Elevreportage: Älgjaktspremiären

2019-10-15

Elevreportage: Älgjaktspremiären

Varje månad delar eleverna från ForshagaAkademin med sig av sina upplevelser från utbildningen. Den här gången fick vi följa med på älgjaktspremiär i Härjedalen.

Elevreportage: Älgjaktspremiären

Varje månad delar eleverna från ForshagaAkademin med sig av sina upplevelser från utbildningen. Den här gången fick vi följa med på älgjaktspremiär i Härjedalen. [Text & foto: Sara Olsson]

älgjaktspremiären

– Jag ville göra något för ungdomarna, säger Jörgen Olsson, pappa till en av eleverna.

Ja, det började med att Jörgen tyckte att eleverna i årskurs 2 skulle få hitta på något roligt ihop. Och han kände att vad skulle vara bättre än att jag fixar en jakt till dem? Så han började tänka lite och kom på att Anders Johansson från Sveaskog säljer jakt i Härjedalen. Även Anders tyckte att det var en bra idé och gav oss denna jakt eftersom han ville göra något för skolan – och inte vilka datum som helst – vi fick åka upp på premiären.

Söndagen den 1 september, alltså dagen innan premiären, var det dags att åka upp till Härjedalen. Vi kom fram till Härjedalen och åkte ut dit vi skulle bo, ett fantastiskt fint ställe som heter Kårtjärn. Vi gick och lade oss tidigt då vi skulle upp och jaga dagen efter. 

Klockan 04.30 satte vi oss i bilarna för att åka ut till jaktmarkerna. Dag 1 var inte så jättelyckad i jaktväg, trots att vi såg en älg tidigt på morgonen. Men en av eleverna fick sig en riktig upplevelse då det kom in två järvar på fem meter ifrån honom. Sedan när vi var på väg hem så kom det en kungsörn som flög precis vid sidan av bilen, det var två riktigt häftiga upplevelser på en och samma dag.

Dag 2 gick lite bättre. Båda hundarna fick tag i älg men släppte. Vi såg sammanlagt sex älgar men tyvärr hade vi en del stolpe ut då det kom älgar på för långt håll, eller så gick det över till grannlagets jaktmark. Vi hade nästan gett upp för det hade varit så mycket stolpe ut men ändrade oss och tänkte att vi kör en dag till.

älgjaktspremiären

Dag 3 släppte vi hundarna och ena hunden fick upp älg nästan med en gång och gick i gångstånd ner mot skyttelinjen. Tyvärr hade vi otur även där eftersom den gick in på grannlagets mark. Det tog sedan inte lång tid innan samma hund fick upp älg igen och då gick det sakta men säkert ner mot skyttelinjen. Den gick förbi en passkytt men på för långt håll. Älgen och hunden fortsatte mot en annan som satt på det passet som man ofta skjuter älg på.

Älgen kom in på perfekt avstånd med hunden kort efter. Han sköt tre skott på älgen och den föll ihop på plats. När alla hade kommit fram till älgen så gick vi först igenom hur man åldersbestämmer en älg och sedan hur man tar ur en älg.

Grattis Liam Karlsson till en liten tjur. Vi i klassen och lärarna som var med vill ge ett stort tack till Jörgen Olsson som fixade så att vi fick komma upp och jaga. Tack även till Anders Johansson och Sveaskog som fixade jaktmark till oss och till Svenne Hedman som fixade boende till oss på Kårtjärn. 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!