Vildmarken testar: Hikmicro Habrok 4K – den ultimata digitala handkikaren för jägare

Under de senaste veckorna har redaktionen haft nöjet att testa Hikmicros senaste innovation, HABROK 4K. Vi har tittat närmare på en imponerande kikare som erbjuder både en digital och termisk kamera – och som utlovar mycket för jägare i nästan alla situationer!
Under de senaste veckorna har redaktionen haft nöjet att testa Hikmicros senaste innovation, HABROK 4K. Vi har tittat närmare på en imponerande kikare som erbjuder både en digital och termisk kamera – och som utlovar mycket för jägare i nästan alla situationer!
2024-06-14

Vildmarken testar: Hikmicro Habrok 4K – den ultimata digitala handkikaren för jägare

Under de senaste veckorna har redaktionen haft nöjet att testa Hikmicros senaste innovation, HABROK 4K. Vi har tittat närmare på en imponerande kikare som erbjuder både en digital och termisk kamera – och som utlovar mycket för jägare i nästan alla situationer!

HABROK 4K har ett klassiskt utseende med en digital kamera och en termisk kamera, en i vardera frontlins. Detta gör att kikaren vid en första anblick ser ut som en traditionell modell. Men låt dig inte luras av ytan, detta är en högteknologisk enhet. Genom en enkel knapptryckning kan du växla mellan dagläge, nattläge (med inbyggd IR-lampa) och termiskt läge i olika färger. Detta gör kikaren extremt mångsidig och användbar oavsett tid på dygnet eller ljusförhållanden.

HABROK kommer faktiskt i två varianter, men testoptiken, 4K, är Hikmicros nya kraftfulla natt- och dagoptik som låter dig dra nytta av den digitala tekniken, oavsett vad klockan visar. Den digitala tekniken innebär också att du kan spara och dela dina observationer på ett smidigt sätt via Hikmicro-appen, vilket är en fördel för den som vill dokumentera sina jakter, eller dela sina upplevelser med andra.

Kikaren är utrustad med förhöjda och konturerade knappar på ovansidan, vilket gör det enkelt att manövrera utan att behöva ta av sig handskarna. Detta är en stor fördel, inte minst under kalla jaktdagar. Den vadderade nackremmen och den trevliga greppytan bidrar till bekvämligheten och gör att kikaren känns stabil i handen.

Med en vikt på omkring 800 gram är HABROK 4K lätt nog att bära med sig under långa perioder, men samtidigt robust nog att kännas som en rejäl och pålitlig enhet. Vikten motsvarar ungefär en rejäl handkikare med avståndsmätare, vilket innebär att du får mycket funktionalitet utan att behöva kompromissa med bärbarheten.

En av de mest imponerande funktionerna är den kraftfulla avståndsmätaren, något som gör att gissningslekarna upphör och något som är ovärderligt när du snabbt behöver bedöma avståndet till ett mål. Den ultrahögupplösta CMOS-detektorn på 3840 × 2160 4K ger krispiga bilder under dagtid – och den digitala förstoringen gör det enkelt att identifiera vilt på avstånd. Förstoringen på 5,5x till 22,0x (4x) gör det möjligt att zooma in på detaljer utan att förlora någon skärpa, vilket är viktigt för att kunna göra exakta bedömningar.

Överlägsen prestanda

När mörkret faller förstärker den digitala sensorn bilden tills den inte längre kan, och då slår man manuellt eller automatiskt över på IR-läge. Detta läge ger en svartvit bild som kompletteras med IR-ljus från den inbyggda lampan, vilket resulterar i en tydlig bild även i totalt mörker. Denna kombination av digital förstärkning och IR-ljus ger en överlägsen prestanda jämfört med traditionella nattkikare.

En extra dimension

HABROK 4K:s termiska kamera är inte lika kraftfull som storebror HABROK HQ35LN, som också har en avsevärt mer tilltagen prislapp, men den är tillräckligt bra för att upptäcka vilt på flera hundra meters avstånd. Den termiska sensorn är idealisk för att skanna av marken innan man växlar till den digitala kameran. Detta gör det möjligt att snabbt identifiera var viltet befinner sig, vilket är en stor fördel under jakt. Den termiska sensorn kan identifiera olika typer av vilt på upp till tre hundra meters avstånd, vilket gör den användbar för att bestämma om det är hjort, rådjur, vildsvin eller mindre vilt som rör sig i området. Denna funktion ger en extra dimension till din jakt och hjälper dig att snabbt få en översikt över vad som händer runt omkring dig.

Funktioner och tillbehör

Kikaren har en 25 mm f/1,0-lins med ett termiskt detekteringsområde på upp till 1200 meter, och en förstoring på 5,5x till 22,0x. Den finns i två versioner med olika IR-belysning (850 nm och 940 nm), där den senare är helt osynlig för mänskliga ögon. Detta ger dig flexibiliteten att välja den version som passar dina behov och förhållanden bäst.

De utbytbara och uppladdningsbara batterierna ger cirka åtta timmars drift, vilket räcker för en hel dags jakt. Kikaren kan även strömförsörjas via USB-C, vilket ger extra bekvämlighet och möjligheten att ladda den med en powerbank om det skulle behövas. Den inbyggda inspelningen med ett 64 GB-minneskort gör det enkelt att spela in och dela film och bilder via Hikmicro-appen, vilket är en stor fördel för dem som vill dokumentera sina jakter.

Attraktivt alternativ

HABROK 4K håller ett konkurrenskraftigt pris under 18 000 kronor, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för många jägare. Trots att den termiska sensorn inte är den kraftigaste på marknaden, erbjuder den tillräckligt med prestanda för de flesta behov. Detta är en mångsidig och kraftfull kompanjon som jag varmt kan rekommendera, särskilt inför sommarens spannmålsjakter och de kommande höstjakterna.

Sammanfattningsvis är HABROK 4K en imponerande digital handkikare som kombinerar flera avancerade funktioner i ett robust och användarvänligt paket. Oavsett om du jagar i dagsljus, skymning eller totalt mörker, kommer denna kikare att ge dig den prestanda du behöver för att lyckas. Priset och de mångsidiga funktionerna gör detta till ett utmärkt val för den seriösa jägaren – och en produkt som vi varmt kan rekommendera!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!