Ad

Tage fångade den sällsynta äl(g)skogen på bild 

Morgonpigge hobbyfotografen Tage Bäck fick se någonting sällsynt när han var ute med kameran i skogarna norr om Arvika i Värmland tidigt i lördags morse, nämligen en vit älgtjur som besteg en brun älgko. 

– Det är nog inte många som varit med om det här, säger Tage Bäck när Magasin Vildmarken pratar med honom.  

Det var fortfarande ganska mörkt ute när Tage såg två bruna älgar på långt avstånd från bilen kring 06.00-tiden i lördags morse. Han berättar att kameran alltid ligger “skjutklar” i högersätet och efter att han hade tagit några bilder så tillspetsades scenariot ytterligare. Tage noterade då nämligen en vit älgtjur i det frostiga och höga gräset och märkte snart att den var intresserad av den ena kon. Det blev en lång väntan i kylan för Tage som ville avvakta för att se vad som hända härnäst. 

  – Jag väntar och väntar och fingrarna börjar skifta färg till blått, men jag var tvungen att vänta, säger Tage Bäck som snart fick belöning för sitt tålamod. 

–  Jag får vara med om tre stycken parningar. Och mellan parningarna dyker det upp en älgtjur till som blir bortjagad, säger Tage som är full av intryck när han åker hemåt igen. 

– Det är nog inte så många som varit med om det här, säger Tage Bäck, trots att han själv fotograferat sedan han var tio år gammal och kommer från en släkt som har delat hans passion.

Tage, 74 år ung, berättar bland annat att hans farmor var en av Sveriges första kvinnliga fotografer och att hans bror har jobbat som pressfotograf för Aftonbladet. Det har blivit många fantastiska naturupplevelser med kameran för Tage. Han följde bland annat den vita älgen, riksbekantingen Ferdinand, under många års tid. 

Stort intresse 

 – Vi var riktiga vänner i skogen. Jag kunde sitta 5-10 meter ifrån honom och prata under tre timmar. Det är mäktigt, berättar Tage Bäck som trots allt rankar helgens upplevelse högst på listan – och intresset från omgivningen har inte låtit vänta på sig.  

–  Många har hört av sig och många av våra bästa naturfotografer har lyckönskat mig, det känns stort, avslutar han.  

 Foto: Remy Brändefalk

Se mer av Tages bilder här. 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-10-08

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.