Drömborren i Kalmarsund

2020-05-06

Drömborren i Kalmarsund

[Jakt & Fiske 2020] Under våren fick Mathias ”Mattis” Svensson uppleva ett fiske som han förmodligen aldrig kommer att komma i närheten av igen. Här berättar han om när han fick drömfisken på kroken i ett kallt och vindstilla Kalmarsund.

Drömborren i Kalmarsund

[Jakt & Fiske 2020] Under våren fick Mathias ”Mattis” Svensson uppleva ett fiske som han förmodligen aldrig kommer att komma i närheten av igen. Här berättar han om när han fick drömfisken på kroken i ett kallt och vindstilla Kalmarsund. [Text & foto: Mathias Svensson] 

Satsningen kunde påbörjas redan tidigt i februari eftersom vi hade varit förskonade från isar under vintern. De första veckorna var dock fisket segt och endast riktigt långsamt fiskande jiggar var melodin för att lura sundets borrar. Visst fick jag fisk, det kom upp en hel del fina 16–1700-grammare, men de riktiga topparna saknades. Det skulle dröja ända fram till den 14 februari innan årets första tvåkilosfisk kom upp (och vägdes in på 2060 g).

Vädret blev snart lite varmare vilket gjorde att borrarna vaknade till liv och fick lite vårkänslor – och detta var startskottet på en helt galen vår där fiskarna stundtals uppfattades som tokiga! Jag kommer särskilt ihåg ett pass där vi totalt fick 46 stycken under en dag. 25 av dessa vägde över 1600 g med en toppfisk som jag fick på 2260 g. 

Under de tre kommande passen fick jag en tvåkilosfisk varje pass, samt mängder med andra riktigt stora fiskar. Man fick verkligen nypa sig i armen för att fatta vad som hände. Det mest otroliga med detta är att nästan alla andra båtar som låg i området hade det riktigt tufft att ens landa fisk i båten. Om jag får gissa så tror jag att hemligheten var lokalkännedom, samt att jiggen The Shit från Armada Tackle, med rasselkula och en ettrig gång, var något som abborrarna inte kunde motstå. 

Under mars så började invasionen av fiskare till Kalmarsund. Det var båtar överallt, vilket i stort sett dödade fisket. Visst kom det upp mycket stor fisk, men det var riktigt trögt vissa dagar. Jag fick höra om fiskare som hade fiskat i flera dagar utan att få någon fisk. Som tur var gällde inte detta oss i vår båt. Visst, fisket blev klart sämre, men vi lyckades ändå landa många och stora fiskar. 

”The Shit” levererar nytt PB! 

Morgonen var rejält kall med is inne i vikarna. Dessutom räknade vi till cirka 40 båtar i området där vi höll till, något som gjorde det näst intill omöjligt att kunna prestera ett bra fiske. Detta var den absolut segaste dagen under hela våren och det faktum att det dessutom var klart, kallt och helt vindstilla gjorde det hela extremt svårt.

Det var ett riktigt tålamodsfiske. Borrarna var på plats men de bara petade på jiggen. Sent på eftermiddagen kom så hugget som jag hade längtat efter i många år. Fisken plockade upp jiggen bara ett fåtal meter från båten. Mothugget satt och tyngden av fisken gjorde att det blev tvärstopp på så kort lina. Första tanken med den tyngden är självklart en gädda. Men fisken kom ganska snabbt upp till ytan – och det var en riktig gris till borre! Med 52 cm lång och 41 i omkrets så var detta ett nytt personbästa som höjdes till 2380 gr. Drömfisken tog en Syntetic Flake Oil från Armada, ett bete som levererat många stora borrar för min del under våren och som jag garanterat alltid kommer ha i min betesbox under det kommande höstfisket. 

Ettrig gång och rassel verkar vara precis det som abborren vill ha.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.