Så gör du din egen vildsvinsskinka

Skinka av vildsvin ger en lite annorlunda dimension, med mycket smak, till det klassiska julbordet. Som alltid när det gäller julskinka så gäller det att planera och bida sin tid, men vi vet ju alla hur gott resultatet blir!

Till rubb:

• 4 msk salt
• 0,5 msk salpeter
• 1–2 msk strösocker (valfritt)

 

Till saltlag:

• 5 l vatten
• 900 g salt
• 2–3 msk strösocker
• ½ msk salpeter

 

Till kokning:

• Lök
• Några vitpepparkorn
• 1–2 lagerblad

 

Till griljering:

• 1 ägg
• 2 msk senap
• 2 msk fransk (eller skånsk) senap
• 1 matsked honung
• 1–2 dl ströbröd
(Vill man ha lite mer viltkänsla så kan man med fördel addera exempelvis enbär till griljeringen. Även nejlikor och fänkålsfrön ger god smak.)

 

Gör så här:

Blanda ingredienserna till rubbingen och gnid sedan in allting i skinkan. Låt den stå kallt över natten. Koka saltlagen, skumma av och låt kallna. Placera skinkan i en rostfri skål och täck skinkan med lagen. Var noga med att hela skinkan är täckt av lagen. Låt sedan skinkan gosa sig i lagen i ungefär 10 dagar.
Vattna ur skinkan i någon timme eller två innan det är dags att koka den. Koka försiktigt tills att innertemperaturen har nått ungefär 67–70°.

Pensla skinkan och griljera den på 200° i ungefär en kvart.

Smaklig måltid – och God Jul!

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2020-12-21

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.