Ad

Betesbyggaren Mikael Breding: ”Finns det någon härligare känsla än att få fisk på någonting man själv har gjort?”

Under namnet Custombaits tillverkar Mikael Breding beten som snabbt vunnit popularitet i fiskekretsar. Vi fick en pratstund med denna jämtländska betesbyggare som aldrig slutar experimentera.

Mikael Breding är född och uppvuxen i Östersund. Hans pappa tog tidigt med Mikael och hans bror ut på fiske, mestadels med fluga. Bröderna fastnade för fisket – och det dröjde inte alltför länge innan de började binda sina egna flugor. Mikael berättar att det föll sig naturligt att han skulle börja bygga beten. 

– Finns det någon härligare känsla än att få fisk på någonting man själv har gjort? frågar han. 

Åren gick och Mikael började jobba vid en maskin på Husqvarnafabriken i Tandsbyn. Så småningom stängde de ner fabriken och flyttade verksamheten till just Huskvarna. Mikael flyttade med och väl i Småland förändrades även hans eget fiske och fiskevanor. Han gick nu från flugfiske på öring och harr till att fiska mer och mer abborre och gädda. 

– Då kliade det i fingrarna efter att göra ett bete efter gädda i stället, detta eftersom huggen från en gädda är stenhårda, säger Mikael Breding.

Sagt och gjort. Mikael hittade lite träbitar och tog det som fanns till hands för tillfället; en såg, en fil, borrmaskin och sandpapper. Därefter skapade han sin första jerk, något som omedelbart gav resultat.

– Jag fick fisk på den omgående och därefter var jag fast, berättar han.  

Och fortsätter: 

– Jag gjorde mitt första hårdbete hösten 2015 och sedan tänkte jag ”varför inte tillverka beten som andra vill ha i form och färg” och så vidare, därav namnet Custombaits, berättar han.

Men han har även fyra egna modeller; Kungturbo, Kungturbo+, Turbotail och hans nyaste modell Sweeper som han tog fram i höstas och som han intygar har visat sig vara riktigt bra under testfisket.

Slutar aldrig experimentera 

Trots framgångarna så slutar Mikael aldrig att experimentera med sina beten och han lever efter devisen att ett bete aldrig blir färdigutvecklat. 

– Jag experimenterar fortfarande med hur jag ska vikta ett bete för att få den gången jag önskar, säger han och nämner Kungturbo+ som exempel:

– När jag fiskar så använder jag oftast bara veven för att styra betet. Jag vevar hem betet och gör en knyck med veven. Detta gör att betet ställer sig med sidan mot fisken och huggen kommer i vevstoppet, säger Mikael Breding och berättar att det tog mycket testande för att få det så.

Våga misslyckas

– När jag provade mitt nya bete i höstas så gick jag ner till bryggan och tyckte att betet hade en väldigt snäv gång när jag bara vevade in det.

– Nästa dag tog jag båten och var ute i knappt två timmar och fick elva gäddor i båten, säger Mikael Breding och avslutar med ett gott råd till nya betesbyggare:

– Det är viktigt att våga misslyckas för då lär man sig alltid någonting nytt.

Förutom Mikael kan ni även inspireras av de här besbyggarna under mässan:

  • Sven-Inge Brååheden ”Swingbaits”
  • Jens Norblad ”Jenzzalures”
  • Elia Ynvesson ”Yngvesson Lures”
  • Jimmy Johansson ”Heji-Baits”

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2020-05-07

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.