Mattias Westerlund: Jakt över stående fågelhund på fjäll och i skog

2020-11-09

Mattias Westerlund: Jakt över stående fågelhund på fjäll och i skog

Mattias Westerlund är en erkänt skicklig dressör och instruktör som varje månad delar med sig av sina expertråd för jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog. Den här gången skriver han om en stor naturupplevelse, nämligen ripjakt med stående fågelhund i fjällmiljö.  

Ripjakt med stående fågelhund är verkligen hundarnas jakt. Vad menar jag då med det? En typisk dag på fjället söker hundarna av stora områden i tuff terräng i energiskt sök upp mot vinden för att plötsligt kasta sig runt i ett stramt stånd. Där ska de hålla ståndet till jägaren kommer fram, på kommando kasta sig djärvt fram och stöta upp fåglarna och i nästa sekund stanna med precision på signal från föraren eller med det inlärda beteendet från visionsripan. Nu ska jägaren välja ut en fågel, hålla koll på hunden, avlossa ett välriktat skott mot fågeln, titta på hunden igen och se att den är lugn och har stadga, välja ut en fågel till och skjuta. Här ska hunden fortsatt vara lugn och får inte hämta fågeln före jägaren säger “apport”.

Att tänka på vid jakt i ett nytt område
Vad ska man då göra när man ska börja jaga ripa med hund i ett fjällområde man tidigare inte varit i? En vinnande strategi enligt mig är att börja jakten i lågt i björkskogen och jaga sig fram där. Hittar jag fåglarna där kanske jag aldrig ger mig upp på fjället den dagen utan håller mig nere i björkskogen. Hittar jag däremot inga fåglar där skulle jag ta mig längre upp och jaga i gränsen mellan björkskogen och kalfjället, hittar jag inget där går jag nästa steg upp på fjället. Är det tomt där skulle jag gå riktigt högt. Den nivån där jag hittar fåglarna på den dagen där fortsätter jag att jaga, och det här har jag med erfarenhet kunnat säga är ett framgångsrikt koncept.

Kom i form till jakten
Ripjakten kräver en hel del av dig som jägare konditionsmässigt. Jakten går i ospårad terräng, du kommer ta många höjdmeter, gå på på skrå och i stenpartier. Hundarna ska också kunna springa i den här typen av terräng i flera mil, för att samtidigt arbeta och koncentrera sig på fågelarbete. Det kräver förberedelse av både förare och hundar för att orken ska finnas till koncentration och skärpa i en fågelsituation, så att man kan välja ut en fågel, koncentrera sig på skyttet och samtidigt hålla koll på hunden.

Träning av fågelhund
Hundens hjälp vid jakt på ripa till fjälls är enorm. Det är verkligen en jaktform där man kan bli extremt framgångsrik med bra tränade hundar, och det är just viktigt att hundarna sköter sig. Dressyren av den stående fågelhunden måste ske före man tar ut den på fjället. Att försöka dressera hunden i en fågelsituation på fjället är inte effektivt utan här ska vi njuta av en väl förberedd hund.

Sitt
Ett bra sittkommando är bland det viktigaste kommandot din stående fågelhund ska kunna. Under jakten efter avance eller vid en stöt på fågel ska hunden sätta sig. Innan ni börjar injagningen ska hunden behärska sitt, både nära er och på några hundra meter, med och utan störning.

Visionsripan
Eftersom träning på praktiska jaktsituationer inte är möjlig under stora delar av året, samt att många saknar kontinuerlig tillgång till fågelmarker, har Hundskolan Vision tagit fram ett koncept med visionsripan där man kan träna i princip var som helst. Metoden är en simulering av den kommande praktiska jakten med stående och apporterande fågelhund, från sökarbete till apporterat vilt. Varje moment tränas separat och sätts sedan ihop (kedjas) till en helhet. Skulle man sedan behöva justera eller fokusera på vissa delar, kan bara dessa tränas. Därefter sätts helheten åter samman och ni är redo för den praktiska jakten med er hund. Eftersom träningen sker i en simulerad miljö kommer du alltid ha kontroll över situationen. Det innebär att du alltid kan stödja din hund i att lyckas.

Att jaga ripa sent på säsongen med stående fågelhund kräver att man tränat skytte på skidor och att man behärskar att hålla i stavarna och kan skjuta samtidigt.

Om problem uppstår på ripjakten

Om hunden går för stort
En stående fågelhund ska söka självständigt men samtidigt i kontakt med föraren. På fjället kan den gärna söka större medan den i tät skog ska söka närmare föraren. Om hunden börjar gå för stort beror det oftast på att man släppt hunden för länge och hunden jagar på, för att bli tröttare och tröttare. Sedan får den vittring, kommer längre bort, känner något igen, kommer ännu längre bort osv. Lösningen på det problemet är att korta ner släpptiden, kalla in hunden och låta den gå fot, träna lite lydnad och sedan släppa den igen. Om man upplever att hunden går för stort, så ska man också tänka på att inte belöna hunden genom att gå upp och skjuta för den, om den fått träff långt ut.

Om hunden går för trångt/snävt
Här är det viktigt att inte tappa inte tålamodet på hunden, utan fokusera på att ge den träff på fåglar. Här är det också oerhört viktigt att det är positivt runt fåglar att man kan skjuta fåglar för hunden, så man kan belöna hunden i arbetet kring fåglar. Sen har det också med erfarenhet att göra, hunden kommer med mer erfarenhet lära sig att hitta fåglar i olika miljöer och då blir söket oftast automatiskt större.

Eftergång
Har en hund gått efter en gång, så måste man vara beredd på att det kommer att ske i nästa fågelsituation också. Här måste man stanna upp och försöka analysera om hunden går efter i uppfloget, skottet eller i fallapporteringen. Står man väl på fjället och ska jaga så måste man fortsätta jakten i lina eller återta kontrollen. Det är därför förberedelserna är så viktiga. En hund som studsar efter fåglarna är en säkerhetsaspekt, och säkerheten för hunden går alltid först! Har hunden börjat gå efter behöver man stanna upp och reflektera. Man behöver också återgå till lydnadsträningen, först hemma och sedan ute på jaktmarken.

Skottberörd
Om en hund skulle visa sig skottberörd så kanske man tycker att man borde sett det innan, så är det inte alltid. Men varför skulle en hund som inte visat skottberördhet tidigare plötsligt visa det i en jaktsituation? Det kan vara om man försökt ropa “stanna, stanna, stanna”, och det kopplas till att det flyger upp fåglar och det skjuts samtidigt. Som med all annan träning med Hundskolan Vision så skulle jag se till att fåglar blir något positivt och jag bara är glad kring fågelsituationen, så att hunden upplever det som något positivt, och det kan man bara få genom att ha förberett sig väl innan så hunden kan alla moment och får en chans att lyckas! Skott är också något som man hos de stående fågelhundarna med fördel kan koppla ihop med “sitt”. Lär du hunden att skott betyder sitt, blir det ännu en signal till hunden att sätta sig efter uppflog.

Och sist men absolut inte minst, den fantastiska naturen och en stående fågelhund som swishar mot vinden, för att sedan plötsligt kasta runt och man ser hur varenda muskel spänner sig när den står i stånd och sedan djärvt kastar sig fram när ni säger “ja!”. Upp går den första fågeln i en vacker miljö, hunden stannar till med beteendet intränat med visionsripan, och ni kan fälla fågeln med ett välriktat skott. Det flyger upp fler som du låter flyga. Du kan gå fram, berömma och klappa om hunden, säga varsågod och skicka den att apportera in fågeln som du nyss skjutit. Det är en fantastisk känsla som jag hoppas ni får vara med om någon gång, om ni inte redan gjort det!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Elmia Game Fair är tillbaka

Det har gått några år sedan senast, men nu är det snart äntligen dags för Elmia Game Fair igen. Den 18-20 maj är det åter

Åtelkameror

Vildmarken testar: Spypoint FLEX

Alla jägare vet vikten av att ha en pålitlig viltkamera – och är man dessutom teknikfantast, som Vildmarkens Stefan Vänersand, så är det lätt att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!