Elin Kohlströms blogg

Devil in disguise

Ungefär så kan man väl säga om nötskrikorna?

Vackra fåglar, men en aningen grymma. 

Jag lyckades skjuta en igår, så en mindre rackare som pickar hål och äter upp andra fågelarters ägg. Viltvård! / Elin 


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-10-29
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/devil-in-disguise/

Älgjakt och fin besök på pass.

Så fort älgjaktsveckan är över så längtar man till nästa år, och det känns som veckan är över på en piss kvart. 

Det här året har jag jagat i ett nytt jaktlag, nya marker. Äntligen i samma lag som sambon och hundarna.  Det var varierande väder under veckan. Sol, piskande vindar, spöregn och härliga fina frost mornar.  Men älg fanns det, mer älg än vad vi trodde skulle jag nog säga. 

Jag började min vecka med att få se ett fint ekipage av ko med kalv, dock var jag för trög på avtryckaren. 

Men jag avslutade min älgjaktsvecka med att få fint och mäktigt besök vid passet. Fruktansvärt roligt att få se, och ännu roligare att få det på film. Jag har sett dom i det vilda tidigare, men pulsen höjs ändå. Lika facinerad varje gång blir jag utav hur dom nästan flyter fram. 

Björnen är helt klart ett av våra finaste vilt, tycker jag. 

Titta på filmen här nedanför så får ni se  fin besöket under älgjakten.

​​​​

/ Elin @elinkohlstrom 


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-10-20
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/algjakt-och-fin-besok-pa-pass/

Hundskall i skogarna 

Förra veckan var det ”semester”. Jag och sambon var äntligen lediga tillsammans en hel vecka. Det blev ungefär – sova, jaga, äta, sova. 

Började veckan med björnjakt, fick tre riktigt spännande och roliga jaktdagar. Tråkigt bara att det går så fort, att det blir fullskjutet så snabbt. 

Jag kan ju rekommendera er att aldrig lämna bössan för att ”bara” gå en liten, liten bit efter vägen och släppa på hunn. (Oerfaren tjej)

– Går med Silver en bit efter vägen för att släppa honom på spåret, tittar upp och möts av en björn som är på väg över vägen. Jag blev paff och en aningen skit nödig. Men vart hade jag liksom bössan? Förbannat!

Resten utav vecka när björnjakten var över fick hundarna motionera älgarna. Duktiga killar, nu längtar jag till oktober. 

/Elin. 

Instagram – @elinkohlstrom


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-08-31
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/hundskall-i-skogarna/

Hundutställning. 

I lördags var jag och Silver iväg på våran första utställning. Jag har velat länge, länge om jag ska testa på utställning eller inte. Med lite övertalning och lite nyfikenhet så anmälde jag oss i sista stund. 

Mottot jag hade var – ”Det går som det går, det är första gången”. Det gick bra, väldigt bra. Jag blev så stolt över Silver och smått stolt över mig själv. 

Det gick hur bra som helst när vi skulle springa runt i ringen, både när det var hundar framför/bakom och när vi sprang själva. Dock hade vi inte tränat så mycket på att bli kollad i munnen tillexempel av okänt folk, inga problem när jag eller när husse kollar/klämmer/känner, men Silver var inte så medgörlig när domaren skulle göra samma sak. 

Nu efteråt har jag förstått att domaren var en ”legend”, en äldre finsk herre som hade dömt Gråhundarna i väldigt många år. Tur man kunde få hjälp med översättningen på bedömningslappen, då jag hade glömt bort vad domaren sa när vi kom hem (var nog i min egna lilla bubbla under utställningen). Jag är inte så duktig på finska heller för den delen.. 

Utlåtandet lät som så – Rastyp mycket bra. Liten och ger utryck av lite korta ben. Huvudet har rätt form. Bra öron, djup bröstkorg och bra lemmar. Karaktären inte helt fri.

Resultat – Good ⭐️ 

Jag åkte dit med noll förväntningar, åkte hem med ett stort leende. Vi överlevde våran första utställning, vi fick ett resultat, så nu ska vi träna, träna, träna. 

Det kan nog bli någon till utställning så vi kan bli bedömda ordentligt, förhoppningsvis vill Silver vara mer medgörlig då.

Det var faktiskt roligt med utställning, eller vad säger du Silver? 

/ Elin Kohlström @elinkohlstrom 


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-08-15
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/hundutstallning/

Björnpasset & hjortronmyren

För några dagar sedan sköt vi Björnpasset här hemma, med dom nya direktiven. 

4 skott på 80m, 4 skott på 40m (som tidigare), sedan 3 skott på 20m, 2 på sidobjörnen och 1 skott mot en front björn. 

Det ska gå snabbt och det ska vara inom träffområdet. 


Roligt skytte tycker jag, och jag kan inte annat än säga att jag älskar min bössa. Vi kommer bra överens och vi blev godkända för björnjakten. 

Så nu får vi gå och längta till 21 augusti. 

Igår tog jag med mig Rikki ut på myren och jaga hjortron, vi hade jaktlycka. Vi hade även olika viljor när det gällde åt vilket håll vi skulle gå.  

/Elin @elinkohlstrom 


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-08-07
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/bjornpasset-hjortronmyren/

Egenodlat. 

Odlar ni några plantor hemma? Jag har för första gången i mitt 24, snart 25 årig liv fullt upp med mina plantor. 

Tomater, gurkor och sallad växer i växthuset. 

Dom ska vattnas och pysslas om. Det är så roligt, och det smakar extra gott. Precis som när man får ta upp älgkött ur frysen, man vet vart maten kommer ifrån. Ett litet potatisland har vi ju också för skjutton, så till hösten kan jag laga en hel middag med godsaker från gården och skogen, underbart. 

/ Elin 


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-06-29
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/egenodlat/

Överraskande gott. 

Det här med fisk, det är inte min melodi. Jag är jätte kräsen, men igår blev jag positivt överraskad. 

Det nappade, en röding. Brasan var tänd, så fisken åkte in i folie och lades på brasan. Saltade fisken när den var färdig grillad, köttet gick att dra av så lätt och inga ben följde med, och det var såååååå gott! 

Grabbarna tog inte många bitar, däremot smaskade jag nästan i mig hela fisken…

 Jag som inte tycker om fisk?

 En riktigt höjdare och en mysig kväll. Nu ska jag ta mig ut och väcka hönsen och dom små kycklingarna, sen njuta av solen innan jobbet kallar. /Elin @elinkohlstrom 


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-06-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/overraskande-gott/

Sommarkvällar

Jag skulle ljuga om jag sa att jag Inte tycker om sommaren, speciellt sommarkvällarna. När det är så där ljummet, lugnt och fint. 

Här om dagen åkte vi iväg och fiskade, på skogen. Jag föreställde mig 1000 stycken knott som skulle äta upp mig, då det var slut på gas i termacellen. Men så fel jag hade, det blåste lite och inte en enda knott visade sig under kvällen, så jag kunde njuta av en fin kväll helt utan problem. 

Utsikten var inte så pjåkig! 

Fisket kunde vi dock inte jubla över, jag fixade trassel på spöet och Sebbes fiskar bara högg till på kroken, sen släppte dom. Så sa storfiskaren i alla fall, haha. Sen om det var så är ännu lite oklart. 

Vi får hoppas på mindre trassel och bättre fiske lycka nästa gång. 

Dom fyrbenta gillar också sommarkvällarna, eller tidiga mornar när det oftas är lite svalare i luften.

Igår var det olika viljor.  Den ena ville sitta ner, titta på vattnet och ta det lugnt, den andra har andra planer, han ville busa. 

/ Elin. Instagram -> @elinkohlstrom  


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-06-21
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/sommarkvallar/

Hagel och kulskytte. 

Haft en pang kul förmiddag med Malin, vi bestämde oss för att åka iväg och skjuta. Både hagel och kula fick det bli, blev överaskad att det gick så bra som det gick med hagel. Malins hagelbössa var tipp topp!

Riktigt roligt, och lerduvorna gick sönder för oss båda. Så ska det va! Vi slängde sedan upp några duvor i en vall och sköt med kulbössorna, lite precisions skytte. Det är farligt roligt när det smäller, måste bara bli bättre på att åka iväg oftare och skjuta. 

En riktigt trevlig förmiddag blev det. Flera såna tack! /Elin @elinkohlstrom


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-06-08
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/hagel-och-kulskytte/

Klöjver väskor och vacker skogstur. 

Nu har vi för första gången testat att bära klöjver väskor, eller vi och vi. Hundarna har fått testa. Jag tror det kommer bli en hit, var lite orolig att dom inte skulle gilla väskorna, men det var inga problem eller konstigheter. 

Vi började med att bära väskorna tomma, tänkte köra så några gånger innan jag fördelar någon slags vikt i dom. Bra träning för musklerna i kroppen, och sen blir promenaderna lite roligare och hundarna får något att ”ta hand om”. Här om kvällen for jag ut på en långtur i skogen, på nya jaktmarker. Till hösten ska jag börja jaga i ett nytt jaktlag och på ny marker, ska bli väldigt roligt och spännande.

Det var en sån där förbaskat galet fin kväll! /Elin @elinkohlstrom


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-06-05
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/klojver-vaskor-och-vacker-skogstur/

Senaste inläggen

Sååååå nära…

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-16

Förra helgen jagade vi ensamma med våran jämte. Vi har 3 kalvar kvar på tilldelningen men då vi inte hade sett någon ko och kalv så släppte vi mest för att Knut skulle få träna, så spelade inte så stor roll vad han hittar för älg. Ganska snart blir det upptag, lite oroligt men står […]

Läs hela inlägget »

Skador, skador och skador

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-14

Jaktsäsongen börjar lida mot sitt slut. Säsongen började bra för min del, fick skjuta mig min första bock den 16 augusti. Under älgjakten var det stolpe ut för min del, hade guldläge flera gånger men alltid fel älg. Våran jämthund Knut har haft en tuff säsong, 2 halsinfektioner, sprättad av vildsvinsgalt TVÅ gånger, fläkt klo […]

Läs hela inlägget »

Slutspurten närmar sig…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-12-29

Nu återstår det endast 2 jaktdagar år 2017. Ett år som kan beskrivas med många positiva kommentarer… 2017 startade ju på bästa sätt då jag den 1 januari 2017 lyckades fälla första älgen för Knut, endast 8 månader, efter 3 timmars ståndskall. Det hann bli en till innan januari var slut. Vår och sommar bestod […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg #2 – Lerduveskytte på Skokloster

Inlägg av: Caroline Benilton den 2017-12-14

En nybörjare, en erfaren & jag. Såhär trevligt kan man ha det på sin lediga dag! Jag, Kajsa-Stina och Axel åkte ut till Skokloster Wings and Clays -strax utanför Stockholm- och sköt lerduvor och käka wienerbröd. Superb! Filmat med: Nikon D5600. Instagram:@caroline.swehunt@ackoengstromer@kajsa_stina  

Läs hela inlägget »

När man lyckas…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-30

Jag tar inte någon semester på sommaren. Mina semesterdagar sparas till denna tiden på året, avsett för jakt. Jag har turen att kunna ta ut någon dag då och då. Igår var en sådan dag. Jag hade lite att göra på jobbet i början på veckan, och spontant i tisdags beslutade jag att ta en […]

Läs hela inlägget »

En jakthelg bland andra…

Inlägg av: Daniel Andersson den 2017-11-28

En jakthelg i november. Fredag: Strålande väder men skrapigt i skogen. Vi kämpade på och hundarna jobbade men eftersom man är rätt värdelös på jakt så överlevde älgarna utan större problem… Lördag: Efter en kväll med oerhört mycket taktiksnack så kändes morgonen kanon! Vi provade ett området som brukar vara stensäkert men inte ett upptag, […]

Läs hela inlägget »

Fyra dagars jakt i Tyskland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2017-11-27

Söndagen den 12 november klockan 05:15 startade 3 bilar med 12 förväntansfulla jägare sin resa från Hjo till Tyskland och staden Wolfsburg. Wolfsburg är en stad i Niedersachsen, norra Tyskland som är mest känd för sin gigantiska fabrik där Volkswagen producerar sina bilmodeller Passat, Golf och Polo och en stab på 60000 anställda. Snacka om vilka […]

Läs hela inlägget »

Nära skjuter inget… rådjur!

Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-11-27

I lördags var det rådjursjakt. Vi var 7 man + 2 taxar som skulle se ifall vi kunde få några rådjur i pass. Det har varit lite för mycket stolpe ut de senaste jakterna. Jag själv tog ett pass i ett torn på en mosse där en bock gått förbi 2 gånger helgen innan och […]

Läs hela inlägget »

Ställde ifrån mig bössan och ville aldrig jaga igen

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-11-24

Våran jämthund Ålbolandets Knut har äntligen blivit friskförklarad efter att han blev sprättad av vildsvin. Lagom till helgen vid hade planerat älgjakt på hemmamarken. Vi har beställt en tuskproof väst till Knut så vi slipper uppleva samma sak igen men det var ganska många veckors väntetid och Knut var sjukt jaktsugen så vi valde att […]

Läs hela inlägget »

Älgjakt

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-23

Älgjakten är ju ett ständigt pågående projekt. Mer eller mindre, från säsong till säsong. Just i år blir det lite lugnare med gemensamhetsjakter, då vi sköt ganska bra på tilldelningen första veckan. Vi beslutade dock att jaga ytterligare en helg. Tjur och 5 kalvar kvar på licensen. Tack och lov var Knut tillbaka till den […]

Läs hela inlägget »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Magasin Vildmarken #1

2018 är här och vi på redaktionen tittar ut genom fönstret och drömmer oss bort till nya spännande jaktäventyr. Någon som minst sagt vet mycket om just äventyr är norrmannen, Jens Kvernmo.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.