Vildmarken testar Thermacell MR300

2019-08-01

Vildmarken testar Thermacell MR300

Att vara jägare, fiskare eller bara en naturälskare kommer med ett pris, nämligen flygande små monster i form av mygg och knott. Men det finns hjälp att få och vi har tittat närmare på deras största mardröm, nya Thermacell MR300. 

Vildmarken testar Thermacell MR300

Att vara jägare, fiskare eller bara en naturälskare kommer med ett pris, nämligen flygande små monster i form av mygg och knott. Men det finns hjälp att få och vi har tittat närmare på deras största mardröm, nya Thermacell MR300.

Thermacell MR300

Olika typer av skarpdoftande oljor, stift, rökelser och sprayer har genom åren varit räddaren i nöden mot de vingburna trubbelmakarna under våra äventyr eller sena sommarkvällar på altanen. Av egen erfarenhet är det väl egentligen inget av det som funkat exceptionellt bra. Personligen tycker jag att de rökelser som man tänder vid bordet möjligtvis skulle vara det bästa alternativet, men det är en lösning som varken är praktisk eller speciellt säker ute i naturen.

Thermacell skyddar dig enligt uppgift från stickande mygg och knott i en ”skyddszon” på cirka 20 kvadratmeter. MR300 är en portabel enhet som består av tre avgörande delar; handenheten i sig, en gaspatron och den blåfärgade mattan.

Gaspatronen som enkelt skruvas i underifrån innehåller tillräckligt mycket gas för att driva enheten i omkring 12 timmar.  När du vrider på gasen så hör du strax därpå ett lågt ”blåsande” ljud, då är det dags att klicka på tändknappen. Du kan behöva klicka ett par gånger om den inte får glöd direkt, vilken kan vara fallet om det exempelvis är blåsigt ute. När den väl tagit glöd så ser du det genom toppen av enheten där du ser hur det börjar glöda längre in i enheten.

När apparaten blivit varm värms den blå mattan med myggmedel upp och ämnet frigörs. Myggor avskyr doften och håller sig faktiskt mer eller mindre helt borta såvida inte vinden tar den lätta röken – och du kan med andra ord behöva placera ut din MR300 lite strategiskt.

Luktfritt myggmedel

Att slippa irritation och kliande myggbett lyfter hela naturupplevelsen, även om den inte hjälper till 100 % så är det väldigt nära. För sommarens och den tidiga höstens jakter, fisketurer och äventyr är definitivt Thermacell en pryl som du bör överväga på att-ha-med-listan, då inte ens mygg från de värsta våtmarkerna är värst intresserade av att komma i närheten.

Den kommer med lite olika tillbehör, men ett givet sådant är det ”hölster”, med vilket du kan fästa enheten på ryggsäcken, byxlinningen eller på en gren intill där du sitter. I hölstret finns det även plats för en extra gaspatron och myggmedelsmattor.

Jag har själv flitigt använt en tidigare modell av Thermacell under de senaste åren, en enhet som jag dessutom tappade och som låg utomhus utsatt för Sveriges alla väderelement under nästan 12 månader innan jag hittade den. Förutom att hölstret tappat lite färg, så var det bara att byta ut mattan och knäppa på gasen igen så fungerade den – vilket även borgar för att de nya modellerna vidhåller kvalitet över tid. 

En siffra på 20 kvadratmeters skyddszon är kanske enligt min egen erfarenhet i överkant, men Thermacell MR300 ger verkligen ett bra skydd, såväl i gömslet som i båten eller på altanen. Men om man är ett större gäng eller sitter en bit ifrån varandra så kan var sin enhet vara på sin plats.

Du hittar din Thermacell MR300 hos de flesta välsorterade jakt- och fiskebutikerna, och du kan läsa mer hos den svenska grossisten Acreto AB, www.myggjavlar.se.

Myggbett  – varför drabbas vissa mer än andra?

Vad är det som gör att vissa får hur många myggbett som helst, medan andra klarar sig betydligt lindrigare? Enligt myggforskare handlar det om tre saker som  avgör hur populär du är hos myggen: Hur mycket du andas, hur varm du är och hur du doftar.

En större person med en stark utandning andas också ut mer koldioxid och detta gör myggen mer intresserade. De använder koldioxiden som ett slags spår i luften för att hitta sitt mål.

När myggen väl har närmat sig reagerar olika på de doftämnen som finns i luften. Ju svettigare och varmare du där desto attraktivare blir du i myggans ögon. Har du druckit alkohol har det även visat sig att myggen är mer intresserad av dig än om du vore nykter.

Hur vet jag om jag är allergisk mot myggbett?

Innan myggan suger blod måste den först spruta in en mängd olika kemikalier. Det är dessa kemikalier som gör att kroppens immunförsvar börjar reagera och skulle du vara allergisk blir reaktionen starkare. En person som är allergisk har alltså större besvär av myggbettet än en person som inte är allergisk.

Människor som får många myggbett kan också locka till sig andra insekter som attraheras av koldioxidspår. Några exempel på dessa är knott, vägglöss och svidknott – i huvudsak insekter som är aktiva nattetid. Andra insekter som fästingar och spindlar följer däremot inte koldioxidspår överhuvudtaget. (Källa:  www.myggjavlar.se)

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Friluftsliv

Ny app för friluftsentusiaster

Nu lanserar Nordic Outdoor Adventures en app där friluftsentusiaster enkelt ska hitta sitt nästa äventyr. – Med inspiration, information och tips kring destinationer, evenemang och

Hund

Kom igång med spårträningen

I skrivande stund är jaktsäsongen över för i år, men desto ljusare och varmare månader står nu framför oss. För dig med jakthund är denna

Nyheter

Jaktkritikerna begär bidrag ur Viltvårdsfonden

Fler jaktfientliga organisationer begär nu bidrag ur Viltvårdsfonden. Senast i raden är föreningen Jaktkritikerna som begär 4,7 miljoner kronor som de, om de beviljas, bland

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!