Ad

Vill se högre ersättning vid eftersök

Moderaterna anser att ersättningen till jägare som gör eftersök på trafikskadat vilt behöver höjas. I sin skuggbudget har de därför ökat anslaget med 20 miljoner.

– Många jägare gör ett otroligt arbete för att i ur och skur, inte sällan mitt i natten, leta upp och förkorta lidandet för svårt skadade djur. Deras insatser och stora engagemang erkänns inte alltid av delar av samhället, säger partiledaren Ulf Kristersson till Svensk Jakt.

I nuläget är kostnaden för eftersök av trafikskadat vilt 46 miljoner – en summa som alltså Moderaterna tycker är för låg. Kristersson, som själv är jägare, vet vilket jobb som eftersök innebär och menar att en höjning av ersättningen är ett sätt att visa deras uppskattning. Hur pengarna ska användas är dock en senare fråga och i de diskussionerna ska både Nationella Viltolycksrådet och Svenska Jägareförbundet få säga sin mening.

– Men vår mening är att de ska gå till höjda ersättningar till jägarna som gör jobbet. Som jag ser det borde det inte vara några skillnader i ersättningen beroende på vilket vilt som ska eftersökas, säger Ulf Kristersson till Svensk Jakt.

Och fortsätter:

– För den jägare som blir väckt klockan tre om natten för att ge sig ut längs trafikerade vägar och leta efter ett skadat djur spelar det nog ingen roll om det är en älgkalv eller ett rådjur som ska letas upp. Det är lika besvärligt vilket som, säger Ulf Kristersson.

 

Källa: Svensk Jakt

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-10-03

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.