Jaktia Jönköping först i världen med älg- och lerduvebanor inomhus

2020-11-09

Jaktia Jönköping först i världen med älg- och lerduvebanor inomhus

Idén har legat och grott där i drygt tio år, men nu står Jaktia Jönköpings och Hulukvarn Arenas senaste tillskott klart; inomhusskyttebanorna för älgjakt och lerduveskytte.

– Det blev en wow-effekt när jag gick in i den färdigbyggda hallen för första gången, säger Christian Larsson, vd på Jaktia Jönköping.

På industriområdet Hedentorp, strax väster om Jönköping, hittar man Hulukvarn Arena, norra Europas största inomhusarena för jakt, skytte, hund, fiske och fritid. Här vill man erbjuda något för alla och Christian Larsson berättar att de blickat västerut för inspiration.

– Amerikanarna är duktiga på butiker där du kan stanna länge och där hela familjen kan tillbringa en hel dag. Här har vi gjort det i en skandinavisk touch, både vad gäller byggnationen med timmerhus och hela den grejen, säger han.

Nu har de tagit nästa steg i form av skyttebanor för älgjakt och lerduveskytte, inomhus. Christian Larsson berättar att många har efterfrågat sådana här träningsmöjligheter och att de nu är glada att kunna erbjuda en 80 meter lång älgbana och dubbla skytteplatser för lerduveskytte.

Träningsmöjligheterna är begränsade under den här årstiden och i och med tillbyggnationen vill de erbjuda nya jägare en plats att träna på inför sin jägarexamen.

– Det finns knappt några skjutbanor öppna nu i mellersta och södra Sverige, de är ju stängda på grund av att det är ideell verksamhet. Dessutom får man inte skjuta när det blir fruset på skjutbanorna.

Jägarexamen inomhus

Nu inväntar de besked och godkännande så att de framöver även ska kunna erbjuda att de som vill ska kunna ta sin jägarexamen inomhus.
– En annan sak är att du ska kunna ta ditt tilltänkta nya vapen och testa det på de här skjutbanorna.

Hur har coronapandemin påverkat er?
– Vi har haft mycket försäljning och i butiken märker vi inte av det. Däremot har vi märkt av det i skjutbiografen. Det upplevs kanske lite trångt i skyttehallarna och därför håller vi det på en vettig nivå, säger Christian.

Det måste annars vara bra lokaler för att kunna ha en sund coronastrategi?
– Ja, absolut. Vi håller och följer råden som Folkhälsomyndigheten jobbar med. Folk håller avstånd, det är handsprit överallt och folk respekterar vad som gäller.

Foto Bengt Spjuth

Wow-effekt

På grund av läget har det inte blivit någon riktig invigning med pompa och ståt ännu, istället hade de en visningsdag där de glada tillropen ekade i väggarna. Och trots att Christian varit med under hela processen så vittnar han om att det var en wow-effekt när han kom in i den färdigbyggda hallen för första gången.

– När man har följt den här byggnationen under de här åren och det nästan blev bättre än vad man trodde att det skulle bli. Det var speciellt, säger Christian Larsson.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
Email
Månadens tidning

Daniel Nilsson från Westin är Sveriges första sportfiskare på heltid. Nyligen gästade han vår podcast för att berätta om pionjäruppdraget.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!