Under de senaste åren har Leica Calonox-värmekamerorna vunnit anhängare, inte minst inom områdena djurobservation och etisk jakt. Nu är Leica Calonox 2 här – och redan har användare världen över fascinerats över dess enastående produktfunktioner. Vi tog med den ut på äventyr för att testa om hyllningskören är befogad!
Det är nu några år sedan vi hade möjlighet att testa Leicas första termiska clip-on och det var med stor förväntan som vi packade upp ett testexemplar av nya Calonox 2 Sight. Den nya modellen har fått en mer kompakt design. Till skillnad från den tidigare tubformen så bygger denna mer åt sidorna, vilket onekligen är en fördel då ett kikarsikte med clip-on blir extra långt och varje centimeter man sparar är något positivt.
Leica har ett samarbete med Rusan, som tillverkar olika typer av montage, ringar och andra högkvalitativa vapentillbehör på marknaden. Tillsammans med Leica har de ett brett sortiment robusta och exakta adaptrar för Calonox som får den att passa på mer eller mindre all tillgänglig optik – oavsett storlek på linsen eller varumärke. Den enda begränsningen jag kan se är om ditt kikarsikte med stor frontlins skulle ligga väldigt nära pipan. Då kan du behöva höja montaget något för att trä över adaptern, men jag tror inte att detta är något storskaligt problem.
Men efter diskussion med Leica så finns det även ett avancerat läge där du faktiskt kan ändra träffbilden om du vill, men den funktionen lämpar sig främst för den som vill skjuta på längre avstånd eller justera träffbilden med Calonox-enheten snarare än att justera kikarsiktet. Resultatet av detta är att clip-on-kameran inte längre behöver individuell kalibrering, utan kan användas direkt ur lådan och bytas mellan gevär. Träffpunkten ändras inte, även om enheten upprepade gånger tas bort och återmonteras, vilket i praktiken innebär att du kan dela enheten med jaktlag eller familjemedlem.
Hur funkar då en clip-on egentligen? Jo, kortfattat fixerar man en termisk kamera framför siktet, med en skärm centrerad i bakkant av enheten som ditt kikarsikte ”tittar på”. Du har alltså ditt vanliga riktmedel bakom den termiskt projicerande bilden och på så vis konverterar du ditt traditionella kikarsikte till ett nattsikte.
Fördelarna med clip-on är många. Som redan nämnts är ingen extra inskjutning nödvändig (i detta fall), du kan montera på och av det vid behov och du kan dessutom använda den som handhållen enhet för att spana av jaktmarkerna.
Som handenhet funkar den bra, att hålla Rusan-adaptern mot pannan är väl kanske inte helt optimalt, men om jag har förstått rätt så kan en mjukare kant dyka upp som tillbehör i framtiden.
Stort synfält
Leica Calonox 2 har en otroligt fin termisk bild och i kombination med kikarsikten av kvalitet blir detta ännu mer påtagligt. Enheten har en LYNRED-sensor och en bearbetningsprogramvara som har förfinats ytterligare av Leica LIO™ – Leica Image Optimization. Enligt teknisk specifikation kan objekt med standardstorleken 1,8 meter tydligt hittas på upp till 2 210 meter, Igenkänning är möjlig på 770 meter och tillförlitlig identifiering på 390 meter. Jag ska erkänna att jag inte har testat enheten på två kilometers håll, men varit ute och spanat på såväl vildsvin som rådjur och kronvilt runt om på jaktmarkerna i Värmland på natten och att identifiera vad man tittar på inga problem. På nära håll är det rent av en häftig upplevelse att se värmeskillnader på viltet, vilket kännetecknar en sensor av klass.
Tillverkad i Tyskland med europeiska komponenter
Tyskland är kända för sin optik och sina bössmakare, men sätter sig även numera på kartan kring termisk optik. Calonox 2 är designad och tillverkad i Tyskland och Leica använder endast europeiska komponenter för de väsentliga delarna, såsom speciallinser och sensorer, och garanterar exakta mätningar, perfekt koordinerade komponenter och möjliggör maximal detaljigenkänning, färggraderingar, optimala kontraster och hög detaljupplösning.
Enheten är väldigt enkel. Den har endast tre knappar på toppen och en robust kontrollring, det är det enda du behöver för att kontrollera enhetens alla inställningar. Ringen låter dig gå från avstängt läge till två förinställda lägen, åt vänster eller höger. Testenheten har jag haft inställd på white-hot till vänster och black-hot till höger. Förinställningarna kan även innebära ljusstyrka och den ena kanske är mer lämplig i bäcksvart mörker medan den andra, enligt mig, är att föredra under dagtid eller skymning. Jag vill tro att detta också är vad Leica tänkt sig när de har satt en sol och en måne som symbol på de olika lägena.
I mitten stänger man av enheten. Smidigast startar man enheten i standbyläget och vrider åt sidan igen för en start på knappa sekunden. När man startar upp den från helt avstängt läge är den igång på totalt 5-6 sekunder.
För dig som är ny vad gäller termisk optik så kräver termiska kameror ingen belysning och kan användas i totalt mörker. Sensorer reagerar på termisk strålning från objektet och visualiserar det på en mikrodisplay. Termiska kameror kan med andra ord också användas under dagen. Scenen ser då annorlunda ut än i naturligt solljus, men erbjuder fördelar som att snabbt upptäcka djur som naturligt är kamouflerade. Elektroniska färgfilter och individuellt justerbara bildlägen stödjer och optimerar användarens upplevelse. I ”pipelinen” för framtida uppdateringar kommer även Calonox 2 att erbjuda personliga färginställningar, där du kan välja den färgskala, utöver de som redan är standard, för vad som passar dig bäst.
Calonox 2 Sight kommer i två utföranden, den vi har med i denna recension samt en LRF-modell, som innebär att den har en kraftfull inbyggd laseravståndsmätare, en lösning som råder bot på kanske den svåraste uppgift en nattjägare ställs inför vilket är avståndsbedömning – inte minst på vildsvin som varierar kraftigt i storlek.
Calonox 2 kommer med både film- och fotofunktion. En inspelad jaktsekvens kan enligt mig vara hela skillnaden från fiasko till succé – speciellt vid jakt i mörkret. En ovärderlig funktion som du aktiverar genom att hålla in den främre knappen en sekund eller två.
Leica kommer även med en fjärrkontroll som tillval för aktivering av video- och fotofunktion, som kan fästas på kolvkammen eller förstocken och aktiverar inspelning. Detta eliminerar behovet av att ändra position och möjliggör kontinuerlig observation genom kikarsiktet.
Ljudlös NUC
Konventionella värmekameror kalibrerar om sig själva med jämna mellanrum, så kallad ”NUC”, med ett hörbart ”klick” och en frusen bildruta. Calonox 2 är utformad för att vara så kallad ”slutarfri”. Leicas programvara möjliggör tyst och omedelbar omkalibrering, utan att frysa bilden. Ett jäkla lyft faktiskt!
Slutligen så måste vi nämna batteritiden! Calonox 2 har två interna batterier med
2 420 mAh som ger en batterilivslängd på åtta till elva timmar beroende på hur mycket du hanterar enheten samt yttertemperaturen. Det ska tilläggas att vi inte har testat enheten med laseravståndsmätare, som förstås drar mer ström om man mäter ofta.
Jag tycker Calonox 2 från Leica är en helt grym uppdatering – och den som har gått och väntat länge på denna världsnyhet har inte gjort det i onödan. Detta är en produkt som vi varmt kan rekommendera!