Ad

Många faror för våra fyrbenta vänner under julhelgen

Julfirandet kan innebära många faror för våra hundar och katter, men det finns sätt att minimera riskerna. Vi har lyssnat på tips och råd från våra vänner på Svedea.

Fet mat, russin, choklad, granglitter och trasiga julgranskulor hör säsongen till, i alla fall för oss människor. Samtidigt är det bara några saker på listan som rent av kan vara dödliga för våra fyrbenta husdjur.

– Mycket av det vi människor njuter av under julen kan vara farligt för våra husdjur. Att choklad kan vara giftigt vet nästan alla, men det gäller även nötter, russin och vissa vanliga julblommor. Vi får varje år in skadeanmälningar från hund- och kattägare vars djur tuggat i sig något som gör dem sjuka, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea, i ett pressmeddelande.

I samma text står att läsa att alkoholförgiftade husdjur inte är så ovanligt som det låter. Men det är inte glöggen som lockar, utan jäsande deg som bildar alkohol. Enligt Svedea finns det fall där promillehalten uppgått till hela 4 promille, vilket innebär en mycket kraftig berusning. Ett annat tips är att hålla chokladaskar på behörigt avstånd. En hund kan nämligen utan vidare sätta i sig en chokladkaka på 200 gram – tillräckligt för att ge så svåra skador att djuret avlider. 

– Vi brukar varna husdjursägare varje jul, men just i år känns det extra angeläget. På grund av pandemin har rekordmånga skaffat hund eller katt och ofta saknas helt enkelt kunskaper om vad som kan vara farligt. Många onödiga skador och tillbud skulle undvikas om djurägarna tar till sig våra tips, säger Odd Einar Bruem.

 

12 saker att hålla husdjuren borta från i jul

 • Fet och salt mat generellt
 • Blommor som julros och julstjärna
 • Choklad, ju högre kakaohalt desto farligare
 • Russin och vindruvor
 • Levande ljus kan lätt vältas
 • Nötter kan vara giftiga (macadamianötter) eller fastna
 • Benrester från kött som kotletter och revbensspjäll
 • Deg till lussebullar som kan fortsätta jäsa i magen
 • Lök – alla sorter
 • Huvudvärkstabletter är skadligt och får inte ligga framme
 • Julgranskulor kan spricka och det är lätt att skära sig

 

Källa: Svedea

 

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-12-23

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.