Ad

Björnjägare bötfälld efter att ha skjutit för sent 

I början av september sköt en gästjägare, i trakterna av Vilhelmina i Västerbotten, en björn två timmar efter att jakten hade avlysts. Handlingen bedöms som ”straffbar oaktsamhet” enligt åklagare Åse Schoultz. 

Klockan 10.00 på förmiddagen hade de 21 björnarna på tilldelningen fällts, men därefter fälldes ytterligare två. Det vidtas ingen åtgärd gällande den första överskjutningen eftersom den inträffade nästan samtidigt som tilldelningen fylldes – men den andra björnen fälldes drygt två timmar efteråt och åklagare Åse Schoultz har nu beslutat om ett strafföreläggande. 

– Han har varit oaktsam och oaktsamheten är så pass klandervärd att den når upp till ”straffbar oaktsamhet”. Han satte sig på pass klockan 06.00. Då kollade han via länsstyrelsens nummer att det fanns tre björnar kvar på tilldelningen. Därefter kollade han inte länsstyrelsens telefonsvarare något mer innan han strax efter klockan 12.00 sköt björnen. Hade det rört sig om en halvtimme hade det kanske varit okej, men här handlar det om timmar, säger Åse Schoultz till Svensk Jakt. 

Missat informationen

Utredningen visar att det hade gått ut information via sms om att björnjakten var avlyst, men att gästjägaren hade missat det eftersom han inte var med i sms-slingan. Utredningen visar dock även att jägarna hade blivit upplysta över jaktradion, något som skytten berättar att han aldrig hörde. 

Om jägaren accepterar strafföreläggandet så medger han jaktbrott och då blir det i praktiken en dom. Om han däremot motsätter sig så kommer Åse Schoultz väcka åtal och då får tingsrätten avgöra om det rör sig om jaktbrott eller inte. 

Källa: Svenskjakt.se 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-10-17

Se även ...

Magasin Vildmarken #5

I det här numret kan ni läsa om finsnickaren och jägaren Niklas Lundqvist som förra året grundade Little Hunter Sweden – ett företag som tillverkar vackra vapenreplikor som lär dess användare att respektera vapen och som inspirerar familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. Vi bjuder även på en mässbilaga för onlinemässan ”Jakt & Fiske”!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.