Vildmarken testar Härkila Heat – App- och termostatstyrd värmeväst

2019-10-07

Vildmarken testar Härkila Heat – App- och termostatstyrd värmeväst

Hösten är här och de värmande dagarna är bakom oss. Den blomstrande jaktsäsongen väger till viss del upp något såklart, men när kylan trots allt smyger sig på så är det viktigt att klä sig rätt. Det svenskgrundade företaget Härkila har tagit till tekniska lösningar för att göra det enklare att hålla önskad temperatur. [Text & foto: Staffan Johansson]

Redan i somras fick vi in testprodukterna till redaktionen; Härkilas så kallade Heat-jacka och Heat-väst. Vid det första känn- och klämtillfället var känslan att det var ett nytt och modernt stuk på kläderna. Deras raka linjer och vinklar ger nästan en futuristisk design, något som såklart kittlar en tekniknörd som mig själv. 

Med dess silverfärgade, värmereflekterande innerfoder och en isolerande padding inuti så är plaggen mjuka, varma och sköna redan från start. Utsidan är mörkgrön med svarta stretchande inslag som låter dig röra dig både tyst och bekvämt. Men så har vi ju den lilla detaljen, den runda gummerade knappen på bröstet som bokstavligt talat får värmen att slingra sig genom kroppen. Med en standard-powerbank, en sådan som du kan finna i vilken teknikbutik som helst, inpluggad i den högra fickan så är västen snart aktiverad. 

Sticker ut hakan

Det finns många värmevästar, och andra värmeplagg för den delen, på marknaden, men med en välfylld marknad så gäller det att sticka ut hakan på något sätt. Härkila har gjort det och förutom sin funktionella design så har de satsat hårt på den tekniska lösningen av värmestyrningen. Likt västar som redan finns på marknaden så kan du ställa in plaggen på tre olika lägen, men med dessa produkter så kan du även koppla upp den till din smarta mobiltelefon, något som i alla fall inte jag har sett förut. 

Genom att ladda ner Härkilas app och hålla in knappen på västen/jackan i ett par sekunder så är snart västen ihopkopplad med telefonen. I appen har du sedan full valmöjlighet till gradantal från 30 till 52 grader. Men även om det är ett smidigt sätt att hitta önskad värme så är inte detta deras ess i rockärmen.

Värmande nyheter

Aktiv termostat

Det som faktiskt får den att sticka ut från marknaden är att västen och jackan är termostatstyrd, utefter din egen värme. Det du gör när du ställer värmen i appen är önskad värme. Om du exempelvis ställer västen på 48 grader, men rör dig på dig så att du får upp en egen värme, låter det reflekterande innerfodret, och paddingen för den delen, behålla den värmen i största möjliga mån och stänger samtidigt av värmeelementen tills värmen innanför jackan har gått ner. Det finns förvisso ingen kylande effekt i jackan, som håller dig i önskad temperatur oavsett vad du gör, utan den håller en lägsta temperatur och värmer på så snart gradantalet gått ner.

Jackan kan användas antingen som ett värmande mellanlager eller ytterplagg. Under veckorna i september använde jag jackan som ytterplagg. Den är lite ”prasslig” i yttertyget, men mjuk och skön. Måhända är den lite tajt i passformen för min välgödda kropp, men det är väldigt vanligt att värmeplagg är åtsittande för att ge största möjliga värmeeffekt.

Som passkytt är jackan en grymt fin produkt som håller dig varm även om armarna — en effekt som bara blir större med vindavvisande eller regnplagg som ett yttre lager. För rörlig jakt så hade jag nog föredragit västen istället, då plaggens huvuduppgift är att hålla dig varm, och du lätt blir svettig om det är för varmt. Men om så är fallet, kan västen/jackan packas ihop i en medföljande vattentät packpåse och är därför mycket lätt att ha med. Jag vet sidan tidigare, efter att ha testat en uppsjö av västar, att värmeelementen och kontakter och annat som de må innehålla kan vara lite omtåliga. Men Härkila utlovar att deras värmemembran är så pass flexibla att de kan vikas ihop tillsammans med det plagg som de är insydda i. Dessutom kan jackan utan problem tvättas i maskin.

Med en powerbank på 10 000 mAh kan jackan hålla den högsta temperaturen på 52 grader i cirka sju timmar vid en utomhustemperatur på 0 grader. Laddar man samtidigt telefonen så håller den onekligen inte hela dagen, men då kanske man får skaffa sig en extra powerbank eller rent av en större sådan. Jackan har två sidfickor med dragkedja, en innerficka, en radioficka på vänster sida. 

Trots att appen då och då tappade kontakten med västen, jag är osäker på om det berodde på telefonen eller västen, så är plaggen värda att varmt rekommenderas.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!