Efterlängtad isbjörnsfödsel i Orsa Rovdjurspark

2020-12-11

Efterlängtad isbjörnsfödsel i Orsa Rovdjurspark

Förra veckan hördes ett efterlängtat skrik från idet i Orsa Rovdjurspark. Ljudet betydde nämligen att en isbjörnsfödsel hade skett.

– Födseln av en unge är en stor framgång både för Rovdjursparken och arten isbjörn. Vi i parken har under många år lagt ner otroligt stort engagemang och resurser för att försöka åstadkomma tillökning hos våra isbjörnar, säger djurparkschefen Pernilla Thalin i ett pressmeddelande.

Pernilla berättar att de genom en kamera har kunnat följa utvecklingen, minut för minut, nere i idet.

Just nu blir man minst sagt nervös av att titta på filmerna där Ewa med sina cirka 320 kilo omsorgsfullt vårdar sin lilla unge som väger cirka ett halvt kilo. Det är verkligen en upplevelse utöver det vanliga, säger hon.

I pressmeddelandet kan man läsa att Ewa har visat prov på gott moderskap och omhändertagande – och i dagsläget har djurvårdarna sett och hört att det är en unge som diar, sover och skriker högt intill sin mamma.

– Då det är avgörande att Ewa får så mycket lugn och ro som möjligt går vi inte in till hennes ide, utan all övervakning följs nu noga via en kamera som fångar upp rörelse och ljud, berättar Pernilla Thalin.

Fakta om isbjörnarna i Orsa Rovdjurspark

Orsa Rovdjurspark har sedan år 2009 hållit isbjörn då Ewa och Wilbär anlände till parken från Ouwehand Zoo, Holland och Stuttgart Zoo, Tyskland. En ytterligare isbjörnhona Hope, anlände år 2018 från Antibes Zoo i Frankrike. I pressmeddelandet skriver de: ”Genom att hålla isbjörn har parken en unik möjlighet att utbilda, informera och förhoppningsvis inspirera allmänheten till att vilja lära sig mer om arten och hoten mot den.”

Fakta om isbjörnsfödslar på andra djurparker

Inom isbjörns-EEP (The European Endangered Species Programme) i Europa finns det 153 isbjörnar på 59 parken. Totalt bland världens djurparker finns det 282 isbjörnar. Under 2019 föddes det 24 ungar inom hela isbjörns EEP:n och det var 13 stycken som överlevde.

Orsa Rovdjurspark ingår i koncernen Grönklittsgruppen AB. Parken öppnade år 1986 och har idag arterna skandinavisk brunbjörn, lodjur, varg, järv, berguv, snöleopard, persisk leopard, amurtiger, isbjörn samt underarten kodiakbjörn.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Trikinsvin har konstaterats i Halland

Ett trikinsmittat vildsvin har fällts nära Vessigebro i Falkenbergs kommun, det rapporterar Hallands Nyheter. Jaktjournalen snappade upp nyheten som Hallands Nyheter rapporterade om först i

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!