Ad

Elevreportage: Älgjaktspremiären

Varje månad delar eleverna från ForshagaAkademin med sig av sina upplevelser från utbildningen. Den här gången fick vi följa med på älgjaktspremiär i Härjedalen. [Text & foto: Sara Olsson]

älgjaktspremiären

– Jag ville göra något för ungdomarna, säger Jörgen Olsson, pappa till en av eleverna.

Ja, det började med att Jörgen tyckte att eleverna i årskurs 2 skulle få hitta på något roligt ihop. Och han kände att vad skulle vara bättre än att jag fixar en jakt till dem? Så han började tänka lite och kom på att Anders Johansson från Sveaskog säljer jakt i Härjedalen. Även Anders tyckte att det var en bra idé och gav oss denna jakt eftersom han ville göra något för skolan – och inte vilka datum som helst – vi fick åka upp på premiären.

Söndagen den 1 september, alltså dagen innan premiären, var det dags att åka upp till Härjedalen. Vi kom fram till Härjedalen och åkte ut dit vi skulle bo, ett fantastiskt fint ställe som heter Kårtjärn. Vi gick och lade oss tidigt då vi skulle upp och jaga dagen efter. 

Klockan 04.30 satte vi oss i bilarna för att åka ut till jaktmarkerna. Dag 1 var inte så jättelyckad i jaktväg, trots att vi såg en älg tidigt på morgonen. Men en av eleverna fick sig en riktig upplevelse då det kom in två järvar på fem meter ifrån honom. Sedan när vi var på väg hem så kom det en kungsörn som flög precis vid sidan av bilen, det var två riktigt häftiga upplevelser på en och samma dag.

Dag 2 gick lite bättre. Båda hundarna fick tag i älg men släppte. Vi såg sammanlagt sex älgar men tyvärr hade vi en del stolpe ut då det kom älgar på för långt håll, eller så gick det över till grannlagets jaktmark. Vi hade nästan gett upp för det hade varit så mycket stolpe ut men ändrade oss och tänkte att vi kör en dag till.

älgjaktspremiären

Dag 3 släppte vi hundarna och ena hunden fick upp älg nästan med en gång och gick i gångstånd ner mot skyttelinjen. Tyvärr hade vi otur även där eftersom den gick in på grannlagets mark. Det tog sedan inte lång tid innan samma hund fick upp älg igen och då gick det sakta men säkert ner mot skyttelinjen. Den gick förbi en passkytt men på för långt håll. Älgen och hunden fortsatte mot en annan som satt på det passet som man ofta skjuter älg på.

Älgen kom in på perfekt avstånd med hunden kort efter. Han sköt tre skott på älgen och den föll ihop på plats. När alla hade kommit fram till älgen så gick vi först igenom hur man åldersbestämmer en älg och sedan hur man tar ur en älg.

Grattis Liam Karlsson till en liten tjur. Vi i klassen och lärarna som var med vill ge ett stort tack till Jörgen Olsson som fixade så att vi fick komma upp och jaga. Tack även till Anders Johansson och Sveaskog som fixade jaktmark till oss och till Svenne Hedman som fixade boende till oss på Kårtjärn. 

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-10-15

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.