Dags för den Den Långa Vandringen – världens längsta vandringsevent för funktionsnedsatta

Nu på söndag invigs Den Långa Vandringen Jämtland i Surfbukten i Östersund, världens längsta organiserade vandringsevent för människor med funktionsnedsättningar.
Nu på söndag invigs Den Långa Vandringen Jämtland i Surfbukten i Östersund, världens längsta organiserade vandringsevent för människor med funktionsnedsättningar.
2024-07-05

Dags för den Den Långa Vandringen – världens längsta vandringsevent för funktionsnedsatta

Nu på söndag invigs Den Långa Vandringen Jämtland i Surfbukten i Östersund, världens längsta organiserade vandringsevent för människor med funktionsnedsättningar. Evenemanget, som går längs S:t Olavsleden från Östersund till Åre, är en del av ett större initiativ som möjliggör för människor med olika funktionsvariationer att uppleva vildmark och friluftsliv under kontrollerade former.

Den Långa Vandringen omfattar vandringar över två mil som skapades i samband med Friluftslivets år 2021.

I ett pressmeddelande skriver Destination Östersund att syftet med vandringarna är att ”dels att ge målgruppen möjlighet att uppleva naturen, dels att främja sociala relationer mellan deltagare och medvandrare, något som är särskilt viktigt för en samhällsgrupp där isolering och fysisk inaktivitet är vanligt förekommande. De första årens vandringar gick längs cykelvasaleden, 95 km mellan Berga By och Mora”.

Anders Andrae från WillUt är initiativtagare som påbörjade planeringen för årets vandring 2023 när han, tillsammans med Linus Palmqvist från Naturens Hemligheter, vandrade och rullade sträckan Östersund- Åre för att kartlägga tillgängligheten på uppdrag av S:t Olavsleden. Han säger:
– Jag gillar utmaningar och jobbar enligt devisen ”Allt går till dess motsatsen bevisas”. Jag har tidigare rullat/vandrat mycket i de jämtländska fjällen, det är ett favoritområde och uppdraget i fjol skapade lust att testa St Olavsleden i skarpt läge.

Anders berättar att de blir ett tiotal rullstolar plus medvandrare som ska ta sig an sträckan.

– Vi har fått stort stöd från både sponsorer och medarrangörer, annars hade detta inte varit möjligt, säger han.

Vandringen i sin helhet
Söndag 7 juli Invigningsdag Surfbukten, Frösön
Etapp 1 ca 17 km Frösön – Böle, Slåtteråsen
Etapp 2 ca 12 km Böle, Slåtteråsen – Nälden
Etapp 3 ca 15 km Nälden – Bräcke
Etapp 4 ca 13 km Bräcke – Kluk
Etapp 5 ca 14 km Kluk – Åsan
Etapp 6 ca 24 km Åsan – Undersåker
Etapp 7 ca 11 km Undersåker – Såå
Etapp 8 ca 8 km Såå- Åre by
Måndag 15 juli Vandringen avslutas med målgång på Åreskutans topp. Avslutande aktiviteter på Åre Torg

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att