Endast fantasin sätter gränser för motorsågsskulptören Stefan

2020-12-16

Endast fantasin sätter gränser för motorsågsskulptören Stefan

Motorsågsskulptören Stefan Karlsson har under många år skänkt glädje genom sina figurer och konstverk. Med en far och två bröder som var arbetande skogshuggare och en farbror som är täljare så är det ingen överdrift att säga att han hade det i blodet.

Foto: Privat

– Skulpturerna jag började med var trätomtar till jul som pappa snidade till och som jag målade. En dag tog jag sågen och snidade till en tomte själv och på den vägen är det, säger Stefan Karlsson.

Tidigt stod det klart att Stefan Karlsson hade ett konstnärligt öga. Föga överraskande var slöjd och teckning hans favoritämnen i skolan och att han hade talang vittnade både skolbetyget och det alltmer växande intresset från omgivningen om. Han var till slut så bra att han började ta med sig motorsågen för att tävla i skulptering.

– 2001 kom jag trea för juryn, men vann publikens pris, minns Stefan Karlsson.

För ungefär tio år sedan sålde han en älg till Tomteland under en jaktmässa i Orsa – och detta skulle i förlängningen leda till det största uppdraget han har gjort. 2011 flyttade nämligen Hälge, Lars Mortimers populära och lite melankoliska seriefigur, in i sitt hem Hälgeland i Tomteland utanför Mora. Stefan tillfrågades ifall han ville hjälpa till att göra figurerna. Han tackade ja till uppdraget och under några intensiva månader gick motorsågen varm när Stefan gick en kamp mot klockan för att hinna färdigt innan invigningen. 

Foto: Gudrun Axman Jumisko

Inbiten älgjägare

Precis som många av Hälges följare är Stefan Karlsson själv en inbiten älgjägare som, precis som Hälge, är väl bevandrad med Hälsinglands natur. När vi kontaktar Stefan har han precis, trots att han nyligen opererades, varit ute en sväng i skogen för att jaga älg.

–  Jag bor ju på jaktmarken och när jag gick på en skogsväg nära ett hygge fick jag se en ko med kalv, så jag tog stöd mot närmaste träd.

Han erkänner att han inte tänkte så mycket på hur hans sår i magen skulle reagera på rekylen. 

– Det visade sig gå bra för mig, men desto sämre gick det för älgen. Denna älg var bland trettiotalet älgar som föll i backen! säger Stefan och berättar att han klarade av att fullfölja jakten med hjälp av en kompis.

Foto: Privat

Tack vare jakten har Stefan utvecklat ett stort intresse för den svenska faunans djurliv och det är något som han mer än gärna skulpterar med hjälp av sin älskade motorsåg.

– Absolut, men jag har även gjort allt från motorcyklar, drakar, traktorer och en stor smed som numera står på torget i Godegård, säger han.

 

Figurerna lever vidare

2014 avled Hälges skapare Lars Mortimer efter en tids sjukdom. Hans figurer lever dock vidare och numera har de lämnat Dalarna för Hälsingland och Alfta, närmare bestämt till besökscentret Hälsingegård Ol-Anders där man kan ta del av en utställning om seriefiguren Hälge och dess skapare.

 

Vill få bort miljöbovar

Vill man se Stefan in action med sin motorsåg så brukar han skulptera på diverse jaktmässor berättar han och nämner Sunne-mässan och Elmia som exempel. Hans uppdrag är många och spännande. Stefan har under åren levererat beställningar till exempelvis Kungajaktmuseet Älgens Berg – och till jaktprofilen Leif GW Persson! Nyligen gjorde han om två almar till havsörnar som nu spejar ut från Rådhusparken i Motala. Dessutom berättar Stefan att han kontinuerligt jobbar med att skapa mer miljövänliga lekytor för de yngsta.

– Jag jobbar även med lekplatser och vill få bort miljöbovar som glasfiber och plast. Och under nästa år ska jag skapa fler naturlekplatser, säger Stefan Karlsson som nu ser fram emot framtida utmaningar.

– Nu hoppas jag att jaktmässor och marknader kommer igång igen, säger Stefan.

– Och jag tar gärna tar emot beställningar ifall någon behöver hjälp med skulptering och måleri.

 

Klicka här för att se mer av Stefans arbete

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!