Vildmarken testar WeHunt GPS Plus

Inför årets jaktsäsong har WeHunt lanserat en efterlängtad nyhet på hundfronten – nämligen WeHunt GPS Plus, en svensktillverkad hundpejl som ger oss goda möjligheter att verkligen kunna följa våra fyrbenta vänner under jakten.

Vårt första intryck när vi öppnar lådan är att detta är en kvalitetsprodukt. Den externa antennen kan verka något klen men efter ett par telefonsamtal får vi bekräftat att den är mer robust än vad den ser ut att vara då den är konstruerad med en teflonbelagd stålvajer. Enheten

är helt vattentät (IP67-klassad) och innanmätet är ingjutet i silikon samt med en robust kapsling vilket gör den mycket tålig. Laddning sker
induktivt via den medföljande laddaren.

Av-/påknappen känns stabil och risken att du ska råka slå av enheten av misstag är obefintlig. Enheten levereras med fabriksmonterad M2M SIM som automatiskt väljer bästa tillgängliga operatör där hunden befinner sig. Med inbyggd mikrofon ringer man enkelt upp hunden för att lyssna. Uppdateringsfrekvensen är valfri från 5 till 60 sekunder och batteritiden lång oavsett vilken uppdateringsfrekvens du väljer. 

Enheten är helt vattentät och väger 182 gram, alltså väger den något mindre än liknande GPS:er på marknaden. Om enheten kommer utanför täckning har den möjlighet att buffra positionsdata, vilket gör att du i efterhand kan se vart hunden har varit även utan GSM-täckning. Dock upplever vi att GPS:en extremt sällan förlorar kontakt med appen, trots att enheten är testad i kuperade områden med oerhört varierande täckning.

WeHunt GPS Plus

Extra trygghet

WeHunt GPS Plus kommunicerar med GSM-nätverk och även via radiosändare om den hamnar i så kallat ”nödläge” vilket automatiskt inträffar när det är mindre än 8 % batteritid kvar. Detta möjliggör pejlning med en radiomottagare för extra säkerhet i cirka 60 timmar utöver ordinarie batteritid. Som tur är har vi än så länge inte behövt testa denna funktion, dock ger kännedomen till att funktionen finns en extra trygghet när man släpper sin hund. 

 

Garmin Alpha och Astro 320/430 i WeHuntWeHunt GPS Plus

Bland WeHunts närmare 200 000 användare är det många hundförare som även använder Garmin. För dem som önskar använda WeHunts GPS-lösningar som ett GSM-baserat komplement till sina Garmin-pejlar ingår därför stöd för att även visa Garmin Alpha och Astro 320/430 i WeHunt via Garmin Connect IQ. Till detta behövs en kompatibel smartklocka från Garmin. Med WeHunt-appen för Garmin Connect förvandlas smartklockan från Garmin till en handledsburen jaktapp där man kan se sina jaktkamrater, hundar samt egen position. Det betyder att både telefonen och handenheten kan lämnas kvar i fickan när spänningen är som störst. En riktig bra nyhet för oss som gillar att ha ”båda och”.

Förena nytta med nöje  

Redan i vintras fick vi tillfälle att prova appen i de vackra omgivningarna kring Skärsjö Gård, strax väster om Valdemarsvik i Östergötland.
Redan under morgonsamlingen fick vi nytta av den eftersom vi blev tilldelade kartor som var utskriva från just WeHunts app, där jaktlagets alla pass och intressanta punktar var markerade över jaktmarkerna för dagen.

I appens inbyggda chatt kan man dessutom, utöver text och bilder, även skicka röstmeddelanden. Det är en rolig funktion som förutom nyttan även gav upphov till många skratt under vårt test eftersom några i gänget, utan att nämna några namn, använde funktionen flitigt, både med och utan deras vetskap. 

WeHunt GPS Plus

Komplement till jaktradion

Röstmeddelanden via appen kan dessutom fungera som ett komplement till jaktradion. Den stora fördelen är att så länge det finns GSM-täckning så har man obegränsad räckvidd. Man väljer om man vill skicka meddelanden till enstaka personer eller hela jaktlaget. Alla meddelanden sparas och kan spelas upp igen.

Dagen bjöd på många glada skratt, mycket vilt i pass och nya jaktminnen på näthinnan. Jag hade själv en studsande stånghjort i pass – och dessutom en kapital dovhjort utan kulfång hos mig under dagen, så inga skott lämnade loppet hos mig, men jag är glad för dem som kom till skott på både vildsvin och dov – och det är inget tvivel om att appen absolut gav ytterligare en dimension som förhöjde upplevelsen.

WeHunt GPS Plus finns till försäljning hos Normarks återförsäljare. Ca. pris: 4 695 kr + 995 kr/år inkl. WeHunt Pro.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2019-10-02

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.