Hitta rätt kula för älgjakten

2019-10-08

Hitta rätt kula för älgjakten

En fråga som ständigt dyker upp när jaktsäsongen närmar sig är vilken kula som är att föredra. För att svara på den frågan bör du först ställa dig några frågor. På vilket avstånd räknar du med att fälla ditt vilt? Är det minsta möjliga flyktsträcka eller minimal köttförstöring som är prioriterat? Vi har tittat närmare på några av våra Norma-favoriter.

Hitta rätt kula för älgjakten

En fråga som ständigt dyker upp när jaktsäsongen närmar sig är vilken kula som är att föredra. För att svara på den frågan bör du först ställa dig några frågor. På vilket avstånd räknar du med att fälla ditt vilt? Är det minsta möjliga flyktsträcka eller minimal köttförstöring som är prioriterat? Vi har tittat närmare på några av våra Norma-favoriter. [Text & foto: Staffan Johansson]

rätt kula

Det finns många frågor att besvara innan man finner den optimala kulan för ett specifikt vilt, då jaktens förutsättningar varierar vad gäller avstånd, djurets storlek och placering av träff i djuret. Normas klassiska Oryx-kula är sedan tidigare den kula som är mest effektiv på både nära och långa avstånd – och den kulan i deras tidigare sortiment som presenterat absolut jämnast över olika jägarmässiga avstånd, med en kraftig chockverkan och hög restvikt. Men det finns alltid ett annat alternativ som beter sig på önskat vis, ibland även bättre, fast på närmare eller längre avstånd.

Deras STRIKE-familj är snabbexpanderade kulor, både på korta och långa avstånd, som eftersträvar att ge en så kallad ”knall- och falleffekt” vid jaktsituation. Chockverkan på djuret blir väldigt starkt och får den att klappa ihop, om inte på platsen så i alla fall inte långt därifrån. Men den erfarna jägaren vet, att även om du placerar en kula precis bakom bogen, på samma ställe, på liknande avstånd på exempelvis en älg vid tre olika tillfällen så kan det vilda djuret fortfarande bete sig olika. Omständigheter som adrenalin, kroppsmassa eller en sådan enkel sak som att den precis andats in eller ut kan betyda skillnaden mellan att den faller på plats, eller alternativt tar sig 100 meter från skottplatsen. 

Komplett energiavlämning

Den kula som har motsvarande effekt som den klassiska och numera folkkära Oryx är den nya, blyfria ECOSTRIKE – en kula i ett varierande utbud av kalibrar som presterar likvärdigt i upp till flera hundra meter. Det är också en kula som är djupverkande och enligt många tester håller en rak kulbana genom djuret. Dessutom håller den en restvikt på nästan 100 procent även om den så skulle behöva passera viss mån av ben. I många fall hittar jägarna kulorna kvar inuti djuret, vilket med andra ord vittnar om en komplett energiavlämning.

Just frågan om bly i köttet dyker upp med jämna mellanrum och vi avstår att utveckla den frågan i denna artikel, men Norma ligger i framkant gällande en blyfri kula som presterar likvärdigt, om inte bättre, än klassiska kulor med bly.

Stor effekt

Vad gäller de andra populära kulorna, den klassiska Vulkan eller de andra familjemedlemmarna i STRIKE-serien, TIPSTRIKE och BONDSTRIKE, så finns det även andra perspektiv att beakta. I dessa kulor finner du en mycket stor effekt. De nya moderna plastspetsförsedda kulorna är  konstruerade för att expandera fort och för att ge en maximal effekt, med de konsekvenser det medför. TIPSTRIKE avger, på exempelvis 150 meter, mer än halva sin energi redan tio centimeter in i det vilda djuret, medan ECOSTRIKE gör det närmare 20 centimeter in, något som gör förödande konsekvenser för de vitala organen. 

Blöta kulor är ett begrepp som ibland används, framför allt i folkmun, när man pratar om kulor. Detta innebär att kulan har en mjukare konstruktion och expanderar snabbt vid kontakt. Något som skiljer TIPSTRIKE åt mot liknande kulor på marknaden är dess unika blylås – en funktion där expansionen i kulans bakkant begränsas och som medför att man undviker att kulan delar upp sig vid kontakt, och på samma gång vidhåller en jämn penetration genom det vilda djuret. 

BONDSTRIKE är Normas senaste tillskott och den är istället utvecklad för att prestera vid alla jaktbara avstånd. Oavsett om du jagar hjort i Norden eller bergsgetter i Kanada så ska kulan ge en dödlig, expanderade effekt upp till 800 meter, även om detta inte är ett rekommenderat avstånd att jaga på. Det är med andra ord en kraftigt expanderande kula på de klassiska 80-100 metersavstånden som älgjägaren ofta eftersträvar att skjuta på, men med den stora skillnaden att BONDSTRIKE, med Normas unika bondningsteknologi, vidhåller en stor restvikt även på korta avstånd jämfört med andra snabbexpanderade kulor. Detta är en teknik som används vid produktion av Oryx, där blykärnan och höljet vävs samman. 

Olika jaktsituationer

Jaktsituationer ser olika ut och älgtjuren på 300 kilo och älgkalven på knappa 100 kilo kommer definitivt att motta kulorna på olika sätt, oavsett vilken av dem du väljer. Men är förutsättningarna desamma och skottet sitter enligt älgbanan du övat på så är en något mer djupverkande kula att eftersträva vid älgjakt; detta för att minimera köttförstöring och för att avlämna största möjliga energi där du finner de vitala organen. 

I detta fack finner du även Oryx och den motsvarande blyfria ECOSTRIKE och om man ställer dessa båda mot varandra vid en älgjakt så kan du istället börja jämföra precision och hastighet i den kaliber du väljer. I exempelvis kalibern 8×57, som växt kraftigt i popularitet de senaste åren i takt med att jägarna kortar sina pipor, så finner du nästan 100 meter per sekund extra hos ECOSTRIKE – detta på grund av att den solida kopparkulan är något lättare än den traditionella i bly, vilket ger en flackare kulbana. 

rätt kula 

Val av kaliber

Med hjälp av modern teknik så har den tekniska utvecklingen hur en modern kula presterar vid träff tagit ett långmilakliv. Förr hade verkligen storleken betydelse för att komma upp i önskad energiavlämning, medan du idag med en modern kula, likt de i STRIKE-serien, når motsvarande effekt även i mindre kalibrar. Givetvis finner du större energi i en snabbexpanderande kula i en grov kaliber, men samtidigt mer
än tillräckligt i standardkalibrar, något som vi kommer att skriva mer om i framtida artiklar.

Välj en kula du litar på

Sammanfattningsvis så ska du välja den kula du litar på och den du känner dig trygg med i både ur och skur – för i slutändan handlar det om din jägarmässiga kapacitet, att välja rätt tillfälle, avstånd och om att placera skottet där du vill ha det. 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!