Så påbörjar du skott- och ljudträning

2020-12-10

Så påbörjar du skott- och ljudträning

Mattias Westerlund är en erkänt skicklig dressör och instruktör som varje månad delar med sig av sina expertråd för jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog. Skott är en signal som hundar lätt tar till sig, positivt och negativt, och den här gången berättar Mattias hur du börjar skott- och ljudträning med din hund, när du ska börja den och hur du förbereder din hund för ljud. 

På Hundskolan Vision tränar vi skott/ljud med en metod som kallas habituering, där man gradvis och under en tid exponerar och vänjer hunden för stimulit. Habituering är en enkel inlärningsform som leder till att en hund slutar reagera på ett stimuli som upprepas. Det fungerar på alla hundar oavsett ras eller ålder och kan användas både för hunden som ska tränas för ljud/skott de första gångerna och för hunden som redan reagerat negativt på ljud/skott. En hund som blivit skottränad kan, även om den skulle bli berörd vid något tillfälle, lättare övervinna denna berördhet.

Vilka drabbas av skottberördhet?

Tyvärr så ser jag en del hundar varje år som blivit skottberörda, det går att träna bort men i många fall hade det gått att förebygga. Det är vanligt med ljudrädsla, enligt SKK är omkring en tredjedel av våra cirka 730 000 hundar berörda av skott och i en finsk studie visade det sig att cirka 30 procent av hundarna visade tecken på ljudrädsla. Oavsett vad ni kommer ha er hund till, så kommer den sannolikt utsättas för någon form av starka ljud, skott, smällare, raketer, ljud från motorcyklar eller andra fordon. Skotträning skulle egentligen lika gärna kunna kallas “ljudträning”.

Hur märks det på hunden?
Höga ljud kan påverka hundar olika mycket med en stor individuell variation, men det är visat att den vanligaste reaktionen vid rädsla hos hund för skott och höga ljud är skakningar, men även försök att fly, krypa ihop, visa destruktivt beteende, vokalisera och urinera.

Förstärkning av rädsla
Hundägaren kan förstärka en rädsla hos hunden om de berömmer och belönar känslan av rädsla. En studie visade att hundar som blivit ”tröstade ”av sin ägare under tiden de var stressade, hade högre frekvens av rädsla som också varade under en längre tid.

Hundens hörsel
Det är inte bara hundens luktsinne som är överlägset. Hunden uppfattar ljud på fyra gånger längre avstånd än människan och hunden kan snabbt rikta sina rörliga öron. Människans förmåga att höra ljusa ljud – höga frekvenser – stannar vid 20 000 svängningar per sekund, hunden klarar 60 000. Hunden klarar att sortera upp till 60 olika ljudkällor samtidigt vilket är fyra gånger fler än människan kan hantera och den har utvecklat en förmåga att ”stänga av” vissa ljud för att kunna koncentrera sig på de som är intressanta för tillfället.

Skotträning/ljudträning
Ljudträning kan börjas tidigt. Vänj hunden vid ljud från dammsugare, skrammel från kastruller och matskålar och gör det till något positivt.

En enkel ljudträningsövning att börja med för den unga valpen är att smälla en ballong på avstånd. Övningen görs när valpen är lite trött efter lek eller promenad. Ställ ut en person med en ballong på 50–75 meter till en början. Håll valpen kopplad och promenera mot personen med ballongen. Var helt oberörd när ballongen smälls och fortsätt att promenera framåt. Första gången smäller du bara en gång. Upprepa dagligen. Skulle valpen bli rädd och kasta sig bakåt, håller du bara still i kort koppel och ger ingen reaktion. Upprepa övningen dagen därpå, men öka avståndet till ljudet/personen.

Det finns ljudfiler att streama eller ladda hem på nätet med både skott, ljud från fordon och fyrverkerier. När hunden är trött, ligger i sin bädd och ska somna sätts ljudet på på mycket låg nivå, knappt hörbart. Hunden ska inte reagera. Nästa kväll, när hunden är trött och ska sova så upprepas proceduren, men nu höjs ljudet lite, lite. Och så fortsätter det kväll efter kväll. Slutligen kan hunden sova med högsta ljudnivå. Den här tillvänjningen ska gå mycket långsamt fram.

Ha valpen/hunden på en plats där hunden har varit ett flertal tillfällen utan att något speciellt har hänt, exempelvis en rastslinga. Den första gången en hund skall höra skott skall det vara ljust ute och hunden ska ha hunnit rasta av sig lite. Placera en skytt 100 meter bort med vinden mot skytten.  Vandra ner mot skytten, ring en signal till skyttens mobiltelefon, på ljudlös, en signal betyder skjut. PANG! Det viktigaste här är att du som förare inte reagerar alls utan fortsätter att gå i sakta mak, men studera hunden!
Kanske for öronen upp men genom att du inte reagerade så reagerar heller inte hunden nämnvärt. En signal till utan prat i mobilen och nästa skott och så vidare. Den första gången skjuter man bara ett skott och sedan avslutar man. Sedan kan man skjuta några skott efter varandra. MEN kom ihåg att ta många små steg inte 100 skott efter varandra – utan sprid ut det över några dagar. Tänk också på att inte minska avståndet till skytten för snabbt, det kommer ge bakslag.

Beroende på vilken ras ni har så är det också avgörande hur nära ni måste komma skottet utan att hunden skall reagera nämnvärt. En jakthund av de drivande raserna ska vara van vid skott inom tio meter, likaså älghundar. Fågelhundar av stående, stötande och apporterande raser skall vara vana vid skott i deras absoluta närhet.

Att tänka på
Använd ljuddämpare när du skottränar din hund! Det sparar dessutom din hunds hörsel. Använd knallpåk vid skotträning. Det är licensfritt och gör att ni kan träna på skott. Börja träna med en .22-a och träna hunden så att den även klarar ett klass 1-vapen innan ni ger er ut på jakt.

Var noga i jaktsituationer! Gör hunden uppmärksam, så att den ser att du är där, när du smyger in på den ställande hunden som står och skäller på vildsvin, älg eller annat vilt och att du gärna är inne en stund så att hunden verkligen är medveten om din närvaro innan skott avlossas.

Vänj hunden vid att se en skytt i mask i kamouflage eller kamouflagekläder om du ska använda det vid jakt! Gör hunden extra uppmärksam inför ansmygning på ståndskall, även om hunden tidigare har sett hur du har bytt skepnad när du har övningsskjutit, annars kan hunden bli skrämd och koppla det till skott.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Swarovski Optik dS Gen II
Produktrecension

Vildmarken testar: Swarovski Optik dS Gen II

Där teknik- och optikvärlden möts, där hittar man Swarovski Optik dS Gen II. Detta smarta sikte ska enligt uppgift ge omedelbar information som jägare behöver

Nyheter

Gemensamt krafttag för cancerforskningen

Nästan alla drabbas på något sätt av cancer. Just nu går Josefin Wallin, ett bekant och omtyckt namn för många i jaktfamiljen, igenom en väldigt

Nyheter

Minskat antal vargar i Dalarna

Årets inventering av vargpopulationen i Dalarna är färdig. Inventeringen visar att det fanns uppskattningsvis 73 vargar i Dalarna vintern 2022/23, vilket är en minskning från

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!