Intervju: Kristoffer Clausen lockar till spännande jakt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2018-03-05

Intervju: Kristoffer Clausen lockar till spännande jakt

Kristoffer Clausens är aktuell med boken ”Kunsten å lokke” där han delar med sig av sina tips och upplevelser från hans passion, lockjakten. Allting började i Afrika när Kristoffer var 11 år gammal. Det var nämligen då som hans pappa hade fått jobb som doktor i Tanzania och familjen flyttade med.

Kristoffer Clausen lockar till spännande jakt

Kristoffer Clausens är aktuell med boken ”Kunsten å lokke” där han delar med sig av sina tips och upplevelser från hans passion, lockjakten. Allting började i Afrika när Kristoffer var 11 år gammal. Det var nämligen då som hans pappa hade fått jobb som doktor i Tanzania och familjen flyttade med.

Kristoffer Clausen

– Jag tjatade för att få följa med honom och hans vänner ut på jakt, säger Kristoffer.

Han berättar att äventyret som väntade var en dröm för en 11-årig pojke. Jakten var varierad och upplevelsen kryddades ibland upp ytterligare genom oväntade besök vid lägret ute i bushen.

– En natt när vi låg och sov så kom det lejon till lägret för att stjäla kött som vi hade hängt upp i ett träd. Vi gick upp mitt i natten för att skrämma bort dem, men lejonen förblev kvar i området runt om oss och röt långt in på natten, säger han.

Ända sedan upplevelsen i Afrika så har jakten varit i fokus. Numera är jakten inte bara hans hobby och passion, utan även hans jobb och liv. Jaktupplevelserna är många och Kristoffer har svårt att välja ut ett specifikt.

– Det har blivit så otroligt många starka upplevelser under åren vilket gör det svårt. Jag måste ändå nämna upplevelsen då jag fällde mitt första stora vilt. Jag var 12 år gammal och efter vistelsen i Tanzania hade vi flyttat vidare till Botswana för att bo där i två år. I Botswana köpte jag och min pappa både hagelgevär och kulvapen och det var här jag startade mitt liv som jägare, berättar han.

Adrenalinet pumpade

Det är speciellt ett tillfälle som han har lagt på minnet – från en tidig morgon under ett stort akaciaträd i Kalahariöknen i sällskap med sin far.

– Jag fick ta med min bössa ut på jakt ensam medan min pappa var kvar i lägret. Efter att ha smugit mig igenom bushen i några kilometer kom jag fram till en torkad insjö. På grund av den mineralrika jorden var gräset extra näringsrikt just här och det gjorde att djuren gärna kom till denna plats för att beta, säger Kristoffer.

Hartebeest

Och fortsätter:
– Jag spejade ut över landskapet med min kikare och fick syn på en hartebesst-antilop, cirka 1 kilometer bort. Den var på väg rakt emot mig och jag smög mig fram för att ta skydd bakom några buskar. Efter vad som kändes som en evighet var antilopen cirka 200 meter ifrån mig och där stannade den. Jag hade inget att gömma mig bakom mer än en trädstam liggandes på marken framför mig. Jag kröp sakta mot stocken så att jag kunde lägga upp bössan på trädstammen som låg på marken för att komma i skjutposition.

Med adrenalin som pumpade ut i kroppen så bestämde sig Kristoffer för att sikta mot bogen och trycka av.

– Jag kunde se ett dammoln som stänkte upp ifrån marken bakom och under hartebeesten. Jag förstod att jag hade missat. Men strax kom djuret springande mot mig. Den stannade igen. Jag siktade lite högre än förra gången och snart föll hartebeesten ned på marken, säger han.

Med darrande ben gick han fram till den magnifika antilopen.

– Jag var 12 år gammal, ensam i den afrikanska vildmarken och jag hade lagt ner mitt första storvilt. Vilken känsla! Friheten som min pappa har gett mig har gjort mig till den jag är i dag och jag är evigt tacksam för att ha haft möjlighet att växa upp på detta sätt. Under åren i Afrika sköt jag och min pappa hundratals med småvilt och storvilt och detta lade grunden för det som skulle bli mitt liv som jägare, säger Kristoffer entusiastiskt.

Började göra egna lockpipor

Så småningom flyttade Kristoffer hem till Norge igen, fylld med lärdomar och inspiration från Afrika – bland annat vad gäller olika djurläten. Med sig hade han en CD med olika afrikanska djurläten och han lärde sig snabbt att han kunde lura till sig lejon genom att spela ljudet av lejon i sin cd-spelare.

– När jag flyttade hem till Norge igen var jakt det enda jag kunde tänka på, natt som dag. Vi bodde på en gård med rådjur, räv, älg och småvilt på tomten och möjligheter för jakt på alla håll och kanter, säger Kristoffer.

Efter att ha provat på de flesta lockpiporna ute på marknaden tyckte han att det vore roligt att producera egna. Lockjakten hade växt till en passion och han tycker att det är något alldeles speciellt med att kunna locka in vilda djur på nära håll.

– Som utgångspunkt tog jag åtskilliga lockpipor som jag själv brukar använda och då tänkte jag att om jag skulle göra mina egna lockpipor så bör de vara minst lika bra som de som finns redan ute på marknaden, säger Kristoffer.

Hur gick du till väga?
– Jag tog kontakt med en person som håller på med 3D- design och vi började processen med att rita och designa min första rävlockspipa som heter Clausen Predatorcall 1. Vi gjorde flera olika prototyper tills jag hittade en som jag var riktigt nöjd och sedan så skulle den också testas och användas vid rävjakt, säger han och berättar vidare:

– Det avgörande testet gjordes när jag reste runt i Norge, Sverige, Polen, England och till Afrika och lockade och lockade. Under resans gång lockade jag in över 100 rävar, men även mård, kungsörn, duvhök. I Afrika lyckades jag locka in schakal, lejon och leopard med min egendesignade lockpipa och det mesta dokumenterades på film. Själva materialet av lockpipan var jag säker på. Vi gjorde en form till piporna och sedan var produktionen av Clausen Predatorcall 1 igång, berättar Kristoffer.

Fin respons

Lockpipan blev en stor framgång och Kristoffer är glad för all den fina respons han har fått under resans gång. Nyligen släppte han boken Kunsten å lokke, en bok där Kristoffer delar med sig av många tips och erfarenheter. I boken skriver han bland annat att det är många faktorer som måste klaffa för att lyckas med lockjakt på räv och nämner som exempel att räven finnas inom hörhåll för lockpipan och måste ha självförtroende nog att stjäla bytet från ett annat rovdjur. Och ifall den får vittring av en människa så försvinner den omedelbart och därför är vindriktningen en väldigt viktig faktor.

Locka gärna parvis

I boken tipsar han dessutom om att det är gynnsamt att locka i par; en som lockar åt ett håll och en annan jägare som sitter och tittar åt den motsatta riktningen.

– Då har man optimal chans att upptäcka räven. Eller så placerar sig den andra jägaren 100 meter ner i vinden ifrån den som sitter och lockar. Skeptiska rävar kan mycket väl falla ner i vinden innan de närmar sig lockljudet, säger han.

Vad bör man tänka på när man väljer pass?
– Jag väljer pass i områden där jag vet att det ska finnas gott om räv och pass där man har bra överblick så att jag kan upptäcka räven tidigt om det kommer in i lock. Jag lockar intensivt och kontinuerligt, nästan oavbrutet, under de första fem till åtta minuterna som jag sitter på pass. Efter det tar jag några pauser och kommer det inte räv så flyttar jag mig gärna till ett nytt pass efter 15 till 20 minuter, säger Kristoffer.

Delar med sig av fler jaktupplevelser

I boken delar Kristoffer även med sig av några av sina bästa upplevelser. Som exempelvis när han befann sig i Kanada för att jaga björn förra våren:

”Under våren 2017 var jag igen på plats i Kanada för att jaga björn i fem veckor. Planen var att jaga med hundar, men med i bagaget hade jag min nyutvecklade Clausen Predatorcall. Jag vill testa hur det fungerade på grizzlybjörn och svartbjörn.

Efter att ha jagat björn med hundar i tre veckor var tiden kommen för att testa lockpipan. Jag hade kontaktat en outfitter i Alberta som erbjöd smygjakt på svartbjörn och tänkte att det skulle vara möjligt att locka dem också. Den första jaktdagen körde vi runt och letade efter björn. Vi såg flera stycken, men ingen som var stor nog att jaga.

Kunsten å lokkeStrax före mörkrets inbrott hittade vi en massa björn som betade på en vildvuxen äng i skogen. Den var några hundra bort och vi satte oss ner bakom några buskar och jag tog fram Clausen Predatorcall 4 och körde en serie harskrik. Björnen svarade genast och kom springande i full fart mot vår riktning. Jag kände pulsa hamra av kicken. Björnen var nu mindre än 50 meter bort och höll fortfarande full fart mot oss. Jag tog ur lockpipan från munnen och lyfte geväret. I samband med att jag slutade så stannade björnen upp och tittade sig omrking. Nu var den cirka 20 meter bort. Jag hittade huvudet på björnen i kikaren, fyrade av skotten och björnen föll.

Mitt första försök att locka björn resulterade i en hanbjörn som sprang in i locken och guiden var som glad och imponerad som jag. Under de närmaste veckorna testade jag locket på många björnar, både grizzly och svarta björnar och det visade sig snabbt att de är olika individer. Vissa kommer springande, andra kommer försiktigt, lite som ett lodjur på locket, och andra svarar inte alls. På alla björnar använde jag Clausen Predatorcall 4 visselpipa och det hade samma effekt på grizzlybjörnar och svarta björnar.”

Kunsten å lokke finns att beställa via Kristoffer Clausens webshop, www.huntersdvd.com.
Svensk grossist för Kristoffer Clausens lockpipor är: www.redmoose.se

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.