Björnjägare bötfälld efter att ha skjutit för sent

2019-10-17

Björnjägare bötfälld efter att ha skjutit för sent

I början av september sköt en gästjägare, i trakterna av Vilhelmina i Västerbotten, en björn två timmar efter att jakten hade avlysts. Handlingen bedöms som ”straffbar oaktsamhet” enligt åklagare Åse Schoultz. 

Björnjägare bötfälld efter att ha skjutit för sent 

I början av september sköt en gästjägare, i trakterna av Vilhelmina i Västerbotten, en björn två timmar efter att jakten hade avlysts. Handlingen bedöms som ”straffbar oaktsamhet” enligt åklagare Åse Schoultz. 

Klockan 10.00 på förmiddagen hade de 21 björnarna på tilldelningen fällts, men därefter fälldes ytterligare två. Det vidtas ingen åtgärd gällande den första överskjutningen eftersom den inträffade nästan samtidigt som tilldelningen fylldes – men den andra björnen fälldes drygt två timmar efteråt och åklagare Åse Schoultz har nu beslutat om ett strafföreläggande. 

– Han har varit oaktsam och oaktsamheten är så pass klandervärd att den når upp till ”straffbar oaktsamhet”. Han satte sig på pass klockan 06.00. Då kollade han via länsstyrelsens nummer att det fanns tre björnar kvar på tilldelningen. Därefter kollade han inte länsstyrelsens telefonsvarare något mer innan han strax efter klockan 12.00 sköt björnen. Hade det rört sig om en halvtimme hade det kanske varit okej, men här handlar det om timmar, säger Åse Schoultz till Svensk Jakt. 

Missat informationen

Utredningen visar att det hade gått ut information via sms om att björnjakten var avlyst, men att gästjägaren hade missat det eftersom han inte var med i sms-slingan. Utredningen visar dock även att jägarna hade blivit upplysta över jaktradion, något som skytten berättar att han aldrig hörde. 

Om jägaren accepterar strafföreläggandet så medger han jaktbrott och då blir det i praktiken en dom. Om han däremot motsätter sig så kommer Åse Schoultz väcka åtal och då får tingsrätten avgöra om det rör sig om jaktbrott eller inte. 

Källa: Svenskjakt.se 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!