Recept från det vilda: Älgkalvfilé

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2019-10-16

Recept från det vilda: Älgkalvfilé

Therese Tillman brinner för kost och hälsa, är nybliven jägare och dessutom certifierad raw food-kock. Framöver kommer hon med jämna mellanrum att bjuda Vildmarken på sina favoritrecept. [Text & foto: Therese Tillman]

– Jag gillar att laga mat, följa mattrenderna och att lära mig olika tillagningsmetoder, vilket det finns oändligt många i ett kök, säger Therese Tillman.

Hon berättar att hon just älskar att det alltid finns något nytt att lära i köket –  och att hon föredrar de hälsosamma alternativen.  

 – Grönsaker brinner jag mest för, det går att experimentera oändligt med, som exempelvis i raw food där det mest handlar om att torka och behålla näringen i råvaran, säger hon.

Den här gången tog hon hand om det fettsnåla och klimatsmarta viltköttet och tillagade en utsökt älgkalvfilé från septemberjakten.

Smarriga tillbehör

  •   Kantareller
  •   Spenat
  •   Smör

Fräs på kantareller i en stekpanna med smör, slunga sedan kantareller i en skål med spenat.

Torkade lingon

Du behöver:

  • 200 gram frysta lingon

Gör såhär:

Sätt på ugn på 70 grader.  Sprid ut lingon på en plåt med bakplåtspapper. Torka lingon tills det inte finns någon vätska kvar. Rör om då och då.

älgkalvfilé

Älgkalvfilé tillagad med hjälp av sous vide

Du behöver:

  • 700 gram älgfilé
  • 2 timjankvistar
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Smör till stekning
  • Olja till stekning

Gör såhär:

Smaksätt kalvfilé med salt, timjankvistar, och peppar. Tillsätt ej fett så som smör eller olja i vakuumförpackning då saltet ej tränger in i köttet på samma sätt och köttet inte blir lika mört. Starta din sous vide och värm upp till 52 grader.

Lägg ner vakuumpåse med kalvfilé och sätt på timer i 1 – 1,5 h beroende på storlek. I sous vide får köttet en jämn temperatur vilket är en fördel på vilt kött eftersom det är magert och har grövre muskelfibrer.

Stek på älgkalvfilén i het stekpanna med smör och olja och timjankvist. Låt vila och tranchera kalvfilén.

Rödvinssås

Du behöver:

  •   2 gullökar
  •   1 vitlök
  •   2 morötter
  •   1 palsternacka
  •   2 dl kalvfond
  •   3 dl rödvin
  •   2 timjankvist
  •   2 lagerblad
  •   1 msk smör
  •   1 tsk salt 
  •   1 tsk peppar
  •   olja till stekning

Gör såhär:

Skala och grovhacka lök, vitlök morot och palsternacka. 

Bryn sedan rotfrukter i en kastrull på hög värme i olja. Tillsätt tomatpuré, vin, vatten, lagerblad och timjankvist. Reducera ner såsen. Tillsätt fond och sky från vakuumförpackning. Sila sedan av såsen och smaka upp med en klick smör, salt och peppar.

Potatispuré

Du behöver:

  •   800 gram mandelpotatisar
  •   25 gram smör
  •   1 dl mjölk
  •   1 dl grädde
  •   Salt, vitpeppar

Gör såhär:

Skala och koka potatisen i saltat vatten 15-20 minuter. Värm mjölk och smör i en kastrull. Häll av potatisen och pressa den i potatispress.
Vispa potatisen tillsammans med mjölk och smör blandningen smaksätt med salt och peppar.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Interjakt söker medarbetare

Är du en Produkt-/inköpsassistent med ett brinnande intresse för jakt, fiske och uteliv? Då kanske du snart har ett jobb inom en väldigt rolig bransch!

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.