Emilia Nilsson: Tillbehören som lyfter julskinkan till nya höjder!

Emilia Nilsson är tillbaka och den här gången lagar hon en otroligt god jullunch med hembakt tunnbröd i grillen!
Emilia Nilsson är tillbaka och den här gången lagar hon en otroligt god jullunch med hembakt tunnbröd i grillen!
2023-12-22

Emilia Nilsson: Tillbehören som lyfter julskinkan till nya höjder!

Foto: Grahn Visuals

Emilia Nilsson är tillbaka och den här gången lagar hon en otroligt god jullunch med hembakt tunnbröd i grillen! Till det blir det Emilias bästa julsenap och en härlig kålsallad som du serverar till din griljerade julskinka! Bred på smör på ditt nybakta tunnbröd, fyll med senap, kålsallad och ljummen nygriljerad skinka!

  

Sötstark julsenap

2 påsar bruna senapsfrön, ca 58 gram

0,5 påse gula senapsfrön ca 14 gram

2 dl vatten 

4 msk socker

2 msk honung

1 msk vitvinsvinäger

1 msk ättika 12 %

Salt efter smak

4 msk rapsolja, smaklös

 

Värm vattnet till ca 80 grader, kokar det så blir senapsfröna bittra i smaken.

Häll vattnet över senapsfröna och låt stå och svälla över natten.

 

Häll senapsfröna i mixern och mixa tills de är en grov-senapskonsistens.

Addera ättika, socker, honung, salt, vinäger, senapspulver och mixa till den konsistens du önskar. Jag mixar till den blir halvgrov i konsistensen.

Addera oljan under tiden du mixar.

 

Kålsallad med klementiner, valnötter och äpple

½ rödkål

3 kvistar grönkål

5 klementiner

2 äpplen

100 g valnötter

 

Strimla rödkålen tunt, hacka grönkålen, skala och filea klementinerna och pressa saften över salladen. Skiva äpplet tunt och toppa med lätt krossade valnötter.

  

Gammelfarmors mjuka tunnbröd

6 större bröd

25 g smör

0,5 liter mjölk

0,5 dl honung

1 tsk salt

4 dl rågmjöl

4 dl kornmjöl

5 dl vetemjöl

 

Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm till 37 grader. Häll den varma mjölkblandningen i en skål och smula i jästen. Rör ut jästen så att den löser upp sig.

 

Addera honung, salt, rågmjöl och kornmjöl, rör ihop degen. Addera vetemjölet tills degen har gått ihop och arbeta lätt ihop degen. Spara ca 1 dl till utbaket. Låt jäsa i ca 30 min till dubbel storlek.

 

Forma bollar av degen ca 65 gram (beroende på hur stora tunnbröd du vill baka).

 

Mjöla bakbordet med vetemjöl, kavla ut degbollen till en rund kaka och mjöla degen eftersom det behövs så den inte fastnar i kaveln eller bakbordet.

Kavla tills degen är ca 2 mm tjock. Nagga degen med en gaffel så att det inte kan bli stora luftbubblor i brödet.

 

Foto: Grahn Visuals

 

Tips!

När man bakar mjukt tunnbröd så försök att undvika att lyfta brödet i ugnen så mycket då du får bort fukten under brödet, vilket hjälper brödet att vara mjukt.

När man bakar hårt tunnbröd då lyfter man runt kakan så att den ”luftas” och då blir brödet hårt.

 

Grillen ska nu vara uppvärmd till ca 275 grader med en pizzasten i.

 

Dra på degen på en degspade och lägg in brödet på den varma pizzastenen. Grädda tills brödet har fått bubblor och ser fint ut i färg. 

Lägg brödet i en lätt fuktad handduk så att brödet håller sig mjukt. Förvara brödet i en plastpåse, eller frys in.

 

Smaklig måltid!

Foto: Grahn Visuals

 

Fotnot: Vill ni få inspiration gällande just julskinka så hittar ni Vildmarkens recept här.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter