Little Hunter vill inspirera till stora jaktdrömmar

2020-05-11

Little Hunter vill inspirera till stora jaktdrömmar

Genom att tillverka vackra vapenreplikor i trä vill Little Hunter skapa produkter som håller för att leka med i generationer, som lär användarna att respektera vapen – och som inspirerar familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. [Text: Magnus Skoglund & foto: Privat]

  Att barnen knyter an till naturen och lär sig känna sig hemma där är det absolut viktigaste, säger Niklas Lundqvist som förra året grundade företaget Little Hunter Sweden. 

Finsnickaren Niklas Lundqvist har alltid varit naturligt händig, något som inte minst avspeglade sig i slöjdbetyget under skoltiden. För några år sedan lade han ut en bild på en bössa föreställandes hans son Herman med en jaktbössa i trä på ryggen. Bössan hade han gjort med en Morakniv och en sticksåg och föga anade han hur stort intresse och vilken uppmärksamhet som hans vapenreplika skulle få inom kort. Därefter började förfrågningarna strömma in. 

– Det var många som frågade hur man skulle göra för att kunna köpa en sådan bössa för att senare ge bort som julklapp, säger Niklas Lundqvist.

En av dem som hörde av sig var Christoffer Lindqvist, en järnhandlare i södra Sverige med ett stort hjärta för Blaser. En vänskap tog form och snart tog sig Niklas an Christoffers vapengarderob, inte minst hans specialbyggda Blaser D99 Duo – ett speciellt vapen och ett minst sagt extraordinärt kolvämne. Blasern blev första steget till en stor utmaning.

Niklas berättar att mekaniken var den största svårigheten. Att konstruera ett brytvapen i en stark konstruktion, som ska vara enkel att öppna och stänga, och som dessutom ska ha så få rörliga delar som möjligt är ingen lätt uppgift. Dessutom skulle allt vara gjort helt i trä.

Niklas gick till verkstaden för att tänka till och när kolv och framstock var klara skickades de ned till Roberth Landers, ägaren av Kolvkam Sweden AB, för installation av deras fullt justerbara kolvkamshöjning. Därefter skickades kolven och framstocken till Malli och Stanley Stoltz för nätskärning, gravyrarbete och tru-oil-behandling, samt montering av en röd bakkappa.

Stanley Stoltz är en av världens mest framstående vapenmästare och Niklas idé hade alltså nu gått från Morakniv och en idé om en träbössa till sonen till finaste valnötsträ i de yrkesskickligaste av händer. 

Vill inspirera familjer

Med sina produkter vill Niklas inspirera andra familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. 

– Att leka att man är ute på jakt efter en stor älg eller björn tror jag de flesta barn tycker är en spännande och rolig sysselsättning.  

– Sedan så lägger jag ut lite bilder och filmklipp från snickeriet då och då så folk får en liten inblick i vad som är på gång och hur jag gör när jag tillverkar de här gevären.

Vad hoppas du på att företagets produkter ska göra för nytta?

– När man köper en träbössa från Little Hunter så får man med en lista med ”5 regler hur man hanterar sin bössa som en riktig jägare”. De fem punkterna som jag skriver om är ett stöd till barnens föräldrar att lära ut säker vapenhantering och att man ska respektera och ta väl hand om sitt gevär. Det jag skriver om är saker som att man aldrig får sikta mot någon människa, att man ska bära sin bössa med öppet slutstycke när man inte jagar och att man måste förvara sitt gevär på ett säkert ställe efter att man har lekt färdigt med det.

– Det är den ena saken men det jag har sett hos mina egna barn är att de tycker att det blir så otroligt mycket roligare att vara ute i skogen när de har sitt eget lilla gevär. Någonting tänds i ögonen när de får sina bössor i händerna – det blir på riktigt då. Att barnen knyter an till naturen och lär sig känna sig hemma där är det absolut viktigaste.

God respons

Niklas berättar att responsen överlag har varit god, men att han även har fått argumentera och försvara sina produkter.

– Jag arbetar normalt som fotograf så jag har förstås ett öga för att fånga fina ögonblicksbilder på mina barn med sina bössor. Resultatet blir ju väldigt gulligt för någon som är intresserad av jakt, samtidigt som samma bilder uppfattas som groteska för vissa andra, säger han.

Och fortsätter:

– Jag blev till exempel uppmärksammad i engelsk press i mitten av januari och även inbjuden till två engelska morgon-TV-program för att argumentera om varför det är en bra idé att lära små barn att döda djur.

Vad är nästa steg för Little Hunter Sweden?

– Om min fru tillåter så vill jag gärna lägga mera tid i snickeriet. Jag håller för tillfället på att skissa på nya gevärsmodeller och en teknisk lösning på en cylinderrepeter. Min högsta prioritering är att de här trägevären ska bli konstruktionsmässigt starka och verkligen hålla för att leka med i generationer framåt, säger Niklas Lundqvist som nu satsar framåt.

– Jag har även nyligen investerat i nya maskiner som förhoppningsvis kommer att hjälpa mig med att öka produktionshastigheten och få lönsamhet i företaget. Jag skulle också ha ställt ut på IWA-mässan nu i mars, men det uteblev på grund av något nytt virus, säger en leende Niklas som trots dessa märkliga tider ser ljust på framtiden.  

– Jag älskar verkligen att hålla på med det här.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.