Vildmarken testar: Vallakåpan

2020-12-24

Vildmarken testar: Vallakåpan

Den här tiden på året innebär traditionsenligt mycket resor och logistik, både för oss människor och för våra fyrbenta vänner. Inför älgjaktssäsongen monterade Vildmarkens egen Daniel Emsevik hundkåpan HVF 3 på bilen. Det här är hans upplevelse.

Nyligen bytte jag bil, från en VW Caddy till en Mitsubishi L200, och i och med bilbytet såg jag samtidigt min chans att byta från burar bak i skåpet till ett alternativ där hundarna kunde få mer värme och ventilation. Numera finns det flera företag i Sverige som levererar prisvärda och kvalitativa kåpor för ändamålet, men efter att ha gjort lite research så föll valet till slut på Vallakåpan. Dagarna innan avfärd för septemberjakten i Jämtland och Västerbotten åkte jag därför till Katrineholm, där Vallakåpan har sin fabrik, för att få min hundkåpa monterad.

Besöket flöt på smidigt. Kåpan levererades med plats för tre hundar, samt ett fack för elektronik med 230 V-uttag, USB och 12 V cigarettuttag i elektronikfacket. Det monterades även en vindavvisare för bättre bränsleekonomi, för visst drar det mer bränsle när man har en kåpa på, det är oundvikligt.

Något annat som jag tycker är väldigt användbart i det här sammanhanget är de två indikatorlamporna för ljuset och fläkten som syns i backspegeln. Med medföljande dosa styr du fläkt, ljus i boxarna samt arbetsljus och blixtljus. Blixtljuset har visat sig vara väldigt effektivt för att dämpa trafiken, till exempel vid tillfällen där hundarna inte har velat sluta skälla vid mörkrets intrång och då älgar har bestämt sig för att korsa vägen.

Kåpan är välgjord och är ett hantverk där allt är inpassat med exakt precision. Hundarna som jag haft med mig under hösten och vintern har alla gillat att tillbringa tid i kåpan. Ett bra exempel på det är min jämthund Bosse som inte verkade ha lidit en enda sekund under den 60 mil långa resan som vi har till jaktmarkerna i Jämtland. Som hundägare känns det bra att de kan koppla av även under längre resor – och det har blivit en vana att det ska kelas lite innan hundarna hoppar in i boxen.

Under säsongen har jag använt både träull, som hundarna ligger på, och dynor från Siccaro. Dynorna suger upp fukten bra och fungerar som stötdämpande för armbågarna. För att ha koll på tempen i kåpan så monterade vi dessutom dit trådlösa tempgivare. Kåpan håller behaglig temperatur för hundarna, oavsett om det är +20 eller -15. Om man under dagen kanske byter hund och skall lägga in en blöt hund, så vet man att den inte ligger där och fryser.

Ett extra plus är att hundkåpan är enkel att demontera när det inte är säsong, något som känns extra bra eftersom denna hundkåpa kommer hänga med i många säsonger framöver. Det är nämligen en produkt som lämnar efter sig en bra känsla i ”hundhjärtat” – vilket måste vara ett betyg så gott som något.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!