Ad

Jaktia Jönköping först i världen med älg- och lerduvebanor inomhus: ”Det blev en wow-effekt”

Idén har legat och grott där i drygt tio år, men nu står Jaktia Jönköpings och Hulukvarn Arenas senaste tillskott klart; inomhusskyttebanorna för älgjakt och lerduveskytte.

– Det blev en wow-effekt när jag gick in i den färdigbyggda hallen för första gången, säger Christian Larsson, vd på Jaktia Jönköping.

Foto Bengt Spjuth

På industriområdet Hedentorp, strax väster om Jönköping, hittar man Hulukvarn Arena, norra Europas största inomhusarena för jakt, skytte, hund, fiske och fritid. Här vill man erbjuda något för alla och Christian Larsson berättar att de blickat västerut för inspiration.

– Amerikanarna är duktiga på butiker där du kan stanna länge och där hela familjen kan tillbringa en hel dag. Här har vi gjort det i en skandinavisk touch, både vad gäller byggnationen med timmerhus och hela den grejen, säger han.

Nu har de tagit nästa steg i form av skyttebanor för älgjakt och lerduveskytte, inomhus. Christian Larsson berättar att många har efterfrågat sådana här träningsmöjligheter och att de nu är glada att kunna erbjuda en 80 meter lång älgbana och dubbla skytteplatser för lerduveskytte.

Träningsmöjligheterna är begränsade under den här årstiden och i och med tillbyggnationen vill de erbjuda nya jägare en plats att träna på inför sin jägarexamen.

– Det finns knappt några skjutbanor öppna nu i mellersta och södra Sverige, de är ju stängda på grund av att det är ideell verksamhet. Dessutom får man inte skjuta när det blir fruset på skjutbanorna.

Jägarexamen inomhus

Nu inväntar de besked och godkännande så att de framöver även ska kunna erbjuda att de som vill ska kunna ta sin jägarexamen inomhus.
– En annan sak är att du ska kunna ta ditt tilltänkta nya vapen och testa det på de här skjutbanorna.

Hur har coronapandemin påverkat er?
– Vi har haft mycket försäljning och i butiken märker vi inte av det. Däremot har vi märkt av det i skjutbiografen. Det upplevs kanske lite trångt i skyttehallarna och därför håller vi det på en vettig nivå, säger Christian.

Det måste annars vara bra lokaler för att kunna ha en sund coronastrategi?
– Ja, absolut. Vi håller och följer råden som Folkhälsomyndigheten jobbar med. Folk håller avstånd, det är handsprit överallt och folk respekterar vad som gäller.

Foto Bengt Spjuth

Wow-effekt

På grund av läget har det inte blivit någon riktig invigning med pompa och ståt ännu, istället hade de en visningsdag där de glada tillropen ekade i väggarna. Och trots att Christian varit med under hela processen så vittnar han om att det var en wow-effekt när han kom in i den färdigbyggda hallen för första gången.

– När man har följt den här byggnationen under de här åren och det nästan blev bättre än vad man trodde att det skulle bli. Det var speciellt, säger Christian Larsson.

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2020-11-09

Se även ...

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.