Vildmarken testar: Ultracom R10 Hybrid

2020-10-29

Vildmarken testar: Ultracom R10 Hybrid

Många kan säkert relatera till den olustiga känslan när man tappat kontakten med hunden; inte minst om det är ståndskall, eller när man närmar sig en passkytt, eller trafikerad väg. Radiotekniken har varit stark sedan tidigare och på senare år har GSM-system blivit alltmer populära. Tidigare i år lanserade finska Ultracom sin R10 Hybrid – en hundpejl som erbjuder båda teknikerna – och vi har givetvis testat.

Väl på plats i Jämtlands skogar är förväntningarna stora, inte minst inför vad årets jaktsäsong ska erbjuda. Under de första dagarna skulle vi testa den nya R10:an och eftersom det alltid är lite läskigt när man sätter ny spårningsteknik på sin fyrbenta jaktkamrat så blandades ändå förväntningarna med oro och en lätt klump i magen. Frågorna var nämligen många: Håller täckningen, batteriet och fjällens element?

Men några dagar tidigare hade jag faktiskt hunnit bekanta mig med systemet. Innan jag sett halsbandet, med vetskapen om att det var två hundpejlar i en, förväntade jag mig en rejäl klump runt halsbandet. Jag blev dock glatt förvånad när jag packade upp den faktiskt relativt nätta och rödsvarta enheten. Halsbandet består av en sändarenhet, antenn och batteriförvaring intill. På så vis fördelas vikten väl och halsbandet känns robust, men ändå inte skrämmande tungt.

Jag kliade mig lite i huvudet vid installationen, men när jag väl hade bekantat mig med den nya Ultracom NEXT-appen så var det snart en enkel match att knappa in. Appen fokuserar väldigt mycket på hunden och du kan till och med bygga en liten profil för dina hundar med foto och mycket information därtill.

Ultracom R10 Hybrid

Hunden först

NEXT-appen fokuserar på att övervaka hundens välmående och är byggd efter en slags ”hunden först”-filosofi. Hundens profilinfo skrivs in som utgångsdata, exempelvis raskod, hundens kön, vikt, födelsedatum och dess maximala hastighet. Denna information används sedan vid beräkningen av hundaktivitetsdata. Detta är en funktion som man känner igen från var och varannan aktivitetsklocka, men här i något förenklat format. Vill man sedan dela med sig av datan till hundens uppfödare, eller till sin tillhörande kennelklubb, så kan en länk adderas till profilinformationen.

Hunddata™ sparar och analyserar hundens arbete och aktivitetsdata, som hastighet, distans, arbetstid, skall och energiförbrukning. Datan kan därefter användas för att samla in en helt ny typ av information, till exempel för att stödja hundens välmående, jaktprov och/eller framtida avel.

Ultracom Hunddata™ har utvecklats i samarbete med experter i djurfysiologi med syfte att fortsätta utvecklingsarbetet i nära samarbete med olika parter.
När man har kopplat sin nya R10-sändare till hundprofilen så dyker den snabbt upp på kartan med namn och symbol. Du kan ändra uppdateringsfrekvens, se antal skall, hastighet, färdad sträcka och mycket mer. För dig som använt Ultracom innan så är gränssnittet välbekant, med tillägget att du har en symbol för din VHF-mottagare. Och det är ju faktiskt här som den nya Hybrid-sändaren sticker ut.

Genom att koppla ihop den externa VHF-dosan med din telefons blåtand så agerar den som en sekundär mottagare för signal och du får in signal även om du skulle vara utom täckning. När den väl är aktiverad så kan du även välja en annan uppdateringsfrekvens än den du har på GSM – och på så vis få exempelvis en snabbare positionering när det väl hettar till. Den tillhörande dosan bör såklart vara fri från hinder och gör sig bra i handen eller bröstfickan, så det är en manick extra att ha med sig.

Du har onekligen det bästa från båda världarna här. Men du behöver också en extra enhet som inte är helt obetydlig med sin tilltagna storlek och du behöver fortfarande ha telefonen i näven, som för mig idag är ett större minus för GPS-enheterna. Garmin, med sin touchvänliga panel fungerar bra även om det kommer vattendroppar på skärmen, det gör inte telefonen. Så om jag ska summera så har Ultracom R10 Hybrid tagit godbitarna från de olika teknikerna, men också fått med sig sina nackdelar, även om de må vara små.

Ny nivå vad gäller användarvänlighet

Vi fokuserar på halsbandet den här gången, men jag måste ändå ge den nya Ultracom-appen ett extra plus i kanten. NEXT-appen har uppnått en ny nivå vad gäller användarvänlighet. De nya kartorna håller toppklass och att dela objekt, waypoints och mycket annat med sina jaktkamrater är väldigt enkelt.

R10:an erbjuder fler finurliga finesser. I menyn har du möjlighet att starta blinkande LED-ljus för extra uppmärksamhet i mörker, skallindikator som gjorde ett bra jobb, ståndlarm och även möjlighet att ringa upp och lyssna på hunden. Medföljer i paketet gör halsband, VHF-enhet, uppladdningsbara batterier till dem båda, inklusive en laddare. Laddaren är av universalformat vilket för mig ger ett något sämre intryck och VHF-dosan påminner lite om en leksak, så hållbarheten om den skulle falla ur fickan har jag inte vågat testa. Men i övrigt är det en mycket trevlig produkt.

Under jakten testade jag endast VHF-kommunikationen vid ett fåtal tillfällen, just för att jag faktiskt hade bra täckning under hela jaktperioden, därför har jag ingen information om batteritider. Men utan tvekan tycks det med råge hålla en hel dag, till skillnad från min iPhone, som i dessa sammanhang med ständiga klick på kartan och en ansluten blåtandsenhet, kräver ett batteripack i jackfickan.

På frammarsch

Ultracom är på frammarsch, och du som annars jagar med två halsband eller GPS-enheter runt halsen på din hund skulle helt klart spara lite vikt runt halsen på hunden om du väljer att gå över till R10 Hybrid.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Elmia Game Fair är tillbaka

Det har gått några år sedan senast, men nu är det snart äntligen dags för Elmia Game Fair igen. Den 18-20 maj är det åter

Åtelkameror

Vildmarken testar: Spypoint FLEX

Alla jägare vet vikten av att ha en pålitlig viltkamera – och är man dessutom teknikfantast, som Vildmarkens Stefan Vänersand, så är det lätt att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!