Knivskolan: Så slipar du din buköppnare

2019-10-09

Knivskolan: Så slipar du din buköppnare

Framöver kommer våra vänner på Tormek att dela med sig av sina bästa tips på hur man håller sina verktyg riktigt vassa och skarpa – och vi kommer utgå från Tormek T-4 Bushcraft, deras slipmaskin för jakt- och fritidsrelaterade produkter.

Så får du tillbaka skärpan på buköppnaren

Framöver kommer våra vänner på Tormek att dela med sig av sina bästa tips på hur man håller sina verktyg riktigt vassa och skarpa – och vi kommer utgå från Tormek T-4 Bushcraft, deras slipmaskin för jakt- och fritidsrelaterade produkter. [Text & bilder: Staffan Johansson]

– Vi kommer bjuda på småtipsen och det som man kanske inte alltid kan läsa sig till utan saker som vi snappat upp efter många timmar framför maskinen, säger Mattias Landgren, Säljansvarig Sverige hos Tormek.

Den här gången handlar Knivskolan om hur man bäst tar hand om sin buköppnare. Inte minst under höstens älgjakter är detta en behändig och nyttig produkt som gör att man inte riskerar att öppna upp magsäcken på älgen vid urtagning, något som man som bekant helst vill undvika som jägare. Mattias berättar att det finns många funderingar och tankar kring hur man slipar sin buköppnare, men att det inte är speciellt svårt med rätt handledning. 

– Många har bara sett när man slipar raka knivar och ställer sig därför frågan om det ens går, säger han. 

Och tillägger sedan: 

– Det går jättebra, och det är faktiskt inte speciellt svårt heller. 

Mattias berättar nedan, steg för steg, hur man bäst går till väga:

Knivskolan

Först och främst, slipa alltid med rotationen när du slipar på fri hand. Slipar man emot så kan det hugga och hacka och i värsta fall kan man
tappa kniven och bli träffad. Att jobba med rotationen är alltså väldigt viktigt och ger bättre kontroll. 

Det första man alltid gör när man sliper en buköppnare är att man tar vår stenjusterare SP-650 och sätter den grova sidan på kanten av stenen för att runda av den så att inte kanten blir så skarp, och så att den blir lite avrundad. Det behöver inte vara speciellt mycket, utan det räcker att göra det lite grann. 

Sedan tar man fram en tuschpenna och målar där man vill slipa på buköppnaren, vilket brukar bli hela basen. Det finns en fast del upptill på ryggen på buköppnaren. Den lägger jag först emot kanten, sedan viker jag ner den. Då känner jag väldigt tydligt att jag ligger plant och att jag träffar rätt.

Dra igång maskinen, vik ner buköppnaren – dra sedan igång och slipa. Börja lätt. Lägg inte på något tryck utan låt stenen göra jobbet. Jag brukar alltid dra två drag först för att se hur jag träffar. Eftersom det är på fri hand så kan det vara lite knivigt. Man kanske får justera lite efter att man har tittat. Sedan slipar man tills man har fått upp råegg som läggs på motsatt sida, precis som på vanliga knivar. När man känner den och det blir som en liten “vägg” så gör man exakt samma sak på andra sidan.  

Sedan kommer man egentligen till det viktigaste i själva knivslipning över lag, nämligen att ta bort råeggen. Det kan man göra på läderbrynskivan eller på tillbehöret LA-120, för att lättare komma åt i profilen på kniven. Här kan man sätta lite tryck. För att känna att man har fått bort råeggen så brukar jag dra den genom nageln lite försiktigt. Då ska den gå lent och fint genom nageln. Man är så känslig där och ifall det hackar till eller ifall det känns strävt så har man fortfarande råegg, då är det bara att fortsätta på läderbrynet. När man känner att det är lent och fint, då är det bättre än nytt och då är det bara att tuta och köra!

Värt att notera är att det ofta räcker att bryna av sin buköppnare om den börjar bli lite slö. Läderbrynskivan är också ett bra verktyg när man behöver återskärpa sin buköppnare. Den behöver nämligen absolut inte slipas så fort den har tappat sin yttersta skärpa. 

Lycka till!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!