Jaktradio med äkta Bluetooth – guide till tre marknadsledande modeller

I den moderna jaktvärlden är pålitlig och smidig kommunikation avgörande och jaktradion har länge varit en oumbärlig del av jägarens utrustning. Med den teknologiska utvecklingen har nya funktioner som Bluetooth-integration blivit alltmer populära och vi har jämfört tre framstående Bluetooth-radior på den blågula marknaden; ProHunt D52, Lafayette Smart Bluetooth, och Hunter E-Light.
I den moderna jaktvärlden är pålitlig och smidig kommunikation avgörande och jaktradion har länge varit en oumbärlig del av jägarens utrustning. Med den teknologiska utvecklingen har nya funktioner som Bluetooth-integration blivit alltmer populära och vi har jämfört tre framstående Bluetooth-radior på den blågula marknaden; ProHunt D52, Lafayette Smart Bluetooth, och Hunter E-Light.
2024-09-10

Jaktradio med äkta Bluetooth – guide till tre marknadsledande modeller

I den moderna jaktvärlden är pålitlig och smidig kommunikation avgörande och jaktradion har länge varit en oumbärlig del av jägarens utrustning. Med den teknologiska utvecklingen har nya funktioner som Bluetooth-integration blivit alltmer populära och vi har jämfört tre framstående Bluetooth-radior på den blågula marknaden; ProHunt D52, Lafayette Smart+ Bluetooth, och Hunter E-Light.

Så vilka är då fördelarna med äkta Bluetooth? En av de mest uppenbara med Bluetooth i jaktradio är möjligheten att trådlöst ansluta till Bluetooth-hörselskydd som exempelvis 3M Peltor-kåpor. Detta möjliggör att jägaren kan hålla öronen skyddade samtidigt som kommunikationen är klar och tydlig, utan några sladdar som kan fastna i kläder eller utrustning. Dessutom är det möjligt att använda vanliga Bluetooth-hörlurar, såsom Apple AirPods, vilket erbjuder en hög nivå av flexibilitet och komfort, något som många jägare idag efterfrågar.

Bluetooth-certifieringen är mer än en kvalitetsstämpel, det är även en garanti för att produkten har genomgått strikta tester som säkerställer både prestanda och säkerhet. För att en jaktradio ska kunna marknadsföras som Bluetooth-certifierad måste den uppfylla specifika krav gällande anslutningsstabilitet, säkerhet för datakommunikation och energieffektivitet. Dessa tester utförs av Bluetooth Special Interest Group (SIG), som är ansvariga för att upprätthålla standarden och säkerställa att alla certifierade enheter fungerar smidigt med andra Bluetooth-enheter. Certifieringen ger också trygghet att produkten är kompatibel med ett brett spektrum av tillbehör och hörselskydd.

IP-klassningar och hållbarhet

IP-klassningar anger hur väl en elektronisk enhet är skyddad mot damm och vatten. Detta är en viktig faktor att beakta när man väljer en jaktradio, särskilt för jägare som ofta befinner sig i utmanande och fuktiga miljöer. En hög IP-klassning, som IP67 eller IP68, innebär att enheten är väl skyddad mot både damm och vatten, vilket ökar dess livslängd och tillförlitlighet i fält. Här är hur de tre modellerna står sig enligt dessa kriterier:

ProHunt D52 har en IP67-klassning, vilket betyder att den är dammtät och klarar att sänkas ner i vatten upp till 1 meters djup i 30 minuter.

Lafayette Smart+ Bluetooth erbjuder den högsta nivån av skydd med en IP68-klassning som betyder att den är helt dammtät och förmår att klara sig i vatten på djup större än 1 meter under längre tid.

Hunter E-Light har en IP54-klassning, vilket innebär att den är skyddad mot damm i en mängd som inte påverkar enhetens funktion och klarar av stänk från alla riktningar.

Jämförelse av de tre ledande modellerna

Låt oss nu dyka ner i detaljerna för de tre modeller som är certifierade med äkta Bluetooth och som verkligen sticker ut på den svenska marknaden!

ProHunt D52

Räckvidd: Mycket god täckning även i kuperad terräng, vilket gör den pålitlig i de flesta jaktmiljöer.

Batteritid: Utrustad med ett kraftfullt batteri som ger lång driftstid, vilket minskar behovet av frekvent laddning under längre jaktturer

Storlek: Kompakt och lätt, vilket gör den bekväm att bära med sig.

Pris: I det högre prissegmentet, men väl värd investeringen för den seriösa jägaren.

Hållbarhet/Klassning: Med IP67-klassning är den både dammtät och vattenresistent, vilket gör den lämplig för tuffa förhållanden.

Lafayette Smart+ Bluetooth

Räckvidd: Likvärdig med ProHunt, med pålitlig kommunikation även i svåra förhållanden.

Batteritid: Utmärker sig med mycket lång batteritid, vilket är en stor fördel under längre jakter.

Storlek: Smidig och mycket kompakt design, jämförbar med ett kreditkort, vilket gör den extremt lätt att hantera och bära med sig, även med handskar.

Pris: Konkurrenskraftigt prissatt och erbjuder mycket för pengarna, vilket gör den attraktiv för många jägare.

Hållbarhet/klassning: Aluminiumchassi i kombination med IP68-klassning ger det högsta skyddet mot både damm och vatten, vilket gör den särskilt robust och tillförlitlig i alla typer av väder och terräng.

Hunter E-Light

Räckvidd: God räckvidd jämfört med de andra två.

Batteritid: Bra batteritid.

Storlek: Något större och mer klumpig, vilket kan påverka bärbarheten och hur bekväm den är att använda i fältet.

Pris: Den mest prisvärda modellen, vilket gör den till ett bra val för de som letar efter en enklare lösning utan att kompromissa på funktionaliteten.

Hållbarhet/klassning: Med en IP54-klassning är den skyddad mot damm och stänk, vilket är tillräckligt för normal användning men kanske inte optimalt i mer extrema förhållanden.

Slutsats

Alla tre modeller erbjuder högkvalitativa funktioner som är viktiga för en jägare, men valet mellan dem bör baseras på dina specifika behov och din personliga budget. Med olika nivåer av skydd, från IP54 till IP68, finns det alternativ för både vardagliga och extrema jaktförhållanden. Bluetooth-funktionen i alla tre modellerna säkerställer smidig kommunikation med andra enheter och tillbehör, vilket förbättrar din jaktupplevelse och även säkerheten i fält.

Genom att noggrant överväga faktorer som räckvidd, batteritid, storlek och hållbarhet kan du hitta den jaktradio som bäst passar dina behov och förutsättningar.

ProHunt D52: Priset ligger vanligtvis omkring 5 000 – 6 000 SEK, beroende på återförsäljare och eventuella kampanjer.

Lafayette Smart+ Bluetooth: Denna modell brukar kosta runt 4 500 – 5 500 SEK, vilket gör den något mer prisvärd.

Hunter E-Light: Priset för Hunter E-Light rekommenderas 2795 kr, vilket gör den till det mest budgetvänliga alternativet av de tre.

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hästägare ansöker om skyddsjakt på dovhjort

En hästägare i Skåne ansöker om skyddsjakt på dovhjortar, detta eftersom hjortarna äter upp för mycket av hästarnas sommarbete. Svensk Jakt rapporterar om händelsen. De

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!