Historien och den äldre generationen kan vittna om att häst och seldon historiskt sett var det mest effektiva sättet att få hem älgen från de djupa skogarna. Men även om det fortfarande är en metod som funkar bra så är en Järnhäst lastad på släpvagnen måhända älgjägarens bästa vän. Vi åkte till Lennartsfors för att hämta en Järnhäst Flex!
I samma veva som det var dags att packa bössan inför årets älgjaktspremiär i norr fick vi på redaktionen möjlighet att ta en tur till västra Värmland för att besöka fabriken för varumärket Lennartsfors i orten med samma namn. Väl där mötte vi upp med deras nordiska säljchef Dick Henriksson som tillsammans med kollegor bjöd på en fabrikstur innan stängning. Vi slogs genast av en fabrik med härlig personal och där innovationslust, handarbete och unika lösningar genomsyrar lokalerna. Lennartsfors står bakom ett flertal produkter. Deras flakmoppe måste räknas som en klassiker, men Järnhästen är ändå den mest kända.
Konceptet utvecklades redan på 80-talet, för och av skogsägare, för att göra transporter i skogen enklare och för att man skulle slippa behöva ta till större och tyngre maskiner. Under visningen fick vi ta del av allt från 80-talets modeller till dagens kraftmaskiner med modern hydraulik, vinschar och en rad specialutvecklade tillbehör för att göra skogsarbetet enklare. Över 12 000 producerade maskiner har i skrivande stund levererats till alla världsdelar, vilket borgar för en kvalitetsprodukt med överlägsna terrängegenskaper, särskilt i svår eller i våt terräng.
När man tänker på att Järnhästen är byggd för att dra ut flertalet stora stockar genom skog och mark, inser man snabbt hur lätt den hanterar en vuxen älg. Även om maskinerna har funnits i produktion i över 40 år är känslan av den fortfarande robust, rejäl och det krävs lite handkraft för att hantera den. Här finns inga “fancy” knappar eller elektronik utan här snackar vi motordrivet, så även vinschen, och oljedriven hydraulik. Så länge du ser till att ha bränsle i tanken så fungerar alla delar på hela maskinen.
Det finns ett gäng olika sätt att få ut en älg ur skogen, men de flesta sätt innefattar att en del av älgjaktslaget skall inkluderas. Med Järnhästen tar du enkelt ut älgen ur skogen på egen hand, och då överdriver vi inte. Under dagarna i Jämtland kom älgdragaren till undsättning fyra gånger, och varenda älg har ofelbart varit lastad och på väg ut ur skogen på några minuter. Det var nästan så att jag inte hann med att fotografera de olika stegen!
Motorsågen kan vara en fördel att ha med sig i de allra snårigaste skogarna, men annars finns det inga hinder som den inte tar sig förbi. På plan mark, eller våtmark för den delen, kan du även fälla bak styrarmen och ställa dig ovanpå maskinen för att köra. Vi har förstås försökt att passa på att testa de olika funktionerna, motorvinsch för att dra upp älgen, men även att dra oss fram över ett riktigt brant hygge, hydrauliken för att skjuva älgvagnen fram och tillbaka, och parera genom skog och mark. Det krävs helt klart lite teknik, så om man skaffar en så är det att föredra att låta en eller ett par stycken lära sig hantera maskinen ordentligt innan nästa man testar sig på.
Antons Timber Edition
Dick Henriksson förklarar varför vårt prov-ex har förärats namnet Antons Timber Edition.
– Det är vår distributör i Norge, Antons Timber, som nog har sålt flest Järnhästar genom tiderna och även aktivt deltagit i utvecklingen av Järnhästen sedan starten 1984, säger Dick Henriksson.
Och fortsätter:
– Exempel på vad Antons Timber bidragit med är möjligheten att åka på maskinen med den böjda styrspaken, framtagningen av älgvagnen och de har haft idéer och prover kring Järnhästen Flex med flyttbart tillbehörsfäste med mera.
Tar sig fram
Funderar man på att skaffa en terränggående maskin för skogsarbetet frestas man kanske av tanken att en traktor eller ATV skulle vara ett alternativ. Detta fungerar förstås också i de flesta fall men vill man ha en maskin som verkligen tar sig fram i skogen med ett rejält lass, då måste man titta på mer specialanpassade produkter som till exempel Järnhästen.
Fotnot: Modellen vi fått testa under älgjakten heter Järnhäst Flex – Antons Timber Edition. Det som idag främst skiljer en Antons Timber Edition mot en Järnhäst Flex är den olivgröna färgen.