Ad

Ta ditt gäddfiske till nya nivåer

Att fiska gädda kan vara en tidskrävande och i många fall psykiskt påfrestande sysselsättning. En stor handlar om vilket bete och vilken teknik som används och Johan Lehtonen har efter många timmar på sjön valt att ta gäddfisket till nya nivåer genom att tillverka egna beten – en konstform som först såg ut att vara en kort trend, men som i dag fått fotfäste och som numera är ett inslag som återfinns i många gäddfiskares beteslådor. [Text & foto: Mattias Lilja]

gäddfiske

– Jag tror mest det var en kul grej från början. Att få precis de egenskaperna jag vill ha i ett bete, som färg, djupgående och gång, det ger mig mer kontroll när jag fiskar. Sedan är det otroligt kul att fånga fisk på något man skapat själv, säger Johan Lehtonen när Magasin Vildmarken träffar honom. 

Och det började tidigt. Han berättar att han som liten tog en bit plåtbit som han hamrade på och klippte i för att försöka få det att efterlikna ett
skeddrag.

– Någonstans har det nog funnits med lite hela tiden, inflikar han.

Johan Lethonen, som är född och uppvuxen i Tingsryd i Småland, flyttade till Norrköping för 15 år sedan. Där började han fiska en hel del igen, främst efter gädda, och han har bevisat gång på gång att han har känslan som krävs och mängder med gäddor över metern har fått syna insidan av båten. 

Sedan 2017 har han ägnat en stor del av sin lediga tid i “betesbyggarboa”, hans benämning på förrådet i anslutning till garaget – en plats han gärna söker sig till när det blir läge.

– När sambon och sonen har gått till sängs på kvällen brukar jag gå ut hit och försöka få så mycket som möjligt gjort. Det gäller att ta vara på den lilla tid man kan avvara, berättar han.

gäddfiske

Står sig väl i konkurrensen

Sverige ses i dag som ett av världens främsta länder vad gäller betesbygge. Profilerna är många och deras beten har skördat stora framgångar; både i Sverige och internationellt. Tidigare fanns det bara ett fåtal betesbyggare men det har ändrats och i dag finns det en stor marknad över hela landet. På de stora sportfiskemässorna i Sverige dedikeras ofta en helt egen avdelning till betesbyggare där man får chansen att visa upp och sälja sina alster och årets Sportfiskemässa var en succé för Lehtonen.

– Jag sålde nästan slut redan den första dagen. Det betyder otroligt mycket att få träffa sina kunder; både befintliga och nya. Man får massor
av inspiration och många kommer med tips och idéer, säger han.

Stort intresse

Intresset är och nästa års Sportfiskemässa i Älvsjö är redan bokad för Johan.

– Det är ett väldigt stort intresse runt hela betesbyggandet, dels för att flera lyckats göra beten som funkar så otroligt bra, men även för att de ofta är väldigt snygga att titta på, fortsätter han.

Att de är snygga att titta på kan nog vem som helst hålla med om. Den konstnärliga ådran lyser starkt och varje bete är ett eget litet konstverk. Johan förklarar att det gäller att vara kreativ och påhittig för att skapa de olika mönstren. Han visar bland annat en liten bit spetstyg som han använder. För mer blänkande varianter används olika typer av folie. Både silver och koppar funkar bra och även ett holografiskt folie används som skapar en annan dimension och blänker otroligt mycket i solsken när betet vaggar fram. 

Johan säljer huvudsakligen sina beten genom sin webbshop och berättar att han inte har som målsättning att tjäna massa pengar på det här.

– Givetvis vill jag få in tillräckligt så det går runt, och så det kan driva sig självt, något jag klarar idag, säger han.

Och fortsätter:

– En liten del av försäljningen går även till ett par sportfiskebutiker runt om i landet.  Marknadsföringen är väldigt enkel och det är i princip bara Facebook och Instagram jag använder. Har man frågor eller vill göra en specialbeställning är det enklast att ta kontakt genom någon av de kanalerna.

Hur lång tid tar det att producera ett bete?

– Det varierar såklart en del, som vilket bete och hur mycket tid jag har. Det är ju något jag gör på min “lediga” tid och måste göra vissa prioriteringar, men från att jag börjar till att det är helt klart tar det cirka två veckor, inklusive all torktid. I ren arbetstid räknar jag ungefär 4-5 timmar, med sågning, viktning, slipning och målning. Men betena måste torka mellan flera av momenten och det är det som tar tid, förklarar han.

– Nu har det blivit några beten genom åren och jag har fått in en rutin och kan nu producera i en helt annan takt, utan att påverka kvaliteten. Till exempel alla beten som finns på min hemsida finns i lager.

Utgår från sig själv

Att tillverka ett gäddbete är lite av en vetenskap. Johan utgår efter hur han själv vill fiska, gärna grunt, över grynnor och i eller runt vass och därför är även många av hans beten anpassade för just det fisket, men det finns även mer viktade versioner för det djupare fisket. Materialet är främst ek, ett träslag som med sin densitet och styrka passar bra till en gäddkäft och dess tänder, men även andra träslag används i vissa fall till bland annat specialbeställningar. 

– Jag har valt att i stort sett bara använda ek. Alla träslag väger olika och de är olika porösa, vilket gör att de suger åt sig färg och lack olika, och jag måste även vikta dem olika.

– Genom att hålla mig till i huvudsak ett träslag blir det enklare att göra förändringar och specialbeställningar då jag redan vet mycket om hur det materialet reagerar och fungerar, förklarar han. 

Formen sågas ut i en bandsåg och får sedan gå igenom en kantfräs som ger de mjuka rundade formerna. När formen är klar börjar sedan det stora jobbet med att vikta betet. Han berättar att vikten och dess placering är oerhört viktigt, både gram och millimeter gör skillnad. Det är tidskrävande att ta fram ett nytt bete och hybridbetet TLP7, Tauno Lures Prototyp 7, lyckades på sjunde försöket, därav namnet.

– Det var bara små justeringar av vikterna som gjorde skillnaden, och den sjunde var den som funkade bäst för min smak, berättar Johan
Lehtonen.

I dag har TaunoLures fyra modeller i sin arsenal som är i produktion; TLS, som är ett swimbait, ett jerkbait vid namn TLJ, hybridbetet TLP7 och George, även det ett swimbait men med lite högre profil och otroligt lättfiskat. För att behålla en jämn kvalitet sågas varje bete efter en mall. Vikterna mäts på grammet ner till decimalform, om det så är rasselkulor eller små blybitar måste man komma ihåg att alla små detaljer väger och ett gram på fel ställe kan få hela betet att fallera. 

– Det kan vara lite krävande mentalt, men med tiden har jag bra koll på vilka vikter som funkar och alla beten av samma modell väger garanterat precis lika när de åker härifrån, säger han. 

Oändliga möjligheter

När vikt och form är klart tar ett krävande jobb av slipning vid innan färg och mönster ska på. Möjligheterna är oändliga och enbart den konstnärliga ådran sätter stopp för vad som går att göra. 

– Finns det en idé gäller det att vara kreativ och hitta en lösning, säger han och fortsätter:

– Först ska betet få ett par ögon, som jag målar själv, efter det är det själva mönstret eller färgen som ska på. Till målningen använder jag airbrush och kan med den tekniken och med hjälp av olika silhuetter och material kan man få fram väldigt många olika mönster. 

Efter färg och folie lackas betet och får sin slutliga touch, för att sedan kontrolleras i poolen hemma på trädgården innan det skickas till kunden.

Mäktig syn

Inne i “betesbyggarboa” möts man av en syn som skulle få vilken inbiten gäddfiskare som helst knäsvag. I taket hänger nämligen beten som torkar efter sista lackningen, längs väggen hänger de som blivit målade en eller kanske ett par gånger. I stora backar på hyllorna ligger de beten som är redo att skickas till kund. Det är ett myller av alla färger man kan tänka sig, och man kan inte annat än imponeras av kreativiteten och engagemanget som tydligt visar sig ligga bakom.

Vi börjar rota runt i lådorna. Johan verkar ha en historia eller bakgrund om vartenda ett. Särskilt i ögonfallande är betet George med halva kroppen formgjuten i resin, ett genomskinligt plastliknande material som Johan fastnade för när han ville göra just genomskinliga beten.

– Jag har fått prova mig fram och använder nu en variant som härdar väldigt långsamt, det tar uppemot tre dygn. Då blir det helt genomskinligt och framför allt klart, säger Johan och berättar att resultatet blir mer grumligt när han använt mer snabbhärdande resin. 

– Det innehåller betydligt fler små luftbubblor. Det blir inte lika snyggt helt enkelt, säger Johan Lehtonen.

Tålamodskrävande

Johan förklarar att betena med resin är betydligt mer krävande; både vad gäller tid och tålamod. Det tillkommer enormt mycket slipning och polering för att få den där blanka, fina ytan. Han plockar fram några olika beten som alla är i olika stadier i processen. Något är helt klart i gjutformen och ska nu bli slipat, ett annat ligger på härdning och ett tredje är endast en avbruten träbit. Med hjälp av en liten våg, som mäter gram i tusendelar, väger han försiktigt upp de två komponenterna, blandar ihop och sedan hälls de i formen tillsammans med träbiten. 

– Nu ska det härda i några dagar och ekbiten kommer suga upp en del av resinet så jag får kolla till den med jämna mellanrum och fylla på så betet får sin rätta form, säger Johan Lehtonen.

Gör du bara beten av trä eller använder du andra material eller tekniker?

– Jag har testat att gjuta jiggar och tailar i gummi, men det är inget för mig. Det är precis som med hårdbetena, tidskrävande, och det blev svårt att kombinera de båda och hålla en hög kvalitet. Jag gör däremot lite custommålningar av olika beten på marknaden. Det brukar gå få tag på omålande versioner, så kallade blanks. Nu har det blivit en del Westin Swim och en liten abborrvobbler, säger han.

Hör du av dina kunder något när de fiskat med dina beten?

– Det är en hel del som hör av sig, främst när de lyckats bra såklart, vilket är otroligt kul och ett kvitto på att det jag gör faktiskt fungerar. Min målsättning är kanske inte att man ska fånga störst gädda med mina beten, men däremot många gäddor. Men självklart kommer det upp någon större gädda då och då. Den största jag känner till idag är 112 cm. Jag själv har som störst fångat en på 106 cm med ett eget bete. 

Jag kan inte annat än imponeras av både hantverket och engagemanget Johan visar. Handgjorda beten kanske kostar lite mer än de serietillverkade motsvarigheterna, men även om man inte fyller en hel betesbox med custombeten borde man lämna plats för ett par stycken. Det är en lite annorlunda känsla att fiska med ett bete när man vet vilken tid och kreativitet som ligger bakom, samtidigt som man stöder en utveckling som inte verkar ha något stopp.

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-10-17

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.