Väl hemma igen efter en lyckad fasanjakt i södra Sverige så var det dags tillaga lite vild husmanskost när den är som bäst. Månadens recept är stekta fasanbröst med en magiskt god sås som passar väldigt bra ihop med vild fågel, eller tillsammans med annat kött eller fisk. Dessutom tar den bara några minuter att slänga ihop.
Gör så här:
Sätt ugnen på 70 grader. Torka av fasanbrösten. Salta och krydda köttet efter smak. I det här receptet har vi testat en ny favorit från våra vänner på Zigges BBQ. Sockerfria Persiljado lyfter smakerna och ger en frisk smak till den vilda fågeln. Bryn fasanbrösten runt om i en het stekpanna i smör och olja. Lägg därefter över i ugnssäker form. Stek i ugnen tills innertemperaturen når 70 grader och låt den vila sig upp till 72 grader. Att tillaga vild fågel kan förstås vara lite trixigt vad gäller tid. En digital termometer är din bästa vän i det vilda köket. Köttet får inte bli hårt, så håll noga koll! Låt köttet vila i cirka 10 minuter, innan det trancheras.
Varm tomat- och basilikasås:
(Ingredienser till två personer)
1/2 dl crème fraiche
1 lök
1 vitlök
2,5 tsk tomatpuré
Soltorkade tomater
1/2 tsk Herbamare örtsalt
Några varv med pepparkvarnen
En knivsudd chilipulver
8 stora basilikablad
Koka allt utom basilikabladen några minuter. Fräs lök, vitlök och hackade soltorkade tomater i oljan från förpackningen med de soltorkade tomaterna för extra smak. Tillsätt grädde och låt det koka upp.
Blanda i lite parmesan i såsen och låt den sjuda. Smaksätt med färsk basilika, salt och peppar enligt smak. För en lite syrligare smak på såsen, tillsätt en klick crème fraiche i slutet.
Vid behov av att tjockna såsen, använd maizena blandat med vatten för att göra en jämn redning.
Riset:
Skölj riset några gånger och koka sedan efter anvisningar på paketet. Salta ordentligt och ha även i lite olja samt peppar för mer smak.
Toppa rätten med basilikablad och riven parmesan. Njut!