Championuppfödaren Annette Lilliestierna predikar tålamod: ”Det enkla receptet är tid och kärlek”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-06-11

Championuppfödaren Annette Lilliestierna predikar tålamod: ”Det enkla receptet är tid och kärlek”

Annette Lilliestierna är en hängiven jägare, prisad uppfödare och numera taxfreak. Vildmarken mötte henne i ett samtal om hennes championhundar, receptet på hur man tar fram en bra jakthund och vikten av att få rätt hjälp ifall olyckan skulle vara framme för ens hundar.

Annette Lilliestierna har arbetat som kommunikationschef i över 25 år, både inom privat och offentlig sektor. Hon och maken Gerhard, även han en hängiven jägare, bor i Österskär norr om Stockholm, men tillbringar alltmer tid i timmerhuset på jaktmarken i Västergötland, söder om Mariestad. Får hon välja så trivs hon nämligen bäst ute i skog och mark.

– Gärna med gott kaffe i ryggsäcken, en duktig tax vid min sida och trevliga kompisar runt en öppen eld där vi löser världens alla utmaningar, säger hon.

Och även privat ägnar hon sig mer än gärna åt kommunikation och interaktion, gärna med hundar involverade. Hon minns att hon fick sin första hund efter att ha tjatat på föräldrarna när hon gick på mellanstadiet. Och kärleken har inte avtagit. Hon är fortfarande en stor hundälskare – och numera ett stort taxfreak. Familjen har totalt fyra taxar, varav flera har vunnit åtskilliga utmärkelser. I prisskåpet kan man bland annat hitta Årets Jakthund 2019.

– Vårt senaste tillskott är en helt underbar korthårstax med det passande namnet Rekyls Bussa, berättar Annette Lilliestierna entusiastiskt.

Jaktmarkerna för Annette och hennes man är främst i Västergötland med både skog och bruten åkermark med god tillgång på älg, rådjur, lite vildsvin och en ökande dovhjortsstam. Men paret jagar också i Roslagen på Blidö och i norra Roslagen hos goda vänner som har marker där. Och pratar vi utomlands så har jaktresorna bland annat tagit henne flera vändor till Kanada för jakt på björn med lyckat resultat.

Får uppleva Jaktsverige

Sedan ryktena om deras duktiga taxar började sprida sig i Jaktsverige får Annette och hennes man numera ibland förmånen att vara hundförare på många trevliga ställen.

– Vi har till exempel varit hos naturmålaren Göran Löfvings i Broddetorp, på Dagsnäs egendom vid Hornborgasjön, på Heby slott samt på Forsviks Herrgård, där jag också har den stora förmånen att få jaga älg. I höstas fällde jag en tiotaggare som numera pryder en vägg i köket.

– Det var en oförglömlig jaktupplevelse trots att inte taxarna deltog, berättar en märkbart stolt Annette.

Starkt band

Hon berättar att jakthunden för de flesta jägare ofta blir mer än bara ett verktyg och sällskap. Ofta utvecklas ett starkt band mellan hund och hundförare, en relation som bygger på ömsesidig respekt och förståelse.

– Jag gillar att de har en uppgift mer än attnbara vara sällskap. Taxarna är det verkliga kittet i många roliga möten och upplevelser på senare år och jag har också gått många kurser ute på taxklubbarna, som till exempel viltspår och lydnad. Där träffar man också massor av trevliga människor med gemensamma intressen.

På hundens och viltets villkor

Olika hundar har sina förutsättningar och det ger olika sorters jakt på givet vilt. Annette föredrar den lite långsammare jaktformen med hund.

– Speciellt tycker jag om de långsamdrivande hundarna eftersom de driver utan hets och rådjuren buktar fint. Skotten blir ofta ”snälla” skott, eftersom djuren passerar långsamt, utan stress, berättar Annette.

Det är till och med så att de i sitt eget jaktlag på Stora Ek har förbjudit stötande och kortdrivande hundar, detta för att få en bättre jaktupplevelse, både för dem själva och för viltet.

– Vi anser att de stressar djuren för mycket, så att de sedan inte buktar lika bra. Det är också en tjusning i att få vänta, menar hon.

– Vi har så mycket stress annars i vår vardag, så att också stressa på i skogen är inte alls något jag vill göra.

Hela cirkeln är viktig för Annette. Lika viktigt som relationen med hunden och jakt på djurens villkor utan stress är i fokus är det att ta vara på vilt och ta med jakten in i köket.

– Jag gillar att laga mat av det som vi själva tagit hem från skogen, oavsett om det är rådjur, älg, hjort eller svin. Jag experimenterar gärna i köket och plöjer alla viltrecept jag kan komma åt. Just nu är favoriten allt med ramslök eftersom den växer vilt på de kalkrika bergen här omkring, säger hon.

Lång rad taxar

Under åren har Annette och hennes man fött upp och köpt en lång rad taxar från olika uppfödare. Just nu har de fyra taxar, två som är jaktchampions och två som de håller på att meritera. I samlingen ingår som tidigare nämnt även en SM-mästare, vid namn Speja.

– Det är en mycket hedrande utmärkelse som Speja är så väl värd. Hon är en fantastiskt duktig jakthund, berättar Annette stolt.

Vad tycker du kännetecknar en bra jakthund?

– För det första måste den vara en snäll och trevlig familjehund som vet sin plats i familjen. För mig är det viktigt att den fungerar med andra hundar och med små och stora barn.

– När det gäller det jaktliga måste hunden söka ut bra, ha ett skall som hörs bra och som är tillräckligt nyanserat, säger Annette.

Hon berättar att mycket tid läggs på den fysiska träningen och ute i skog och mark, men det finns flera saker att ta hänsyn till.

– Hunden ska också vara uthållig i psyket och vilja göra det där lilla extra, ha tillräcklig skärpa, men ändå vara snäll och mjuk. Det är en utmaning att få till den balansen och även om taxen till storleken är en liten hund kan den vara ganska tuff i psyket.

– Då gäller det att forma den så att den blir lydig men inte tappar sitt ”jävlar anamma”, för det vill man ha i skogen under jakten, konstaterar hon.

Receptet på en bra jakthund

Under pandemin har många skaffat valpar, men en bra hund, eller jakthund för den delen, bygger inte sig själv. När Annette får frågan ifall hon har något recept på hur man får en bra jakthund så kommer svaret snabbt från den meriterade uppfödaren.

– Det enkla receptet är tid och kärlek. Förutom bra härstamning och kondition på hunden, måste du som hundägare ha tålamod, tålamod och åter tålamod. Du måste träna din jakthund året runt, alla dagar i veckan. Jag går minst en mil om dagen med hundarna, förutom den rena jaktträningen som vi gör när jaktsäsongen närmar sig.

– Man måste också vara en tydlig och konsekvent ledare och tidigt börja med att fostra sin valp. Jag har alltid haft hundarna inne, de är aldrig i hundgård. De ska lära sig att alltid vara med, i bilen, i båten, på middagar och så vidare. Då får du en fantastisk kontakt som du har stor nytta av när du väl ska börja jaga in din hund, förklarar Annette.
Vad alla hundar bör lära sig

Det finns så klart lika många sätt att fostra och träna en hund som det finns ägare. Men de flesta är överens om att lydnad är viktigt och grundläggande för en jakthund. Detta gäller inte minst ur en säkerhetsaspekt.

– Lydnadsprov är utslagsgivande på drevproven som avgör om din hund blir jaktchampion eller inte. Då måste du kunna kalla in en hund på fullt drev, det måste du ha övat på innan.

– Själva jaktlusten måste finnas där, men du kan träna din hund att bli mer uthållig, komma tillbaka till platsen där du släppte hunden och avbryta ett drev när du vill det, säger Annette.

Vad tycker du att man skall undvika i hundfostran?

– Alltför hård bestraffning. Jag tror mer på positiv feedback.

– Hunden läser av sinnesstämningar extremt bra och därför ska du aldrig träna din hund, eller för den delen inte heller jaga, om du är trött och sur. Det märker hunden direkt. Du måste vara i balans själv och tycka att det du gör är roligt. Då kan du få din hund att uträtta stordåd tillsammans med dig, säger Annette.

När olyckan är framme

Jakthundar är stundtals utsatta i sin roll och ifall olyckan skulle vara framme är det viktigt med snabb hjälp och rätt och effektiv skadehantering. I våras var Annette och hennes hundar med om en otäck händelse som satte sina spår. Hon berättar om en skogspromenad där hundarna plötsligt blev överfallna av någon slags pitbullhund. Den anfallande hunden var väldigt aggressiv och högg vilt omkring sig. Vid tillfället blev två av hennes hundar svårt sargade.

– Bland annat slets ett halvt öra av och den andra fick djupa huggsår i strupen, säger Annette och berättar att hon hade tur i oturen som lyckades lokalisera en veterinär som fortfarande var i tjänst, trotts att det var fredag kväll och många hade gått hem för helgen.

– Vi hade tur som fick tag i någon som kunde hjälpa oss. Han sydde ihop hundarna väldigt fint. På måndagen tog jag kontakt med Svedea, som reglerade skadan inom en vecka. Vid det tillfället var jag väldigt tacksam att ha ett riktigt bra försäkringsbolag i ryggen, säger Annette.

Att säkra sig före det händer

Annette betonar vikten av att ha ett tryggt och bra försäkringsbolag bakom sig som kan ämnet och är positiva till jakt och jägare – och att det finns en balans mellan premien man betalar in och vad man som hundägare får.

– För mig är det viktigt att veterinärkostnaden täcks, det är ändå det som är den faktiska utgiften om något händer. Även att kunna plocka och själv bestämma vilka delar som man vill ha, och att det finns ett mått av flexibilitet och att jakthundar kan försäkras lite extra eftersom de är utsatta för större risker än många andra hundar, säger Annette Lilliestierna.

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Daniel Nilsson på återbesök i poddstudion

Sportfiskeprofilen Daniel Nilsson kom förbi vår poddstudio igen. Den här gången för att diskutera sin egen Time Is Fish Podcast som snabbt fått en stor

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.