Ad

Svenska Jägareförbundet vill göra jakten ännu mer miljövänlig

Vid Svenska Jägareförbundets årsstämma senast togs det beslut om att förbundet ska verka för att ta bort plastförladdningar i hagelammunition. Nu vill de sätta press på tillverkarna så att plastförladdningar försvinner helt till förmån för grönare alternativ.

– Beslutet är viktigt ur två olika perspektiv. Dels att minska nedskräpningen av naturen, dels att fortsätta förbundets arbete att göra jakten ännu miljövänligare, säger förbundsordförande Torbjörn Larsson i ett pressmeddelande.

I alla hagelpatroner finns det en förladdning som oftast är tillverkad av plast – och som hamnar i naturen i samband med att den flyger iväg tillsammans med hagelsvärmen. Nu vill Jägareförbundet göra jakten ännu mer miljövänlig genom att byta ut plasten mot ett material som naturen kan bryta ner utan att det kommer ut olämpliga ämnen i skog och mark.

– Vi har tagit kontakt med ammunitionsindustrin och framfört våra önskemål. Det finns lösningar som motsvarar vad vi vill åstadkomma. Vissa utländska tillverkare har redan tagit fram plastfri hagelammunition, men dessa finns ännu inte i Sverige. Nu vill vi sätta press på tillverkarna så att plastförladdningar försvinner helt, säger Torbjörn Larsson till Svensk Jakt.

Och tillägger:

– Viltköttet är det mest klimatsmarta valet av kött. Vi tar nu steg mot att göra köttet till det mest miljövänliga valet också.

 

Källa: Svensk Jakt

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-10-24

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.