energi. Skott i bogen på dovvilt eller vildsvin innebär en väldigt kraftfull kärnträff, där vitala delar är kraftigt skadade, och med en utgång som relativt matchar den expanderade kulans storlek. Den har alltså lämnat största del av sin energi inuti djuret och gjort maximal skada.

Kan man leva med risken att få skära bort lite extra vid styckning, men minska risken för eftersök? Tilläggas bör att ansvaret hänger på skytten. Det är en bedömningsfråga om djuret står i en lämplig vinkel och avstånd för att avlossa ett etiskt skott. Men sitter skottet där det ska, kan vi med egen erfarenhet säga att Norma verkligen håller vad den lovar.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!