Elin Kohlströms blogg

Inred med Gyttorp!

Vi städade och rensade i en utav uthusen här på gården i veckan. Jag hittade den här lådan, hade svårt att forsla iväg den på tippen så den fick följa med in i kåken istället.

Förmodligen en gammal krut/dynamit låda. Den var i brukligt skick så jag putsa upp den lite och placerade den i vardagsrummet.

Visst blev det snyggt?

Jag tycker det är charmigt att blanda gammalt och nytt, och ännu mer charmigt när det är jakt inspirerat.

/ Elin.


Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-04-07
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/inred-med-gyttorp/

Det räcker med det lilla.

Denna vinter och dess snömängd som har kommit har varit extra jobbigt för våra vilda djur.

Jag stödutfodrar rådjuren här hemma, det är inte mycket men det är alltid något. Det är uppskattat och behövligt, och dom har fin utsikt här hemma när dom smaskar i sig maten. Just nu är det ett tio tal rådjur som kommer förbi, det är många här i byn som drar sitt strå till stacken och hjälper till. Det värmer i hjärtat att folk bryr sig, jägare eller icke jägare.

Viltvård behövs.

Vi har dock inte kommit till den punkten att rådjuren stannar kvar när jag kommer med maten, haha. Dom står och väntar men sticker iväg som avlöningar när jag närmar mig, men sen tar det inte många minuter innan dom är tillbaka på matplatsen.

/ Elin

Instagram -> @elinkohlstrom


Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-03-21
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/det-racker-med-det-lilla/

Kickspark

Hundarna måste tränas nu under vintern när vi inte är ute och jagar, nu när jakt säsongen även är över.

Jag har införskaffat en kickspark. Här nedanför är en kort liten film när vi var ut dom första gångerna, hundarna tycker det är roligt och jag tycker det är sjukt roligt! https://vildmarken.se/wp-content/uploads/2018/02/img_6328.mov

Nog får man hjälpa till och sparka på lite emellanåt, men annars trippar tussarna på.

– Bra träning för hundarna och jag slipper ställa mig på ett par skidor, hehe!

/ Elin


Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-02-05
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/kickspark/

Fåglar i topp

Jag har knappt hunnit varit ute och jagat någonting den senaste tiden, nytt jobb som har tagit mer tid. Men förra veckan tog jag mig ut, i sist stund.

Bättre sent än aldrig.

Har sett ohyggligt mycket fågel när jag har varit ute och motionerat mina fyrbenta vänner, hade turen så jag även fick se dom när jag skulle ut och jaga. Jag kan ju tyvärr inte säga att det blev en ”lyckad” jaktdag för mig… I alla fall inte så lyckad som jag hade hoppats på.

Får ett perfekt läge på en tjäder i topp, ålar och lägger mig i snön. Stöd och allt hade jag fipplat på bössan dagen till ära. Jag ligger där i snön och siktar, tar ett sånt där djupt andetag, håller andan och ska trycka av. Händer inte ett skit? Tittar så jag inte hade glömt säkringen, men nej?

Det är helt stint, bössan klickar inte ens. Förbannat.. å där flög fåglarna iväg och jag blev så förbannad så jag for hem. Det ska inte få vara lätt, undrade i den där stunden vad jag hade gjort för ont, haha.

Jag lär nog erkänna att jag trivs bättre under hösten när hundarna springer omkring och jagar älgarna, det är de bästa det!

/ Elin


Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-02-04
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/faglar-i-topp/

Devil in disguise

Ungefär så kan man väl säga om nötskrikorna?

Vackra fåglar, men en aningen grymma. 

Jag lyckades skjuta en igår, så en mindre rackare som pickar hål och äter upp andra fågelarters ägg. Viltvård! / Elin 


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-10-29
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/devil-in-disguise/

Älgjakt och fin besök på pass.

Så fort älgjaktsveckan är över så längtar man till nästa år, och det känns som veckan är över på en piss kvart. 

Det här året har jag jagat i ett nytt jaktlag, nya marker. Äntligen i samma lag som sambon och hundarna.  Det var varierande väder under veckan. Sol, piskande vindar, spöregn och härliga fina frost mornar.  Men älg fanns det, mer älg än vad vi trodde skulle jag nog säga. 

Jag började min vecka med att få se ett fint ekipage av ko med kalv, dock var jag för trög på avtryckaren. 

Men jag avslutade min älgjaktsvecka med att få fint och mäktigt besök vid passet. Fruktansvärt roligt att få se, och ännu roligare att få det på film. Jag har sett dom i det vilda tidigare, men pulsen höjs ändå. Lika facinerad varje gång blir jag utav hur dom nästan flyter fram. 

Björnen är helt klart ett av våra finaste vilt, tycker jag. 

Titta på filmen här nedanför så får ni se  fin besöket under älgjakten.

​​​​

/ Elin @elinkohlstrom 


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-10-20
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/algjakt-och-fin-besok-pa-pass/

Hundskall i skogarna 

Förra veckan var det ”semester”. Jag och sambon var äntligen lediga tillsammans en hel vecka. Det blev ungefär – sova, jaga, äta, sova. 

Började veckan med björnjakt, fick tre riktigt spännande och roliga jaktdagar. Tråkigt bara att det går så fort, att det blir fullskjutet så snabbt. 

Jag kan ju rekommendera er att aldrig lämna bössan för att ”bara” gå en liten, liten bit efter vägen och släppa på hunn. (Oerfaren tjej)

– Går med Silver en bit efter vägen för att släppa honom på spåret, tittar upp och möts av en björn som är på väg över vägen. Jag blev paff och en aningen skit nödig. Men vart hade jag liksom bössan? Förbannat!

Resten utav vecka när björnjakten var över fick hundarna motionera älgarna. Duktiga killar, nu längtar jag till oktober. 

/Elin. 

Instagram – @elinkohlstrom


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-08-31
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/hundskall-i-skogarna/

Hundutställning. 

I lördags var jag och Silver iväg på våran första utställning. Jag har velat länge, länge om jag ska testa på utställning eller inte. Med lite övertalning och lite nyfikenhet så anmälde jag oss i sista stund. 

Mottot jag hade var – ”Det går som det går, det är första gången”. Det gick bra, väldigt bra. Jag blev så stolt över Silver och smått stolt över mig själv. 

Det gick hur bra som helst när vi skulle springa runt i ringen, både när det var hundar framför/bakom och när vi sprang själva. Dock hade vi inte tränat så mycket på att bli kollad i munnen tillexempel av okänt folk, inga problem när jag eller när husse kollar/klämmer/känner, men Silver var inte så medgörlig när domaren skulle göra samma sak. 

Nu efteråt har jag förstått att domaren var en ”legend”, en äldre finsk herre som hade dömt Gråhundarna i väldigt många år. Tur man kunde få hjälp med översättningen på bedömningslappen, då jag hade glömt bort vad domaren sa när vi kom hem (var nog i min egna lilla bubbla under utställningen). Jag är inte så duktig på finska heller för den delen.. 

Utlåtandet lät som så – Rastyp mycket bra. Liten och ger utryck av lite korta ben. Huvudet har rätt form. Bra öron, djup bröstkorg och bra lemmar. Karaktären inte helt fri.

Resultat – Good ⭐️ 

Jag åkte dit med noll förväntningar, åkte hem med ett stort leende. Vi överlevde våran första utställning, vi fick ett resultat, så nu ska vi träna, träna, träna. 

Det kan nog bli någon till utställning så vi kan bli bedömda ordentligt, förhoppningsvis vill Silver vara mer medgörlig då.

Det var faktiskt roligt med utställning, eller vad säger du Silver? 

/ Elin Kohlström @elinkohlstrom 


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-08-15
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/hundutstallning/

Björnpasset & hjortronmyren

För några dagar sedan sköt vi Björnpasset här hemma, med dom nya direktiven. 

4 skott på 80m, 4 skott på 40m (som tidigare), sedan 3 skott på 20m, 2 på sidobjörnen och 1 skott mot en front björn. 

Det ska gå snabbt och det ska vara inom träffområdet. 


Roligt skytte tycker jag, och jag kan inte annat än säga att jag älskar min bössa. Vi kommer bra överens och vi blev godkända för björnjakten. 

Så nu får vi gå och längta till 21 augusti. 

Igår tog jag med mig Rikki ut på myren och jaga hjortron, vi hade jaktlycka. Vi hade även olika viljor när det gällde åt vilket håll vi skulle gå.  

/Elin @elinkohlstrom 


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-08-07
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/bjornpasset-hjortronmyren/

Egenodlat. 

Odlar ni några plantor hemma? Jag har för första gången i mitt 24, snart 25 årig liv fullt upp med mina plantor. 

Tomater, gurkor och sallad växer i växthuset. 

Dom ska vattnas och pysslas om. Det är så roligt, och det smakar extra gott. Precis som när man får ta upp älgkött ur frysen, man vet vart maten kommer ifrån. Ett litet potatisland har vi ju också för skjutton, så till hösten kan jag laga en hel middag med godsaker från gården och skogen, underbart. 

/ Elin 


Inlägg av: Elin Kohlström den 2017-06-29
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/elin/egenodlat/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »